💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Hier doen we het voor 🤜
De EMBtest wordt vaak ‘aangevallen’, niet alleen vanuit het reguliere circuit, ook door collega therapeuten. Dit is echt jammer!
Waarom zou je deze test willen afkraken als hier zulke 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗻 mee bereikt worden? Het is een energetische test. Dit kan je niet vergelijken met reguliere bloedonderzoeken. Is dat erg? Nee! Past het bij iedereen? Nee! Het ligt echt aan je klachten en hoe je erin staat.
De werkwijze van welke test dan ook (EMB, microbioom, IgG intoleranties etc.) wordt vooraf duidelijk gecommuniceerd. Samen met de klant kijken we welke test het beste bij de klachten past en wat de klant kan betalen. Uitslagen worden geïnterpreteerd in combinatie met het uitgebreide intakegesprek. Het therapieplan is dan ook heel persoonlijk.
Blij om dit werk te doen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #planvanaanpak #longcovid
💚 𝗙𝘂𝘁𝗹𝗼𝗼𝘀, 𝗱𝗼𝗳𝗳𝗲 𝗵𝘂𝗶𝗱, 𝗯𝘂𝗶𝗸𝗽𝗶𝗷𝗻 …. herkenbare klachten? Volg dan mijn e-cursus voor 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲, 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗵𝘂𝗶𝗱 𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝘂𝘀𝘁𝗶𝗴𝗲 𝗯𝘂𝗶𝗸!
Gaat gezondheid alleen maar om gezonde voeding? Nee, zeker niet…. Voeding is natuurlijk een grote speler, maar wat is gezonde voeding? Ik leg het je uit! Naast voeding zijn beweging, ademhaling, slaap en ontspanning ook van groot belang!
Daarom bestaat mijn e-cursus uit deze 5 pijlers: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴, 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴, 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴, 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 + 2 bonus modules: 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗱𝘀𝗲𝘁. De komende weken zal ik je een inkijkje geven in de e-cursus.
Wil je meer weten over de e-cursus dan hoor ik het graag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#boostyourhealth #futloos #energie #doffehuid #stralendehuid #buikpijn #rustigebuik
💚 Je hebt een zwangerschapswens of bent net zwanger en denkt goed bezig te zijn door een multivitamine zwangerschap te slikken. Op zich natuurlijk een goed idee, maar 𝗹𝗮𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗪𝗔𝗧 𝗷𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻. En kijk dan niet alleen naar de voorkant van de verpakking, maar 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲̈𝗻𝘁𝗲𝗻𝗹𝗶𝗷𝘀𝘁. Ik snap dat dit als ‘leek’ niet makkelijk is, dus hierbij wat tips:
💡𝘈𝘤𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘷𝘰𝘳𝘮𝘦𝘯 𝘉-𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦𝘴
Kijk of er actieve vormen vitamine B6 en B11 / foliumzuur in zitten. Dit moet zo geschreven zijn:
- B6 als pyridoxaal-5-fosfaat (P5P)
- B11 / foliumzuur als 5-methyltetrahydrofoliumzuur (5-MTHF)/ folaat
Daarnaast is voor vitamine B12 een combinatie van de twee vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine optimaal.
💡𝘎𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘣𝘪𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯
Oxide is geen goede verbinding, net als carbonaat en sulfaat. Dit zijn anorganische verbindingen.
De betere vormen zink zijn -methionine, -citraat, -bisglycinaat, -histidine, -sulfaat, -gluconaat, -rotaat, -picolinaat. Dit zijn organische verbindingen.
De betere soorten magnesium zijn -citraat, - bisglycinaat, -glycerofosfaat, -tauraat of -malaat.
De LucoVitaal Magnesium Mama & Baby Multi is dus minder van kwaliteit. Eigenlijk kun je bijna alle supplementen die je weleens als 1 + 1 gratis tegenkomt afschrijven ❌. Er wordt zoveel winst gemaakt (door de goedkope inhoudelijke stoffen) dat ze met deze aanbieding alsnog winst maken!
Ik weet dat sommige supplementen duur zijn. Maar 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿 𝗺𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝘀𝘂𝗽𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻, 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗮𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝗲!
Ook als je niet zwanger bent/wilt worden en wel een multi wilt gebruiken, kun je bovenstaande tips ook zeker gebruiken! Kijk jij weleens naar de ingrediëntenlijst? Drop een 🧐 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#supplementen #lucovitaal #actieveBvitamines #magnesium #zink #multivitamine #zwangerschap #zwangerschapswens
💚 Zo maak je je eigen schoonmaakmiddel! 🧼
In heel veel schoonmaakmiddelen zit chemische troep. Niet alleen in schoonmaakmiddelen, maar ook in verzorgingsproducten, spullen voor in huis, wat in de lucht hangt… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 𝗪𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀𝗽𝗼𝗲𝗹𝗱 𝗺𝗲𝘁 𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗺𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻!
Dus waarom zou je niet je eigen natuurlijke schoonmaakmiddel maken? Het is echt super makkelijk! Zo doe je dat:
- 200 ml witte azijn
- 600 ml water
- 15 druppels tea trea olie
- 15 druppels lavendel olie
Even doorroeren, in een spuitfles doen, schudden voor gebruik en klaar!
Ga jij het maken? Of gebruik je al een ander natuurlijk schoonmaakmiddel? Ben heel benieuwd!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#schoonmaakmiddel #schoonmaken #schoonhuis #chemisch #natuurlijk
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Zo fijn om dit te horen! Mijn e-cursus kan je echt al ver brengen! Het liefst zou ik deze cursus iedereen GRATIS willen aanbieden, maar ja, mijn facturen moeten ook betaald worden....🙃
Hopelijk heb ik over 2 maanden heel leuk nieuws, dus wie weet gooi ik er dan wel een leuke actie uit 😉
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 Do’s & don’ts op een werkdag!
𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 om je werkdag gezonder door te komen:
1. 𝗣𝗮𝗸 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗲𝘁𝘀 i.p.v. de auto (als het te ver is, parkeer je auto dan een stuk verder en loop het laatste stukje naar je werk)
2. 𝗦𝘁𝗮 𝗼𝗽 𝗲𝗻 𝗹𝗼𝗼𝗽 𝘇𝗲𝗹𝗳 om koffie of thee te gaan halen. Loop eventueel een extra rondje of de trap een keer extra op en af.
3. Blijf niet zittend 𝗯𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻, maar ga 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗾𝘂𝗮𝘁 staan. Blijf bij langdurige vergaderingen ook bewegen; onder tafel knieën heffen, kuiten aanspannen, buikspieren aanspannen etc.
4. Lunch niet achter je computer, maar ga 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁 𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗹𝗲𝗸𝗸𝗲𝗿 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 en 𝗲𝗲𝘁 𝗡𝗔 𝗱𝗲 𝘄𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗱𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 zoals een salade, soep, sapje, avocado, ei etc. i.p.v. een boterham met kaas.
5. Drink niet de hele dag kleine slokjes uit je fles, maar doe aan 𝗯𝘂𝗹𝗸𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝗲𝗻; in 1x 1-2 glazen water achter elkaar leegdrinken.
Welke van deze tips doe jij al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#werkdag #idealewerkdag #gezondopdewerkvloer #werkplezier
💚 Cholesterol is niet alleen maar slecht, sterker nog, het is levensnoodzakelijk! Cholesterol kan je binnenkrijgen via de voeding, maar je lever kan zelf ook cholesterol maken. En dat zal je lever ook zeker gaan doen als dit vanuit het lichaam gevraagd wordt. Veel vraag is veel aanmaak. Cholesterol is namelijk een grondstof voor de aanmaak van vitamine D, diverse hormonen (bijv. oestrogeen, progesteron, testosteron), cortisol (stress) en gal.
Om deze redenen is cholesterol ook belangrijk:
- Cholesterol werkt als een antioxidant
- Cholesterol is antibacterieel/antipathogeen
- Cholesterol heb je nodig om ontstekingen te remmen/stoppen, vooral bij een tekort aan omega-3 en vitamine E en bij een teveel aan linolzuur
- Cholesterol heb je nodig om membranen flexibel te houden bij te veel transvetten
- Cholesterol heb je nodig als onderdeel voor de hersenen; voor de vorming van myeline en synapsen
❗️LDL vervoerd vrije vetzuren en tryglyceriden. Heb je hier veel van, dan zal er dus ook veel LDL nodig zijn om dit naar de (vet)cellen te kunnen vervoeren. HDL brengt gestrand cholesterol terug naar de lever. Is je LDL:HDL verhouding uit balans dan betekent dit dat cholesterol achterblijft in de bloedbaan. Dan kan het problemen geven.
❓Heb je veel LPS (stukje van pathogenen) in de bloedbaan? Is er sprake van veel stress? Krijg je veel transvetten binnen? Veel vrije vetzuren? Dit zorgt allemaal voor veel vraag. Is er veel insuline (i.v.m. veel glucose) in omloop, dan wordt ook de aanmaak van LDL gestimuleerd. LDL wordt namelijk gemaakt uit vetten en koolhydraten. De membranen van HDL bevatten daarentegen veel eiwitten en zijn ‘veel duurder’ dan de membranen van LDL-cholesterol. Bij eiwit tekort zal er dan ook meer LDL dan HDL gemaakt worden.
💡Let qua voeding op dat je beter geen transvetten en zeker niet te veel linolzuur en glucose binnenkrijgt. Zorg wel voor voldoende eiwit inname, omega-3 en antioxidanten. En kijk even of er wellicht een pathogenen belasting is of een stressor.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cholesterol #HDL #LDL #triglyceriden #cholesterolverlagers
💚 Stress ⚡️
Wie kent het niet? We hebben allemaal weleens stress. De een wat meer dan de ander. Wist je dat er verschillende soorten stress zijn?
1. 𝗘𝗺𝗼𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 relaties, financiën, werk, examens, trauma’s etc.
2. 𝗙𝘆𝘀𝗶𝗲𝗸𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 blessures, botbreuken, ongelukken etc.
3. 𝗖𝗵𝗲𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 pathogenen (bacteriën, schimmels, virussen), toxines in de lucht, het eten, op het werk (bijv. een kapper, fabrieksmedewerker) etc.
Mentaal hoef je dus echt niet altijd stress te ervaren, als je lichaam wel stress ervaart!
In tijden van stress staat ons ‘fight/flight’ systeem aan; we zijn paraat om op elk moment te kunnen vechten of vluchten. Overleven heeft prioriteit boven zaken als spijsvertering en herstel. Blijft je ‘fight/flight’, ook wel je sympathicus genoemd, chronisch actief dan kan dit dus zeker lichamelijke klachten opleveren.
Dingen die we meemaken kunnen in onze cellen worden opgeslagen. We denken vaak dat we dit verwerkt hebben of dat als we hier niet meer mee bezig zijn, het er niet meer is. Denk aan een opblaasbal die je in het zwembad onder water houdt. Hij is misschien niet zichtbaar, maar hij is er wel en het kost enorm veel energie om deze onder water te houden. Zo is het ook voor ons lichaam.
Heb je last van spijsverteringsklachten of pijntjes die maar terugkomen? Kijk dan vooral ook of je wellicht 1 of meerdere van deze stressoren hebt.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#stress #soortenstress #fightflight #sympathicus #spijsverteringsklachten
💚 Face Reading 😊
Het is alweer 1,5 jaar geleden dat ik een scholing over Chinese Face Reading heb gevolgd. Deze scholing ging niet alleen over orgaanzones die je in het gezicht kan lezen, maar ook over emoties en gebeurtenis. Al met al een hele interessante dag!
Deze ‘tool’ gebruik ik niet standaard tijdens het intakegesprek, maar wel als er specifieke plekken in het gezicht tot uiting komen. Toevallig had ik gisteren nog een intake waarbij een 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗳𝗶𝗲𝗸 𝗴𝗲𝗱𝗲𝗲𝗹𝘁𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝘇𝗶𝗰𝗵𝘁 van de klant altijd rood en schraal was. Dan neem ik het zeker mee en gaan we hiermee aan de slag. Natuurlijk gaat het wel altijd om het complete plaatje.
Geloof jij dat je orgaanzones in het gezicht kan aflezen?
Dankjewel @heidysign voor deze kleurrijke tekening! 💛🩷🩵🧡
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#face #facereading #chinesefacereading #gezichtsdiagnostiek #orgaanzones #TCM
💚 How to make hummus?
Oh dit is zo makkelijk! Wat heb je nodig?
- Klein potje kikkererwten (gewassen!)
- 1 el tahin
- 1 rode peper
- 1 a 2 teentjes (gefermenteerde) knoflook
- Flinke scheut olijfolie
- Citroensap
- Peper & zout
- Kerrie
- Komijnpoeder
- Pikante paprika poeder
Was de kikkerwten en verwijder de velletjes. Voeg alles toe aan de mixer. Kruiden vooral naar smaak toevoegen. (Ik meet het eerlijk gezegd nooit af.) Check even hoe smeuïg de hummus is; hoe meer olijfolie, hoe smeuïger de hummus.
Wie is er nog meer dol op hummus? Drop een 🧡 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#hummus #humus #kikkererwten
💚 Heb jij weleens last van een droge huid? Dan is dit een super tip:
𝗗𝗿𝗼𝗼𝗴 𝗷𝗲 𝗹𝗶𝗷𝗳 𝗻𝗮 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗳 (dep alleen even je 3 oksels droog ;-) en smeer je vochtige huid minimaal 5 minuten lang in met een mengsel van castorolie en een andere natuurlijke olie, zoals bijvoorbeeld teunisbloem-, duindoorn-, jojoba-, arganolie etc.
Het handigste is om dit mengsel vooraf te maken. Als je eerst een flesje voor de helft leeg maakt en deze bijvult met de andere olie, kan je daarna door blijven gaan met halve flesjes aanvullen tot een vol flesje met de andere olie. Snap je het nog? Ha ha…
Belangrijk is dat het 𝗺𝗲𝗻𝗴𝘀𝗲𝗹 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱 𝟱𝟬% 𝗰𝗮𝘀𝘁𝗼𝗿𝗼𝗹𝗶𝗲 𝗯𝗲𝘃𝗮𝘁 𝗲𝗻 𝟱𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲. Tip: ik zou geen amandelolie gebruiken, want die is net als de castorolie al vrij dik van zichzelf.
Natuurlijk hoef je dit niet elke dag te doen. Start eens met twee keer per week en kijk wat het met je huid doet. Laat je me weten hoe je het ervaart?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#drogehuid #nietafdrogen #castorolie #natuurlijkeolie #mooiehuid #huid
💚 HAPPY NEW YEAR ✨
Een nieuw jaar, met nieuwe uitdagingen, mogelijkheden en doelen om te stellen. Vroeger was ik er niet zo mee bezig, maar tegenwoordig sta ik er even bij stil. Wat wil IK dit jaar? Op privé en zakelijk vlak. Afgelopen week heb ik het voor mezelf uitgewerkt in Trello. Ben echt dol op schema’s en to do lijstjes. Het geeft me een soort rust, ik weet precies wanneer ik wat ‘moet’ of beter gezegd ‘mag’ doen. Heb jij dat ook?
En om het jaar goed te beginnen heb ik mezelf deze mooie kalender van @moonsisters cadeau gegeven:
“𝗛𝗮𝗮𝗹 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗶𝘁 𝟯𝟲𝟲 𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗺𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗵𝘂𝗹𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗠𝗮𝗮𝗻.” Ik ben benieuwd wat 2024 ons allemaal gaat brengen 🌙
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#2024 #happynewyear #mooncalender #moonsisters
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor alle mensen die de moeite nemen om een review te schrijven!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #persoonlijk #planvanaanpak
💚 Is laboratoriumonderzoek altijd nodig? Nee, zeker niet. Soms is een aanpassing van voeding- en leefstijl al heel effectief. Toch zijn er veel mensen die al heel gezond eten en leven en toch klachten blijven houden. Dan is laboratoriumonderzoek wel heel waardevol! Met deze labonderzoeken werk ik o.a.:
1. Ontlastingsonderzoek 💩 microbioom & vertering > Inzicht in de samenstelling van je microbioom; heb je tekorten van goede darmbacteriën of juist een pathogene belasting? Zijn er ontstekingen? Hoe functioneert je darmslijmvlies?
2. Bloedonderzoek 🩸 metabolisme, schildklier, vitamines etc. > Het complete beeld van alles en niet slechts een paar waardes. Ook kunnen we de HOMA-IR meten.
3. Speekselonderzoek 👄 glucose + lactaat, DHEA + cortisol, hormonen > Hoe reageert jouw lichaam na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Hoe staat het ervoor met je stress- en je geslachtshormonen?
4. Vingerprik voeding intoleranties 🥐 IgG reacties op voedingsmiddelen
5. Vingerpik energetische bloedtest 🌀 energetische verstoringen en belastingen
Of er lab onderzoek nodig is en zo ja welk lab onderzoek dan bij jou past, wordt duidelijk na het intakegesprek. Daar starten we dan ook altijd eerst mee.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
Note: Er zit geen winstmarge op de laboratoriumonderzoeken. Indien mogelijk gaat de factuur van het lab ook rechtstreeks naar de klant. Het therapieplan bestaat uit onafhankelijk suppletie advies.
#laboratoriumonderzoek #labonderzoek #labuitslagen #bloedonderzoek #speelselonderzoek
💚 Je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt!
Je hebt het vast weleens gehoord: je bent wat je eet. Natuurlijk klopt dit grotendeels wel, maar naast wat je eet, is het ook heel belangrijk wat je opneemt. Ik krijg regelmatig klanten op consult die echt al heel gezond eten, maar zich allesbehalve gezond voelen en darmklachten hebben.
Voor een goede opname is een goede spijsvertering belangrijk. 𝗪𝗮𝘁 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗲𝗹𝗲 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗺 𝗷𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗷𝘀𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗲 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝘂𝗻𝗲𝗻:
- Maak je eten zelf klaar. Hiermee geef je al signalen naar je spijsverteringsorganen dat er straks eten aankomt.
- Haal even een paar keer goed adem voordat je gaat eten. Hiermee stimuleer je de parasympathicus en alleen in rust verloopt je spijsvertering goed.
- Kauw bij voorkeur 30 keer op iedere hap. Kleinere stukjes zijn makkelijker op te nemen, er gaan nog meer signalen naar de maag en in het speeksel zit amylase dat de koolhydraatvertering start.
- ‘Rest & digest’ – neem na het eten even rust om je vertering de kans te geven alles goed te verwerken.
Natuurlijk kan er intern meer aan de hand de zijn. Een ontlastingsonderzoek kan hierbij heel waardevol zijn.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#jebentwatjeeet #jebentnietwatjeeet #jebentwatjeopneemt #voedingsstoffen #restdigest
💚 𝗠𝗶𝗷𝗻 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗲𝗺𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀𝘁𝗶𝗽!
Als je maar 1 ding zou mogen (of willen) veranderen in je voedingspatroon, dan zou ik adviseren om 𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗮𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗲𝘁𝗹𝗲𝗽𝗲𝗹 𝗴𝗲𝗳𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗲𝗿𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 te gaan eten. Gefermenteerde voeding is probiotische voeding en dus super voor je darmflora!
Anderhalf jaar terug heb ik samen met @isabelvoet_vitaliteitscoach een workshop kimchi maken gevolgd bij @sauercrowd.nl. Hier leerde ik de basis van fermenteren en sindsdien maak ik het zelf. Het is echt niet moeilijk en zo lekker!
Een half jaar terug tijdens de workshop van @klejman2 leerde ik dat ik nog meer groenten kan toevoegen. Sindsdien experimenteer ik met allerlei soorten. Niet 1 pot is hetzelfde en dus is het elke keer weer een verrassing hoe het smaakt.
Fermenteer jij al? Of koop je het gewoon lekker? Kopen is natuurlijk ook goed zolang het niet gepasteuriseerd is! Anders heeft het het probiotische effect al verloren….
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#kimchi #probiotischevoeding #voedingvoorjedarmen #fermenteren #fermentatie #gefermenteerdevoeding
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Hier word ik zo blij van! Er is helaas een groot verschil tussen therapeuten. Niet alleen qua opleidingen, maar ook qua werkwijze. Ben jij op zoek naar een orthomoleculair therapeut? 𝗗𝗶𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝘁𝗼𝗽 𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗯𝗶𝗷 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗷𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁:
1. Welke opleidingen heeft de therapeut gedaan? Ja, er bestaan 4-jarige HBO-opleidingen orthomoleculair! Ze zijn schaars, maar ze zijn er zeker wel! 🎓
2. Geeft de therapeut onafhankelijk suppletie advies? Er zijn heel veel goede merken. Je moet als therapeut niet bij iedereen hetzelfde adviseren om zoveel mogelijk commissie te krijgen. ❌
3. Wat is er inclusief? Soms lijken tarieven duurder, maar krijg je veel meer waarde voor je geld. Waar de één voor een mailtje al een behandelplan factureert, krijg je bij de ander een compleet handboek bij het intakegesprek en een plan van aanpak. 💳
4. Check de Google reviews. Deze zijn echt. Iets wat je nooit zeker weet van reviews op websites. ✅
5. Is de therapeut lid van een beroepsvereniging? Niet het meest belangrijkste, maar persoonlijk zie ik dit toch als een keurmerk. Zelf ben ik lid van @orthomoleculairegeneeskunde ⚖️
En als allerlaatste: heb je een klik met deze persoon? Luister altijd naar je onderbuik gevoel. Succes!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #therapeut #betrouwbaar #klachtenvermindering
💚 𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗯𝗹𝘂𝗲𝘀 𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻!
Het weer wordt kouder en de dagen worden korter. Voorkom de winterblues met deze 5 tips:
1. Ga in het 𝘃𝗿𝗼𝗲𝗴𝗲 𝗼𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻𝗱 𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻. Licht heeft invloed op onze melatonine/cortisol productie. Cortisol zet ons aan. 💡
2. Zorg voor 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽. Dus niet te lang netflixen ;-) Probeer blauwe schermen zoveel mogelijk te vermijden in de avond. Dit verstoort onze melatonine productie, wat ons juist slaperig maakt. 😴
3. 𝗕𝗲𝘄𝗲𝗲𝗴 elke dag lekker even in de 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁. Ja ook als het koud en nat is! Maak bijvoorbeeld een wandelingetje voordat je gaat eten. Als dit in de natuur kan, dan is dit helemaal ideaal. De natuur werkt bevorderlijk voor onze gezondheid. 🌳
4. Neem 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗗. Helaas kunnen wij hier in Nederland niet voldoende vitamine D aanmaken in en voor de hele winter. ☀️
5. Zorg voor 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁. Wat ik zelf heel fijn vind is de @meditationmomentsapp🧘♀️
Wat doe jij om de winterblues te voorkomen? Of heb je er gelukkig helemaal geen last van?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#winterblues #bioritme #vitamineD #ontspanning #buitenlucht #ochtendlicht #cortisol #melatonine
💚 Wist jij dat ontspannen duurder is dan aanspannen?
In principe zijn spieren ontspannen totdat ze een impuls krijgen waardoor spieren gaan aanspannen. In het lichaam zorgt adrenaline samen met calcium voor deze impuls. 𝗔𝗮𝗻𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗳𝗲𝗶𝘁𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱. Hoe moe je ook bent, je hebt altijd nog energie voor echt gevaar, bijvoorbeeld om een brandend huis uit te rennen.
𝗢𝗺 𝘄𝗲𝗲𝗿 𝘁𝗲 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗲𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴. De energie die gebruikt is voor de aanspanning moet weer terug gevormd worden naar energie om te gebruiken voor de ontspanning. En hier zijn nou juist stofjes bij betrokken die je mogelijk tekort hebt. Denk aan ribose, acetylcholine en magnesium:
𝗖𝗵𝗼𝗹𝗶𝗻𝗲 - eieren, vis, gevogelte, orgaanvlees
𝗠𝗮𝗴𝗻𝗲𝘀𝗶𝘂𝗺 - groene groenten (spinazie, broccoli, andijvie, avocado, boerenkool), noten en pitten (walnoten, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten), schaaldieren (garnalen, krab, kreeft), gedroogde dadels/vijgen/pruimen, peulvruchten, kelp, cacao (-producten, liefst >70%)
𝗥𝗶𝗯𝗼𝘀𝗲 - wild vlees, wilde vis, ‘wilde’ eieren. Hoe meer het dier bewogen heeft, hoe meer ribose. Verder stimuleren de vezels uit tropisch fruit de eigen aanmaak van ribose. Denk hierbij aan mango, ananas, meloen, papaja, cactus vijg. Gebruik dan wel de hele vrucht! Alleen sap drinken werkt niet.
Ervaar jij vaak spanning in je lijf? Zorg dan voor voldoende inname van bovenstaande producten en natuurlijk voor ontspannende situaties 😊
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #inspanning #stress #choline #magnesium #ribose
💚 Natuurlijk krijgen de meeste mensen 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝘁𝗲 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗴𝗹𝘂𝗰𝗼𝘀𝗲 binnen, maar gezonde suikers bestaan wel! Sterker nog, ze zijn essentieel voor een goede gezondheid.
Wat handig is om te onthouden: 𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀 𝘀𝗽𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝗼𝗹 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲. Essentiële suikers zijn de bouwstof voor glycovormen. Deze zijn nodig om het lichaam (optimaal) te kunnen laten functioneren.
Alle cellen in het lichaam hebben een soort netwerkcommunicatie. 𝗘𝘀𝘀𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲̈𝗹𝗲 𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝘃𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝘃𝗼𝗿𝗺 𝘃𝗮𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲. Ze hebben een soort antennes waarmee ze communiceren. Als alle antennes goed staan afgesteld, vindt er optimale informatieoverdracht plaats tussen cellen en communiceren cellen beter met elkaar. Daardoor kunnen allerlei functies zoals verdediging, herstel en hormoonrespons goed verlopen. Een juiste optimale communicatie geeft dus een optimale weerstand en een goede energiehuishouding.
👉 Dit zijn de negen essentiële koolhydraten:
1. Mannose
2. Glucose
3. Galactose
4. Xylose
5. Fucose
6. N-acetylglucosamine
7. N-acetylgalactosamine (NAG)
8. N-acetyl neuraminezuur
9. Arabino galactanen
👉 Essentiële suikers zitten in:
Paddenstoelen, bessen, wortels en knollen, wieren en algen, noten en zaden, botten(bouillon), pollen, honing, aloë vera, insecten, eieren, borstvoeding, ZON gerijpte groenten en fruit
Lees vooral mijn uitgebreide blog over essentiële suikers. Zie linktree!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gezondesuikers #essentielesuikers #essentielekoolhydraten #glucose #mannose #fucose #arabinogalactanen #glycanen #glycovorm
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dit is weer zo’n mooie bevestiging dat mijn e-cursus je echt al heel ver kan brengen!
Deze beste man nam net voor mijn vakantie contact op om een afspraak te maken. Helaas had ik het eerste plekje pas 2,5 maand verder vrij. Ik stelde voor dat hij vast met mijn e-cursus ging starten. Toen meneer op het intakegesprek kwam was het eerste wat hij zei: ‘𝗜𝗸 𝗵𝗲𝗯 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗼𝗲𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗸𝘁! 𝗜𝗸 𝘃𝗼𝗲𝗹 𝗺𝗲 𝘇𝗼 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗲𝗻 𝗳𝗶𝘁!’ Zelfs klachten waar hij eigenlijk niet voor kwam waren ook stukken minder. 𝗭𝗶𝗷𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗺𝗼𝗰𝗵𝘁 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗮𝗳𝗴𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗱 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻. Geweldig toch?
Zo zie je maar dat lab onderzoek ook echt niet altijd nodig is. Een aanpassing in je voeding en leefstijl is de basis.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗞𝗼𝗲𝗺𝗲𝗹𝗸𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲, - 𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗳 𝗹𝗮𝗰𝘁𝗼𝘀𝗲-𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲? 🤷♀️🤷♂️
Het wordt nogal eens door elkaar gebruikt, maar dit is het verschil:
𝗟𝗮𝗰𝘁𝗼𝘀𝗲 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗹𝗸𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿 dat in dierlijke zuivelproducten zit. Lactose wordt afgebroken door het enzym lactase. Lactase maakt het lichaam in principe zelf aan. Als je jong bent wordt hier normaal gesproken veel van aangemaakt, maar naarmate we ouder worden neemt de lactase productie af. Het kan dus best zijn dat je vroeger nergens last van had en nu wel. Lactose-intolerantie betekent dus een tekort aan het enzym lactase.
Bij een koemelk allergie of intolerantie reageert het lichaam op het 𝗺𝗲𝗹𝗸𝗲𝗶𝘄𝗶𝘁 𝗰𝗮𝘀𝗲𝗶̈𝗻𝗲. Van een allergie kan je echt niks hebben, bij een intolerantie kan je kleine hoeveelheden wel handelen. Caseïne kunnen we splitsen in twee types: caseïne type A1 in de standaard koezuivel en caseïne type A2 in geit- en schapenzuivel en in de oude koeienrassen zoals bijvoorbeeld de bruine Jersey koeien. We zien vaak meer klachten bij het gebruik van A1 type caseïne zuivel.
Verder bevat koezuivel ook het melkeiwit wei. We zien daar weinig allergieën op. Wei is snel en goed opneembaar. Wei is de betere keuze toevoeging in proteïne shakes.
Let op! In lactosevrije zuivelproducten kan dus nog wel caseïne zitten!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lactose #lactase #lactoseintolerant #lactoseintolerantie #koemelk #koemelkallergie #koemelkintolerant #caseine
💚 Help! Mijn vitamine B12 is veel te hoog!
Dit hoor ik wel eens terug van klanten. Mijn eerste vraag is dan: slik je vitamine B12? Want als dit zo is, dan geeft dit een vertekend beeld bij het meten van je serumwaarde vitamine B12. Voor de juiste bepaling van je vitamine B12 moet je 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗳𝗴𝗮𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗲𝗿𝘂𝗺𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲 𝗯𝗹𝗼𝗲𝗱𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝟯 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻.
De uitslag kan ook een vertekend beeld geven. Bij tekorten van vitamine B12 geeft bloeduitslag vaak een verhoogde uitslag. Waarom? Bij tekort gaat de lever vitamine B12 afgeven om de tekorten aan te vullen. Je lichaam kan voor een paar jaar vitamine B12 opslaan. Dit wordt dan nu ‘uitgedeeld’, maar je opslag wordt wel minder. 𝗘𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲̈𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗶𝘀 𝗽𝗮𝘀 𝗻𝗮 𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘁𝗲 𝗸𝗼𝗿𝘁 𝘁𝗲 𝘇𝗶𝗲𝗻 😳.
Zoals ik al zei gaat het hier om de meting van een vitamine B12 serumwaarde. Dit is een andere meting dan een actief vitamine B12 test (ook wel HoloTC genoemd). 𝗕𝗶𝗷 𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝗳 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝗴𝗲𝗺𝗲𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗽𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻. Belangrijk verschil! Want in je bloed (je serumwaarde) is nog niet in je cellen.
Interpretatie van een uitslag is dus zeer belangrijk 💡
𝘞𝘪𝘦/𝘸𝘢𝘵 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵/𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘬𝘢𝘯𝘴 𝘰𝘱 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘉12 𝘵𝘦𝘬𝘰𝘳𝘵?
- Veganisten, vegetariërs
- Maagzuurremmers, maagproblematiek
- Dysbiose darm
- Symptomen van koude voeten, handen, neus
- Symptomen van neerslachtigheid, depressie etc.
Slik jij vitamine B12 en laat je je waarde weleens testen?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#B12 #vitamineB12 #HoloTC #actiefvitamineB12 #pnhonderzoek
💚 Mijn top 3 tips voor een gezonde darm:
1. Eet drie goede maaltijden per dag en skip de tussendoortjes.
2. Eet alles 1x per 3 dagen.
3. Eet 30 verschillende plantvezels per week.
𝟯 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝘁𝗷𝗲𝘀 𝗱𝗶𝗲 𝗮𝗹 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝗮𝘁 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻!
Hulp nodig? Mijn e-cursus staat boordevol tips!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmgezondheid #gezondedarmen #top3tips
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Het plan van aanpak bestaat uit meerdere factoren. Voeding is de basis, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘦𝘧𝘴𝘵𝘪𝘫𝘭 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘰𝘰𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘭𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘵𝘦 𝘪𝘯𝘷𝘭𝘰𝘦𝘥. Tijdens de consulten vertel ik veel (te veel hoor ik wel eens 😉), maar alles wordt altijd netjes uitgewerkt meegegeven.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #vageklachten #EMBtest #labonderzoek
💚 𝐂𝐡𝐢𝐚𝐩𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠
Een chiapudding maken is zo gedaan, super lekker en gezond! 𝘊𝘩𝘪𝘢𝘻𝘢𝘢𝘥𝘫𝘦𝘴 𝘻𝘪𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘭 𝘰𝘮𝘦𝘨𝘢-3 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘻𝘦𝘭𝘴. Een goede start van de dag dus!
Hoe maak je het?
Meng 150 ml plantaardige melk met 2 eetlepels chiazaad en 2 theelepels kaneel. Laat even staan en roer het na een kwartiertje nog een keer goed door. Zet dan een nachtje weg in de koelkast. Garneer het de volgende ochtend met vers fruit en geraspte kokos bijvoorbeeld.
Enjoy!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#chiapudding #chiazaad #omega3 #ontbijtidee
💚 𝗣𝗡𝗛 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸
Vanaf nu werk ik met een nieuwe test: het 𝗣𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗡𝘂𝘁𝗿𝗶𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗛𝗲𝗮𝗹𝘁𝗵 (PNH) onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit 𝟱𝟱 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝘁𝗲𝗿𝘀 die alle belangrijke metabole processen monitort. Het onderzoek bestaat uit een nuchtere bloedafname d.m.v. een vingerprik in de praktijk en meerdere speeksel- en urine afnames die thuis uitgevoerd worden.
Deze parameters worden o.a. gemeten:
- cholesterol profiel (totaal, HDL, LDL, TG)
- hsCRP
- homocysteine
- insuline, glucose, HOMA-IR
- glucose en speeksel na 6 eetmomenten
- vitamine D, actief vitamine B12, folaat, ferritine, zink, koper
- natrium, kalium, calcium, pH
- lever profiel (ASAT, ALAT, bilirubine)
- schildklier profiel (TSH, vrij T4, vrij T3, reserve T3)
- jodium etc.
Met de test kunnen we een disbalans vaststellen in de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten), micronutriënten (mineralen en vitamines), redoxnutriënten (antioxidanten en ontstekingsmarkers) en zuur-base nutriënten en hiermee aan de slag gaan.
𝗔𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘀𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 (𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝘀𝗶𝗰𝗼 𝗼𝗽) 𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘇𝗶𝗲𝗸𝘁𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝗯𝗲𝗴𝗿𝗲𝗽𝗲𝗻 𝗸𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗴𝘁 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗶𝘀𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝘀 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗯𝗼𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗮𝗺. Hoe mooi om hier preventief onderzoek naar te doen. Zie het als een soort APK voor je lijf!
Doe jij weleens preventief onderzoek?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#PNH #labonderzoek #bloedonderzoek #APKvoorjelijf #preventievegezondheid
💚 “Lang zal je leven, lang zal je leven…” of “Op je gezondheid!”
We wensen het elkaar allemaal toe, maar hoe leef je lang en gezond? Om hierachter te komen moeten we afreizen naar de zogenoemde ‘Blue Zones’ 𝘿𝙚 ‘𝘽𝙡𝙪𝙚 𝙕𝙤𝙣𝙚𝙨‘ 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙛𝙞𝙚𝙠𝙚 𝙜𝙚𝙗𝙞𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙝𝙚𝙡𝙚 𝙬𝙚𝙧𝙚𝙡𝙙 𝙬𝙖𝙖𝙧 𝙢𝙚𝙣𝙨𝙚𝙣 𝙤𝙥𝙢𝙚𝙧𝙠𝙚𝙡𝙞𝙟𝙠 𝙡𝙖𝙣𝙜 𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙣. Deze gebieden zijn:
1. Ikaria, Griekenland
2. Okinawa, Japan
3. Sardinië, Italië
4. Nicoya, Costa Rica
5. Loma Linda, Californië, VS
𝘚𝘢𝘮𝘦𝘯𝘨𝘦𝘷𝘢𝘵 𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘥𝘦 ‘𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘡𝘰𝘯𝘦𝘴’ 𝘷𝘰𝘭𝘨𝘦𝘯𝘴 𝘥𝘦𝘻𝘦 ‘𝘗𝘰𝘸𝘦𝘳 9’:
1. Natuurlijk bewegen (niet specifiek sporten)
2. Heb een doel in het leven
3. Regelmatig ontstressen
4. Eet tot je 80 procent vol zit
5. Focus op plantaardig voedsel
6. Drink dagelijks 1 tot 2 glazen wijn
7. Vindt een vorm van spiritualiteit
8. Geef aandacht aan geliefden
9. Wees sociaal en onderhoud een groot sociaal netwerk
Orthomoleculair gezien mis ik hier wel de dierlijke eiwitbronnen (reminder: alles wat rent, zwemt en vliegt is goed voor je), maar verder kan ik mij er geheel in vinden!
Zullen we gaan proberen om van Nederland ook een ‘Blue Zone’ te maken?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#bluezones #langleven #langengezondleven #happylife
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dit was ook iemand die al heel gezond at, maar nog steeds darmklachten had. Een ontlastingsonderzoek geeft veel duidelijkheid, waarna een gericht therapieplan volgt.
Gemiddeld genomen komen mensen 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝟯𝘅 bij me: intake, bespreken lab uitslagen en afsluitend consult. 𝗝𝗲 𝗵𝗲𝗯𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗰𝗵𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝘁𝗼𝗼𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘀!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 Heel de dag door kleine slokjes water? Of beter bulk drinken? 👆Kijk en luister. Ben jij team waterfles 🍼of team bulk 💦
Afgelopen voorjaar mocht ik de jongeren van @theyouthxperience.nl inspireren tijdens de mei challenge. Zij gingen enthousiast aan de slag. Doe jij nu ook mee?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#water #waterfles #bulkdrinken #oxytocine
💚 Laat jij je helemaal gaan op vakantie? Of let je toch een beetje op? Vakantie is natuurlijk de tijd om lekker te genieten, maar goed voor je lijf zorgen is ook wat waard!
Hierbij mijn happy holidays tips:
𝘝𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨 & 𝘣𝘦𝘸𝘦𝘨𝘪𝘯𝘨
- Eet maximaal 3 per dag en sla af en toe eens een maaltijd over.
- Eet alles 1x per 3 dagen. Bijv. als ontbijt: omelet, yoghurt met fruit, chiapudding.
- Bij uit eten gaan: check de menukaart op de groentes vermeld bij gerechten en bestel deze er los extra bij (ze hebben ze toch in huis!)
- Als je jezelf iets lekkers gunt, geniet er dan met volle teugen van!
- Beweeg op nuchtere maag.
- Blijf actief op de dag. Ga baantjes zwemmen, bezoek een aquapark, ga lekker suppen of waterfietsen op zee etc.
- Bezoek eens een stadje per fiets.
En…. leer nieuwe dingen, bezoek nieuwe plaatsen! 𝐊𝐨𝐦 𝐮𝐢𝐭 𝐣𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐳𝐨𝐧𝐞, 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐳𝐨𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐦𝐨𝐨𝐢𝐬 𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧! Dit is goed voor je brein en de ontspanning. Soms moet je je eerst wel even inspannen, maar daarna volgt de ontspanning 😉.
𝘋𝘪𝘵 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘻𝘰𝘮𝘦𝘳𝘷𝘢𝘬𝘢𝘯𝘵𝘪𝘦 𝘰.𝘢. 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯:
- Al jaren voorbijgereden, maar dit jaar Bordeaux ontdekt. Aanraders: Cité du Vin en Le Miroir d’Eau 🍷
- Uitgeleefd op een aquapark. Okay, het is dat de kids dit heel graag wilden…. 😅
- Mijn Spaans weer opgehaald 🧠
- Voor het eerst in mijn leven heb ik leren tennissen en sinds lange tijd weer gedoken 🎾🤿
- Sinds jaren een niet opleiding gericht boek gelezen 📖
- Gewandeld in de bergen van Andorra. Nieuw land ✅
- In Parijs in hotel @molitorparis geweest. Superleuk verhaal zit hierachter! 🏊♂️
Het liefst wil ik elk jaar een nieuw land bezoeken en nieuwe dingen leren. Wat doe jij het liefst als je op vakantie bent?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vakantie #happyholidays #gezondopvakantie #exploretheworld
💚 Oeh la la la… er komt zo iets leuks aan! Of beter gezegd: 𝐞𝐫 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐳𝐨 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐥𝐞𝐤𝐤𝐞𝐫𝐬 𝐚𝐚𝐧! Samen met @food.travel_byfemke ben ik al even bezig om een overheerlijk weekmenu samen te stellen die voldoet aan mijn voedingsadviezen!
En bij een lancering hoort natuurlijk 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐠𝐠𝐞𝐞𝐟 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 🥳 Wil jij straks kans maken? Stuur mij vast een DM en ℎ𝑜𝑢 𝑚𝑖𝑗𝑛 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑠 𝑔𝑜𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑡𝑒𝑛!
Dit ziet ter toch heerlijk uit! 😋
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#weggeefactie #lancering #weekmenu #glutenvrij #lactosevrij
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Een ontlastingsonderzoek is heel waardevol! Ook als je al gezond eet!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 Groene pesto is zo gemaakt! Deze is 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝 door de hennepzaadjes, pecorino i.p.v. Parmezaanse kaas en olijfolie i.p.v. zonnebloemolie.
Waar gebruik jij groene pesto voor?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#pesto #groenepesto #spreads #hennepzaden
💚 Heb je al eens van HOMA-IR gehoord? 𝐇𝐎𝐌𝐀-𝐈𝐑 𝐢𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭𝐡𝐨𝐝𝐞 𝐨𝐦 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞𝐧. Het maakt gebruik van nuchtere bloedglucose en insuline waardes om een schatting te maken van de mate van insulineresistentie in het lichaam. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes type 2 of andere metabole aandoeningen en staat vaak aan de basis van vele klachten.
𝐇𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐧𝐮𝐜𝐡𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐠𝐥𝐮𝐜𝐨𝐬𝐞𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐳𝐞𝐠𝐭 𝐝𝐮𝐬 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐳𝐨 𝐯𝐞𝐞𝐥. Je nuchtere glucosewaarde kan prima zijn, maar als je daar dus superveel insuline voor nodig hebt, is het allesbehalve prima. Het is dus echt belangrijk om ook je insulinewaarde te laten meten.
𝑀𝑒𝑡 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑒𝑛𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑎𝑙𝑠 𝑣𝑜𝑒𝑑𝑖𝑛𝑔- 𝑒𝑛 𝑙𝑒𝑒𝑓𝑠𝑡𝑖𝑗𝑙𝑎𝑎𝑛𝑝𝑎𝑠𝑠𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑘𝑎𝑛 𝑗𝑒 𝑗𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑢𝑙𝑖𝑛𝑒𝑔𝑒𝑣𝑜𝑒𝑙𝑖𝑔ℎ𝑒𝑖𝑑 𝑣𝑒𝑟𝑏𝑒𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛. De beste tip is daarvoor om minder vaak te eten. Eet maximaal 3 keer per dag (koffie met suiker, sapjes en drankjes zijn ook suikers en dus ook een eetmoment!) en sla af en toe eens een maaltijd over. Echt dat kan jij ook!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. vanaf september ga ik met een nieuw bloedonderzoek werken waar de HOMA-IR bij zit!
#glucose #insuline #insulineresistentie #HOMA-IR
💚 𝐀𝐧𝐚𝐧𝐚𝐬 🍍
Wist je dat ananas niet alleen heel lekker is, maar 𝑜𝑜𝑘 ℎ𝑒𝑒𝑙 𝑒𝑟𝑔 𝑔𝑒𝑧𝑜𝑛𝑑? Ananas bevat 𝒃𝒓𝒐𝒎𝒆𝒍𝒂𝒊̈𝒏𝒆, 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒑𝒊𝒋𝒔𝒗𝒆𝒓𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈𝒔𝒆𝒏𝒛𝒚𝒎 dat voedingseiwitten splitst, ontstekingsremmend werkt en antibacteriële eigenschappen heeft. Hierdoor kan bromelaïne ingezet worden bij ontstekingen zoals bijv. artritis. Ook kan bromelaïne buiten de maaltijd ingezet worden om matrixen los te maken en pathogenen te verminderen. Zet deze tropische vrucht dus met regelmaat op het menu. Kies dan wel voor de gevlogen variant.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. Dit is een vakantiekiekje waar ik een heerlijke alcoholvrije pina colada drink. Het is natuurlijk beter om ananas te eten 😉
#ananas #bromelaine #spijsvertering #enzym #ontstekingsremmend #antibacterieel
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor deze mooie woorden!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 𝐙𝐨 𝐦𝐚𝐚𝐤 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐦𝐜𝐡𝐢!
Dit is een mooi basisgerecht. Heb jij het helemaal onder de knie? Experimenteer dan met het toevoegen van chinese kool, paksoi, venkel, paprika, daikon, kohlrabi etc. Ik doe er overigens ook altijd een stukje gember bij, maar dat staat niet op het filmpje zie ik nu 🙈
Maak jij weleens kimchi?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#kimchi #probiotischevoeding #voedingvoorjedarmen #fermenteren #fermentatie #gefermenteerdevoeding
💚 Bij gezondheid denkt men vaak als eerste aan voeding en beweging. Natuurlijk zijn dit belangrijke pijlers! Net als slaap, ademhaling en ontspanning. Maar wat soms nog onderschat wordt, is 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐡𝐞𝐢𝐝.
Stel je gaat elke dag met tegen zin naar je werk, je hebt geen liefdevolle relatie of je hebt iets meegemaakt wat je nog niet verwerkt hebt… dit zijn factoren die voor een onbalans zorgen tussen je sympathicus en je parasympathicus. 𝘑𝘦 𝘴𝘺𝘮𝘱𝘢𝘵𝘩𝘪𝘤𝘶𝘴 𝘪𝘴 𝘫𝘦 ‘𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦/𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨’ 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘯 𝘫𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘴𝘺𝘮𝘱𝘢𝘵𝘩𝘪𝘤𝘶𝘴 𝘪𝘴 𝘫𝘦 ‘𝘳𝘶𝘴𝘵/𝘰𝘯𝘵𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨’ 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥. Sommige processen in je lichaam functioneren alleen als je parasympatisch bent.
Het is dus erg belangrijk om iets aan dit soort factoren te doen. Dat het voor veel mensen moeilijk is, is begrijpelijk. Velen blijven het liefst in hun comfortzone, willen de confrontatie niet aan. Maar als je echt gezond wilt worden, zal je ook hiermee aan de slag moeten. Dan red je het helaas niet alleen met voeding en beweging.
𝘝𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘫𝘪𝘫 𝘫𝘦𝘻𝘦𝘭𝘧 𝘸𝘦𝘭 𝘦𝘦𝘯𝘴 𝘢𝘧 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘦 𝘦𝘤𝘩𝘵 𝘨𝘦𝘭𝘶𝘬𝘬𝘪𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵? En ga je dit dan ook doen?
✨𝐃𝐨𝐧’𝐭 𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐥𝐢𝐟𝐞, 𝐥𝐢𝐯𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦𝐬 ✨
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#dreams #healthylife #healthyliving #happylife #mentalegezondheid #brainbalance
💚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧𝐭 𝐥𝐢𝐯𝐢𝐧𝐠 🔥❄️
𝑊ℎ𝑎𝑡 𝑑𝑜𝑒𝑠𝑛’𝑡 𝑘𝑖𝑙𝑙 𝑦𝑜𝑢, 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑠 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑔𝑒𝑟 💪
Wow! Wat een week was dit: intermittent fasting, intermittent drinking, kortdurende extreme koude, hypercapnie, hypoxie etc. 𝐴𝑙𝑙𝑒𝑟𝑙𝑒𝑖 𝑎𝑐𝑢𝑡𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜𝑟𝑒𝑛 𝑜𝑚 𝑜𝑛𝑠 𝑙𝑖𝑐ℎ𝑎𝑎𝑚 𝑒𝑛 𝑔𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑡𝑒𝑟𝑘𝑒𝑟 𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑛. Op een veilige manier, volgens het juiste protocol van @intermittent_living_official door founder @leopruimboom .
Dankjewel @opnieuwgezond.charlotte, @michiel_q2, @niekepeeters_, @woutervanhuyssekpnibelgium van @kpnibelgium voor de fantastische begeleiding deze week! Ik heb werkelijk waar nog nooit zo lekker gegeten dankzij #unpluggedinthekitchen! En nu thuis geniet ik nog na van de overheerlijke fermentaties van @klejman2.
Voor mij persoonlijke was het voor eerst in 10 jaar tijd dat ik weer eens alleen een week weg ging. Hoe fijn dat ik gewoon weer even alleen aan mezelf mocht denken. Als ik alles van tevoren had geweten, weet ik niet of ik me ingeschreven had. 𝑍𝑜 𝑧𝑖𝑒 𝑗𝑒 𝑚𝑎𝑎𝑟 ℎ𝑜𝑒 𝑗𝑒 𝑔𝑒𝑑𝑎𝑐ℎ𝑡𝑒𝑠 𝑗𝑒 𝑘𝑢𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑏𝑒𝑙𝑒𝑚𝑚𝑒𝑟𝑒𝑛. Eenmaal daar was ik versteld van mijn eigen krachten.
Alleen was ik zeker niet. Samen met nog 26 andere deelnemers gingen we het avontuur aan. Iedereen met zijn/haar eigen verhaal. Heel veel mooie gesprekken, het knuffelen en de spannende uitdagingen hebben ons gevormd tot een hele mooie groep! Dankjewel lieve mensen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#intermittentliving #kpni #kpnibelgium #pnieurope #leopruimboom #wordweermens #preventievegezondheid
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Zonder klachten ben je ook van harte welkom om je lijf optimaal te ondersteunen! Preventieve gezondheid heeft de toekomst!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #suppletieadvies #preventievegezondheid #droogborstelen
💚 Tja…. Mijn kinderen krijgen de leeftijd dat ze zien dat andere mama’s dit niet doen en hun eigen mama nu soms een beetje raar vinden 🙃. Maar ja, wat is raar? Van mij hoeven ze niet mee te doen met de dingen die ik doe, maar ik laat ze er wel kennis mee maken.
Dus toen ze vroegen of ze ook in een bakje mochten poepen, mocht dit uiteraard. We hebben het opgestuurd naar het lab en samen de uitslag bekeken 🔎. Soms gaan ze mee naar de zee en ook als ze alleen hun grote teen erin steken, ben ik al trots. Laatst was mijn zoontje van zijn SUP gevallen. Toen ik vroeg of het water niet koud was, antwoorde hij: “𝗝𝗮, 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝗸𝗼𝘂𝗱, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗺 𝗱𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝘁𝗼𝗰𝗵 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝗸𝗼𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴?” Dan moet ik stiekem toch wel lachen. Iets van jong geleerd is oud gedaan? 😉
Volgende week gaat deze mama een week lang ‘𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯’ doen. Alhoewel, ik noem het liever ‘𝘶𝘪𝘵𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯’. Ik vind het best een beetje spannend, maar ik heb er zin in!
Doe jij ook rare of uitdagende dingen? Yes = 🙌
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#mamadoetraar #koualsmedicijn #oxytocine #kimchi #intermittentliving
💚 𝘔𝘦𝘦𝘵 𝘮𝘪𝘯𝘦…. 𝙈𝙤𝙚𝙨𝙩𝙪𝙞𝙣!
Sinds kort ben ik trotse eigenaar van maar liefst twee moestuinbakken! De laatste jaren begon het steeds meer te kriebelen om zelf te gaan 'telen'. 𝘈𝘭𝘭𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘵𝘰𝘵𝘢𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘳𝘰𝘦𝘯𝘦 𝘷𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳𝘴. Wendy van @wendies.stekkie wees mij op @makkelijkemoestuin. Eerst heb ik het boek besteld (zie story) wat op zich al heel leerzaam is. Hierdoor nog enthousiaster geworden, dus hup aan de slag.
En hoe handig… je kan gebruik maken van de app van @makkelijkemoestuin. Dit is echt suuuuper makkelijk! 𝗦𝘁𝗮𝗽 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘀𝘁𝗮𝗽 𝘄𝗼𝗿𝗱 𝗷𝗲 𝗯𝗲𝗴𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗼𝗽𝘇𝗲𝘁𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗺𝗼𝗲𝘀𝘁𝘂𝗶𝗻𝗯𝗮𝗸. Inmiddels heb ik al zelf geteelde radijs, rucola, spinazie en sla op. Toch te leuk om voor je lunch of diner even de tuin in te lopen en je eigen groenten te oogsten? En nog leuker, van de week ging mijn zoontje zelf rucola knippen en deze op eten. Mission accomplished.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#moestuin #moestuinieren #makkelijkemoestuin #groententelen #versuiteigentuin
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Yes! Heel veel info tijdens het uitlegconsult, maar alles altijd netjes uitgewerkt op papier mee. Gemiddeld heb je bij mij maar 3 afspraken nodig.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #EMBtest #labonderzoek
💚 Toch vrij regelmatig krijg ik de vraag of ik merkonafhankelijk ben? En ja, dat ben ik. 𝗜𝗸 𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗮𝗹𝘀 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗮𝗳𝗵𝗮𝗻𝗸𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗯𝗲𝗻𝘁 𝗲𝗻 𝗯𝗹𝗶𝗷𝗳𝘁. Elke patiënt, elke klacht, verdient een persoonlijk plan van aanpak!
Bij vragen als ‘Hoe kan het dat mijn vriendin hetzelfde als ik voorgeschreven kreeg, terwijl ze compleet andere klachten heeft?’ daar krijg ik de kriebels van. Bij mij is het niet zo dat patiënten ongeacht hun klacht standaard een x aantal producten van een specifiek merk moeten gebruiken. Als jouw therapeut zo werkt, moet je je afvragen 𝗼𝗳 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗶𝗲𝗿 𝗲𝗰𝗵𝘁 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗼𝗺 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗼𝗳 𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗻𝘀𝘁𝗺𝗮𝗿𝗴𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁.
‘Ja, maar jij zit bij Biefit. Je schrijft alleen hun producten voor.’ Nee hoor. Bij Biefit hebben ze heel veel mooie producten, maar ik schrijf altijd de producten voor die ik wil inzetten. Net zoals Biefit ook klanten naar andere therapeuten stuurt.
Ook qua laboratoria ben ik onafhankelijk. Samen met de patiënt kijk ik naar wat de meest geschikte test is en leg ik de verschillen uit.
Zo hoort het te zijn toch?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#merkonafhankelijk #mlm #ziektealsverdienmodel
💚 Salie (𝘴𝘢𝘭𝘷𝘪𝘢 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘯𝘢𝘭𝘪𝘴)
Salvia is afkomstig van 𝘴𝘢𝘭𝘷𝘢𝘳𝘦 (= redden) of 𝘴𝘢𝘭𝘷𝘦𝘳𝘦 (= genezen): echte salie heeft een eeuwenoude reputatie als heilzaam kruid. 𝘖𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘯𝘢𝘭𝘪𝘴 betekent ‘uit de apotheekwerkplaats’ en duidt erop dat salie voorkwam op de officiële lijst van geneeskrachtige planten. Salie werd vroeger geassocieerd met een lang leven. Een oud gezegde is: “ 𝘞𝘪𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘮𝘦𝘪 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘪𝘦 𝘦𝘦𝘵, 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘵 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯𝘴𝘫𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘷𝘭𝘦𝘦𝘵”.
Salie werkt o.a. 𝗸𝗮𝗹𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱, 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻𝗱, 𝗽𝗶𝗷𝗻𝘀𝘁𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱 𝗲𝗻 𝗮𝗻𝘁𝗶-𝗶𝗻𝗳𝗹𝗮𝗺𝗺𝗮𝘁𝗼𝗶𝗿. Het wordt aanbevolen bij luchtwegaandoeningen (astma, hoesten), opvliegers, overgangsklachten, (nachtelijk) transpireren, onregelmatige menstruatie, menopauze en zweetvoeten.
Gebruik in de keuken de verse bladeren. Salie is lekker bij gevogelte of vis en kan je toevoegen aan het kookwater bij groenten of in stoofgerechten. Je kan salie ook heel goed als thee drinken. Zelf combineer ik salie met munt, gember en citroen. Love it!
Vanwege de krachtige werking wordt aangeraden om ook weer niet te veel salie te gebruiken. Drink niet meer dan twee koppen salie thee per dag. Verder wordt salie afgeraden tijdens zwangerschap en bij lacterende vrouwen.
Salie werd door de Indianen verbrand om met de rook boze geesten te verjagen. Nog steeds wordt de rook van verbrande salie gebruikt om 𝗵𝘂𝗶𝘇𝗲𝗻 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵 𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗲𝗻.
Gebruik jij weleens salie?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#salie #salviaofficinalis #kruiden #geneeskrachtigeplanten #voedingalsmedicijn
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Leuke review ontvangen over de e-cursus Boost Your Health. Blij mee!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 Mijn favoriete producten om op voorraad te hebben!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voedingalsbasis #gezondevoeding #gezondeleefstijl
💚 Vandaag is het nationale poepdag! 💩Een goed moment om je 𝘱𝘰𝘦𝘱 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘭𝘰𝘦𝘱 te nemen 🔎 Doe jij dit eigenlijk al? Wij hier thuis wel! Veel mensen vinden het toch best een gênant onderwerp, maar het kan je veel vertellen. Een tijdje terug maakte ik hier een leuke reel over. Check hem vooral nog even!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#poep #poepdag #poeponderdeloep #maagleverdarm #mld
💚 Ben jij ook zo dol op verse kruiden en cressen? Ik wel! Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook super gezond! Sinds vorige week heb ik een kruidenbak voor mijn keukenraam staan. Ik word zo blij van alleen al het zien van deze mooie groene plantjes! Heb jij dat ook?
Daarom wil ik de komende posts wat meer delen over 𝙬𝙖𝙖𝙧𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙚 𝙗𝙚𝙥𝙖𝙖𝙡𝙙𝙚 𝙠𝙧𝙪𝙞𝙙𝙚𝙣 𝙠𝙪𝙣𝙩 𝙜𝙚𝙗𝙧𝙪𝙞𝙠𝙚𝙣 𝙚𝙣 𝙬𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙𝙨𝙫𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙯𝙞𝙟𝙣. Heb jij een favoriet kruid?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cress #kruiden #smaakmakers
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor weer een mooie review!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #alternatievegeneeskunde
💚 Hoe en wanneer gebruik je probiotica?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#probiotica #probiotischevoeding
💚 𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙪𝙩 𝙫𝙖𝙣 𝙟𝙚 𝙗𝙡𝙞𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢?
Je blinde darm is 𝘥𝘦 𝘱𝘭𝘦𝘬 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘢 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘥𝘢𝘳𝘮𝘣𝘢𝘤𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦̈𝘯 𝘰𝘱𝘨𝘦𝘴𝘭𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘭𝘪𝘨𝘨𝘦𝘯 voor het geval van nood. Dat is bijvoorbeeld na een aanval van reizigersdiarree of een buikvirusje.
1 van mijn docenten zei ooit; in je blinde darm ligt de blauwdruk van je darmflora. Best belangrijk dus!
Vroeger dachten ze dat de blinde darm geen nut had. Ik kan je vertellen; 𝗲𝗿 𝗶𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁𝘀 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗮𝗺 𝗱𝗮𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗻𝗶𝗸𝘀 𝗴𝗲𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗶𝘀. Alles heeft een functie. Alleen ontdekken we soms pas later welke functie precies.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#blindedarm #blauwdrukdarmflora #darmflora #darmbacterien
💚 Ik ben dol op lezen en studeren! Maar… ik ben niet van de ellelange nieuwsbrieven waarmee mijn inboxen toch steeds voller worden. Eerlijk gezegd vink ik steeds meer nieuwsbrieven af als gelezen. Te veel ongelezen mails storen me ha ha… heb jij dat ook?
Zelf ben ik dit jaar begonnen met 1x per twee weken een kort informatief mailtje te versturen over allerlei soorten onderwerpen. Gelukkig krijg ik 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗹𝗲𝘂𝗸𝗲 𝗿𝗲𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝘀 hierop. Laatst vroeg een klant nog tijdens haar evaluatie consult: ‘Krijg ik nu nog wel je mailtjes? Want die vind ik wel heel leuk!”
Lijkt het jou ook leuk om deze mailtjes te ontvangen? Stuur dan even je mailadres via een DM.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lovetoread #nieuwsbrief #kennismail
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Word zo blij van alle lieve klanten die de moeite nemen om een review te plaatsen! Kan jij ook blij worden van een compliment? Laat een 🙏 achter als je hier blij van wordt!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #blijecoach #EMBtest
💚 Wat is prebiotica en waarvoor is het belangrijk?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#prebiotica #vezels #fiber #voedingvoorjedarmflora
💚 Draag jij nieuwe kleding meteen of was jij ze eerst? 𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗸𝗹𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗷𝗲𝘀 𝗵𝗼𝗿𝗺𝗼𝗼𝗻𝘃𝗲𝗿𝘀𝘁𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗸𝗮𝗻 𝗯𝗲𝘃𝗮𝘁𝘁𝗲𝗻? Was nieuwe kleding daarom altijd eerst! Ook kleding die van natuurlijke oorsprong is. Tijdens het productieproces krijgen ze helaas vaak pesticiden over zich heen. Heeft je kleding een van deze labels: 𝗘𝗰𝗼𝗹𝗮𝗯𝗲𝗹, 𝗚𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗧𝗲𝘅𝘁𝗶𝗹𝗲 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗱𝗮𝗿𝗱 (𝗚𝗼𝘁𝘀) 𝗼𝗳 𝗢𝗘𝗞𝗢-𝗧𝗘𝗫, dan heb je hier geen last van.
𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘬 𝘰𝘮 𝘩𝘰𝘳𝘮𝘰𝘰𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘹𝘪𝘯𝘦𝘴 𝘻𝘰 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘮𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯. We leven tegenwoordig echt in een toxische wereld en dat moet ons lichaam allemaal verwerken! Alle beetje helpen en bedenk wel dat je huid een groot orgaan is. Dus was voor de zekerheid eerst even je kleding! Doe jij dit al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#nieuwekledingeerstwassen #hormoonverstoorders #ecolabel #gots #oekotex
💚 𝘞𝘢𝘵 𝘥𝘰𝘦𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘦𝘪̈𝘯𝘦 𝘮𝘦𝘵 𝘫𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘢𝘱?
Als je cafeïne houdende dranken als koffie, cola, Red Bull etc. drinkt, dan neemt cafeïne op de receptoren in je hersenen de plek in waar adenosine normaal gesproken aandockt. 𝘈𝘥𝘦𝘯𝘰𝘴𝘪𝘯𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘥𝘪𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘳𝘰𝘭 𝘴𝘱𝘦𝘦𝘭𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 ‘𝘢𝘢𝘯𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯’ 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘢𝘱. Adenosine bouw je op: hoe langer je wakker bent, hoe meer adenosine je hebt, hoe slaperiger je wordt.
Neem je cafeïne houdende dranken, dan word je dus minder slaperig. Het duurt ongeveer vijf tot acht uur voordat alle cafeïne uit je systeem is. 𝙃𝙚𝙩 𝙖𝙙𝙫𝙞𝙚𝙨 𝙞𝙨 𝙙𝙖𝙣 𝙤𝙤𝙠 𝙤𝙢 𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙘𝙖𝙛𝙚𝙞̈𝙣𝙚 𝙝𝙤𝙪𝙙𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙧𝙖𝙣𝙠𝙚𝙣 𝙩𝙤𝙩 𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙪𝙪𝙧 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙝𝙚𝙩 𝙨𝙡𝙖𝙥𝙚𝙣 𝙜𝙖𝙖𝙣 𝙩𝙚 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙚𝙣. Doe jij dit?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cafeine #koffie #adenosine #slaap #slaapproblemen
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor deze review en nog blijer met het resultaat!
Kan ik je helpen door alleen een EMBtest uitslag? Nee! Er gaat echt een hele uitgebreide analyse aan vooraf, zodat ik een goed onderbouwd therapieplan kan maken voor je. Deze klant had overigens ook nog uitslagen van een andere therapeut bij zich. Ik analyseer dit allemaal en kom dan tot mijn advies. Voeding is een groot deel hiervan, maar zeker ook ondersteuning qua supplementen en natuurlijk ook leefstijlfactoren als ontspanning en ademhaling. Al met al het hele plaatje!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #allergie #EMBtest #labonderzoek
💚 Hoe ziet de perfecte 💩 er uit?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontlasting #poep #drol #perfectedrol
💚 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘀𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻…
… je hoeft er echt niet voor naar een tropisch eiland. Nee hoor, parasieten hebben we overal; van de zandbak tot de deurklink, van de vakkenvuller van de supermarkt naar een baliemedewerkster… je kan overal besmet raken.
Spannend? Nee hoor, 𝗮𝗹𝘀 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝘀𝗽𝗶𝗷𝘀𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗳𝗹𝗼𝗿𝗮 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗮𝗮𝗹 𝘇𝗶𝗷𝗻, hoef je helemaal niks te merken van een besmetting en lost je lichaam dit zelf op. Maar ja, als dit niet zo is… dan heb je dus wel een probleempje.
Vrij vaak hoor ik dat klanten al hun ontlasting op parasieten gecheckt hebben en dat dit negatief was. Dat kan zeker ‘wel kloppen’, maar 100% garantie is dit niet. Want, 𝗽𝗮𝗿𝗮𝘀𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗽𝗮𝗮𝗹𝗱𝗲 𝗰𝘆𝗰𝗹𝘂𝘀. Er kunnen dus wel parasieten zijn, maar ze zijn dan zeg maar ‘net even niet actief die dag’. En daarbij… er zijn honderden soorten parasieten. Er wordt altijd gecontroleerd op de meest voorkomende. 𝘎𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘯𝘬𝘦𝘭𝘦 𝘯𝘦𝘨𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘴𝘪𝘦𝘵𝘦𝘯𝘵𝘦𝘴𝘵 𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 100% 𝘣𝘦𝘵𝘳𝘰𝘶𝘸𝘣𝘢𝘢𝘳𝘩𝘦𝘪𝘥.
Overigens kan je drager zijn van een parasiet, zonder dat je klachten ervaart. Klachten ontstaan pas als parasieten zich aan de darmwand hechten.
𝘋𝘦 𝘮𝘦𝘦𝘴𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘬𝘭𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯:
- Buikpijn, krampen
- Diarree, maar ook van tijd tot tijd verstopping
- Anale jeuk
- Verteringsproblemen
Parasieten zorgen goed voor zichzelf en vinden het heerlijk in jouw darm! Zorg jij goed voor jezelf zodat je geen ‘gratis hotel’ wordt?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#parasieten #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 𝗚𝗿𝗮𝘁𝗶𝘀 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴!
Om het jaar goed te beginnen, heb ik een gratis mini-training gemaakt voor iedereen die zich weer fit en vitaal wilt voelen, buik- en/of huidklachten heeft!
Link in bio 🖥
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gratistraining #gezond2023 #gezondeleefstijl
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor weer een mooie review!
Toch vrij vaak komen mensen bij mij die ‘𝘢𝘭𝘭𝘦𝘴 𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯’. Wat is het verschil dat ik maak? 𝗜𝗸 𝗸𝗶𝗷𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗮𝘁𝗷𝗲. Darmklachten kunnen bijvoorbeeld niet alleen opgelost worden met probiotica. Nee, we moeten ook kijken naar hoe het met je voorvertering gaat, is er stress, zijn er intoleranties etc. Daarnaast is het altijd heel waardevol om d.m.v. lab onderzoek een kijkje van binnenuit te krijgen. En dan niet op basis van een aantal losse parameters, nee, ook hier gaat het om het hele plaatje!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #fecesonderzoek #labonderzoek
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟱: 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴
De laatste pijler van het Boost Your Health programma gaat over ontspanning. Plan jij elke dag 10 minuten me-time?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #metime #stoptherush #offline
💚 𝗛𝗲𝗹𝗲 𝗳𝗶𝗷𝗻𝗲 𝗳𝗲𝗲𝘀𝘁𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻!
Laat de warmte en het geluk
Die kerst en nieuwjaar met zich brengen
Het hele jaar in je hart gloeien
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#fijnefeestdagen #kerst #kerstmis
💚 𝘝𝘪𝘯𝘥 𝘫𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘰𝘶 𝘭𝘦𝘬𝘬𝘦𝘳? 𝘐𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘦𝘳𝘨 𝘬𝘰𝘶𝘥? 𝘒𝘳𝘪𝘫𝘨 𝘫𝘦 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘳𝘢𝘮𝘱?
Zomaar wat vragen die ik vaak voorbij zie komen als ik iets post over ijsbaden of in de winter in de zee zwemmen. Kramp krijg ik persoonlijk niet, ja het is zeker koud en of ik het lekker vind? Nou eerlijk gezegd niet echt… nee, ik ben zeker meer van een warme douche of bad. En toch doe ik het! Ik doe het echt om mijn lichaam te triggeren. Wat er precies gebeurt in je lichaam staat beschreven in mijn e-cursus. Leuk cadeau voor de feestdagen 😉
Tip! Ga nooit voor het eerst zelf experimenteren met koudetraining. Doe dit de eerste keer zeker onder begeleiding. Mijn 1e ijsbad deed ik 2 jaar terug bij @koudeseminaar. Daarna volgende het zeezwemmen onder leiding van @yvonne_love_respect en @hansiman67 van @estamos_juntos_love_is_all en onlangs heb ik een ijsbad gedaan bij @debbyvandeursen. Allemaal toppers op dit gebied!
𝙃𝙚𝙗 𝙟𝙞𝙟 𝙬𝙚𝙡𝙚𝙚𝙣𝙨 𝙚𝙚𝙣 𝙞𝙟𝙨𝙗𝙖𝙙 𝙜𝙚𝙣𝙤𝙢𝙚𝙣?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ijsbad #koudetraining #zeezwemmen #koualsmedicijn
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Kijk en luister naar de video review over de e-cursus Boost Your Health. Dankjewel voor dat je dit wilt delen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟰: 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽
De 4e pijler van het Boost Your Health programma is slaap. Hoe jouw dag verloopt, bepaalt de kwaliteit van je slaap!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#slaap #goedenachtrust #uitgerustwakkerworden #sweetdreams
💚 𝗜𝘁’𝘀 𝗮𝗹𝗹 𝗮𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝘆!
Leven kost energie. Alles kost energie! Je spijsvertering, het maken van nieuwe cellen, de opbouw van botten, de productie van hormonen, enzymen, signaalstoffen etc. 𝘡𝘦𝘭𝘧𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦 𝘬𝘰𝘴𝘵 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦!
Heel belangrijk dus dat je voldoende energie kan aanmaken en opnemen natuurlijk. Onze hersenen verdelen de energie. Energie is duur, dus niet alle processen kunnen in het lichaam tegelijk aan staan. Je darmen en spieren kunnen bijvoorbeeld niet gelijk aan staan. Is er sprake van stress of een actief immuunsysteem? Ook dan zal je spijsvertering minder energie krijgen.
Daarom kijk ik tijdens een intakegesprek naar het complete plaatje. Fecesonderzoeken zijn heel waardevol, maar deze interpreteer ik nooit op zichzelf. Een traject bestaat daarom naast voeding- en suppletie adviezen ook uit leefstijladviezen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#energie #energy #healthylife #healthylifestyle
💚 𝘌𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘫𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘫𝘦𝘻𝘦𝘭𝘧…
Hoe vaak doe jij het? Even een momentje van rust voor jezelf nemen? Tegenwoordig staan we bijna de hele dag aan! Voor ons lichaam en onze geest is het heel fijn om dagelijks even ‘niets’ te doen. 𝘌𝘷𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘪𝘭 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯. 𝘉𝘦𝘸𝘶𝘴𝘵 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯.
Vaak hoor ik in de praktijk dat mensen dit moeilijk vinden. Mijn advies is om te starten met elke dag 10 minuutjes me-time in te plannen en te doen wat jij fijn vindt. Persoonlijk ben ik fan van de Meditation Moments App. Er zijn heel veel korte meditaties waardoor je even uit de ‘rush of life’ gehaald wordt en tot jezelf kan komen. Benieuwd naar de app? 𝗔𝗹𝘀 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗠𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗔𝗺𝗯𝗮𝘀𝘀𝗮𝗱𝗲𝘂𝗿 𝗺𝗮𝗴 𝗶𝗸 𝗷𝗲 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗯𝗶𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻. Interesse? Stuur me even een DM.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #meditatie #meditationmoments #momentjevoorjezelf
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Leuke review over mijn e-cursus Boost Your Health.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟯: 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴
Ademhaling is de 3e pijler van het Boost Your Health programma. Ademhaling zien we vaak als iets vanzelfsprekends, maar het is heel belangrijk om hier aandacht aan te geven. Wat zijn de voordelen van een goede ademhaling? In deze module leg ik het uit.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. het beeld en de oefening loopt helaas niet synchroon…
#ademhaling #ademhalingsoefening #inademen #uitademen
💚 𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹 𝘁𝘂𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲 𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲?
Een allergie is een reactie van je immuunsysteem op een stof, zoals roodheid, zwelling etc. Dit kan een voedingsmiddel zijn, maar ook pollen, haren van dieren etc. Dit zijn de zogenoemde IgE reacties. Hier kan je dus niets van hebben en in sommige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.
Bij een intolerantie hebben we het eigenlijk over een onverdraagzaamheid. Je krijgt er te veel van binnen voor jouw omzettingscapaciteiten. Klachten kunnen zijn darmklachten, hoofdpijn, eczeem, astma etc. allemaal heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Hoeveel je van een bepaald voedingsmiddel kan hebben is voor iedereen anders. We spreken hier van IgG reacties.
Of je een allergie of intolerantie hebt, is heel makkelijk te testen d.m.v. een bloedtest. Wil je hier meer over weten, neem dan even contact met mij op.
En wil je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen 𝗲𝗲𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝘀 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝟭 𝗸𝗲𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿 𝟯 𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻. Zo voorkom je een intolerantie en varieer je lekker in je voedingspatroon.
Doe jij dit al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#allergie #intolerantie #IgE #IgG
💚 𝗛𝗲𝘁 𝘇𝗶𝘁 𝗶𝗻 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗻….. Toch met enig regelmaat hoor ik mensen dit weleens zeggen. Maar is het echt zo makkelijk om je DNA de ‘schuld’ te geven van jouw klachten?
Eerder niet dan wel. Ja, het klopt dat jou genen in je DNA opgeslagen liggen. Je DNA is je genotype. 𝗛𝗲𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗲𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗼𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴𝘀𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗶𝗻𝘃𝗹𝗼𝗲𝗱 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗻. Genen doen niets op eigen houtje! Bij omgevingsfactoren moet je denken aan voeding, vitamines, medicijnen, hormoonverstoorders, pesticides etc. Dus ja, we zijn in zekere zin zelf verantwoordelijk voor ons fenotype (= genen + omgevingsfactoren).
Zelf ben ik dankbaar dat mijn wiegje hier gestaan heeft. Ik heb een prachtige onbevangen jeugd gehad. Maar had jij mij na de geboorte, dus met dezelfde genen, in een ander land laten opgroeien was ik een ander persoon geweest….
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#DNA #genen #genotype #fenotype
💚 Yes! Na 17 jaar onderzoek en groen licht van de Europese autoriteiten is er eindelijk een supplement op de markt met de gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila! De wie? De Akkermansia muciniphila! De Akkermansia is een bacteriesoort van de Verrucomicrobia stam en hoort dus onderdeel te zijn van je darmflora. Leuk detail is dat hij vernoemd is naar de Nederlandse onderzoeker Anton Akkermans.
𝗗𝗲 𝗔𝗸𝗸𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝘀𝗶𝗮 𝘇𝗼𝗿𝗴𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗿𝗺𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀. Eigenlijk knabbelt hij een beetje aan je darmslijmvlies waardoor het slijm producerende cellen aanspoort om nieuw slijm aan te maken. Hierdoor versterkt en verdikt je slijmvlies. 𝗗𝗶𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀 𝗶𝘀 𝗲𝗿𝗴 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗼𝗺𝗱𝗮𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗿𝗿𝗶𝗲̀𝗿𝗲 𝗶𝘀. De Akkermansia fungeert als een soort bewaker van je barrièrefunctie. Functioneert dit goed, dan kunnen pathogenen niet binnendringen.
De Akkermansia floreert bij vezels. 𝗕𝗶𝗷 𝘁𝗲𝗸𝗼𝗿𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝘃𝗲𝘇𝗲𝗹𝘀 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗼𝗻𝘀 𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀 𝗮𝗳𝗴𝗲𝗯𝗿𝗼𝗸𝗲𝗻. Extra belangrijk dus om te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. De vezels waar onze darmen blij van worden zijn de vezels uit groenten en fruit (heel eten, niet d.m.v. een sapje/smoothie) en denk aan acacia, psyllium of guarboonvezels bijvoorbeeld.
Hoe het ervoor staat met de Akkermansia is te meten in fecesonderzoek. Tot nu toe heb ik nog bij niemand voldoende Akkermansia gezien…. Belangrijk puntje dus! Heb jij weleens fecesonderzoek gedaan?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#akkermansia #akkermansiamuciniphila #darmflora #microbioom #darmslijmvlies #fecesonderzoek
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟮: 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴
De 2e pijler van het Boost Your Health programma gaat over beweging. Wist je dat je de hele dag zitten NIET kan compenseren door ’s avonds 3 uur lang te sporten? Het is echt belangrijk om elk uur even te bewegen. Zoals je ziet, zijn er genoeg simpele oefeningen die je overal kunt uitvoeren. Zou jij dit durven op kantoor?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#beweging #elkuurevenbewegen #verzuring #zittenishetnieuweroken
💚 Welke vetten zijn goed voor onze hersenen?
𝘉𝘳𝘦𝘪𝘯-𝘴𝘵𝘪𝘮𝘶𝘭𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯:
• DHA, EPA, ALA (alfa-linoleenzuur) = omega 3
• GLA (gamma-linoleenzuur) = goede omega-6
• Extra vierge olijfolie = omega 9
Dit vind je vooral in vette vis, koud water vissen, walnoten, lijnzaad, chiazaad, olijven, avocado etc.
𝘉𝘳𝘦𝘪𝘯-𝘢𝘧𝘣𝘳𝘦𝘬𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯:
• Verzadigde dierlijke vetten
• Gehydrogeneerde plantaardige oliën
• Transvetzuren
Dit vind je vooral in houdbare, verpakte, kant-en-klare producten.
Naast welke vetten je eet, is het ook belangrijk hoe je de vetten eet. Extra vierge olijfolie kan je bijvoorbeeld beter koud gebruiken. In milde olijfolie bak je tot maximaal 180 graden. Kokosolie, reuzel zijn vetten die tegen hoge temperaturen kunnen. Welke vetten gebruik jij om in te bakken?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#brein #brainbalance #hersenen #voedingvoorjehersenen
💚 𝑊𝑎́𝑡?! 500 𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑔𝑟𝑜𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛?!
Ja! Ik adviseer om dagelijks minimaal 500 gram groenten te eten. Neem dus ook vooral bij de lunch al lekker een kopje soep, een maaltijdsalade, omelet met groenten of wat rauwkorst. 𝗜𝗻 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝘇𝗶𝘁𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝘇𝗲𝗹𝘀 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗯𝗹𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻. Ze worden niet zo blij van de vezels uit gluten…
Daarnaast is het eigenlijk beter om de lunch als je hoofdmaaltijd te beschouwen en in de avond een lichtere maaltijd te nuttigen.
Zou dat voor jou mogelijk zijn in combinatie met je werk? Ja = 🥦 en nee = ⛔️
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vezels #groenten #grootstemaaltijd #enzymen
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor alle mooie reviews!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #vitaminetekort #mineralenterkort
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟭: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴
De 1e pijler van het Boost Your Health programma gaat over voeding. Alles wat je wilt weten over voeding en welk effect dit heeft op je lichaam. Met lekkere recepten en tips voor jouw ideale dag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voeding #vullenofvoeden #eetjezelfgezond
💚 Wist je dat 𝗵𝗼𝗻𝗴𝗲𝗿- 𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗿𝘀𝘁𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝗹𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁𝘇𝗲𝗹𝗳𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗿𝗺𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗮𝗿𝗺𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗲𝗺 in het lichaam? Wanneer je op bepaalde momenten trek krijgt, heb je waarschijnlijk eerder behoefte aan water. Drink daarom dan eerst een glas water op kamertemperatuur of heet water en kijk of je hongergevoel weggaat.
Krijg je water echt niet weg? Word je er wellicht misselijk van? Dit zijn 𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗸𝗼𝗿𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲𝗻. Je lichaam wil dan niet dat dit nog meer verdund wordt met ‘normaal’ water en als bescherming stoot je lichaam het water af. Neem dan extra mineralen in. Je kan hierbij denken aan een vloeibare mineralen drank maar ook om wat Himalaya zout in je water te doen: neem ¼ theelepel Himalaya zout en los dit op in 1 liter water. Dit is ook aan te raden als je 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗽𝗹𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#honger #dorst #water #wateralsmedicijn #mineralen
💚 Gaat gezondheid alleen maar om gezonde voeding? Nee, zeker niet…. Voeding is natuurlijk een grote speler, maar wat is gezonde voeding? Naast voeding zijn beweging, ademhaling, slaap en ontspanning ook van groot belang!
Daarom bestaat mijn e-cursus Boost Your Health uit deze 5 pijlers: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴, 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴, 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴, 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 + 2 bonus modules: 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗱𝘀𝗲𝘁. De komende weken zal ik je een inkijkje geven in de e-cursus.
𝑊𝑎𝑎𝑟𝑜𝑚 𝑒𝑒𝑛 𝑒-𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑠?
De e-cursus heb ik gemaakt omdat ik het iedereen gun om voor een kleine investering meer inzicht in een gezonde leefstijl te krijgen. De inhoud van de cursus is gebaseerd op de kennis die ik opgedaan heb tijdens al mijn opleidingen en natuurlijk mijn praktijkervaring.
Wil je meer weten over de e-cursus dan hoor ik het graag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gezondheid #gezondheidsprogramma #healthylife #healthylifestyle
💚 Vandaag is het 𝗡𝗼 𝗕𝗿𝗮 𝗗𝗮𝗴 en heel de maand oktober is het borstgezondheidsmaand!! 𝗪𝗮𝘁? 𝗚𝗲𝗲𝗻 𝗕𝗛 𝗱𝗿𝗮𝗴𝗲𝗻? Is dit nog onbekend terrein voor je? Lees dan vooral mijn (opnieuw geplaatste) blog: https://www.behealthycoaching.nl/boost-your-boobies
Loop jij wel eens zonder BH? Laat een 👙 achter.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢 👙
#borsten #borstgezondheid #oktoberborstmaand
💚 Het is weer voorbij die mooie zomer…. 🎼
Jaaaa…. Van de week heb ik nog lekker een paar keer in het zonnetje gezeten tussen de buien door, maar ik denk dat de zomer nu toch echt wel voorbij is. De ‘r’ is ook alweer een maand in de maand aanwezig dus tijd om straks te beginnen met vitamine D!
𝗠𝗼𝗲𝘁 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗗 𝗶𝗻𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻?
Als je hier in Nederland blijft wel ja. Ik ga uitleggen waarom: In de herfst, winter en het voorjaar is de zonkracht hier in Nederland niet sterk genoeg om (voldoende) vitamine D aan te maken. Handige tip: Je maakt vitamine D aan als je langer bent dan je schaduw. Woon je dichter bij de evenaar dan is de zonkracht sterker en zal je minder tot geen extra suppletie nodig hebben.
𝘓𝘦𝘵 𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘭 𝘰𝘱 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘭𝘰𝘰𝘱𝘵, 𝘸𝘢𝘯𝘵 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘋 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘵 𝘰𝘱𝘭𝘰𝘴𝘣𝘢𝘳𝘦 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦!
De hoeveelheid is afhankelijk van je situatie. De kans op een overdosering is klein (heb je ooit iemand horen zeggen: ‘Ik ga nu even uit de zon, anders maak ik te veel vitamine D aan?’😉), maar laat je wel adviseren door een professional!
Slik jij al vitamine D? Laat een ☀️ achter if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vitamineD #winterblues #zon
💚 Cortisol is een stresshormoon. Cortisol geeft een seintje aan de lever dat er suiker moet komen. Dit kan door meer te eten, gluconeogenese of door spierafbraak in het lichaam. 𝙅𝙚 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙧𝙘𝙚𝙡 𝙠𝙖𝙣 𝙢𝙖𝙖𝙧 1 𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙡𝙞𝙟𝙠. Als je levercel dus suiker moet maken, omdat er (onbewust) stress is, kan hij geen andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld detoxen. Iets wat heel hip is d.m.v. sapkuurtjes etc. Wil je echt detoxen? Dan moet je wel zorgen dat je geen stress hebt of insuline resistentie. En hoewel we vaak denken dat we geen stress hebben, kan jouw lichaam wel stress ervaren door bijvoorbeeld pathogenen waar jij je niet bewust van bent. Interessant hè?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cortisol #stress #lever #detox
💚 Deze prachtige review heeft Google helaas niet geplaatst, omdat algoritmes soms legitieme reviews verwijderen (was hun antwoord). Erg jammer! Gelukkig kon de schrijfster nog wel een screenshot maken en mocht ik deze alsnog delen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #darmklachten #embtest
💚 Eet jij wel of niet het eigeel op? Mijn advies is om dit zeker wel te doen! 𝙀𝙞𝙜𝙚𝙚𝙡 𝙗𝙚𝙫𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝙗𝙚𝙡𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙟𝙠𝙚 𝙨𝙩𝙤𝙛 𝙘𝙝𝙤𝙡𝙞𝙣𝙚. Uit choline wordt de neurotransmitter acetylcholine gemaakt. Deze neurotransmitter is belangrijk voor je geheugen en leerprocessen. Tekorten kunnen dan ook leiden tot leerproblemen, geheugenverlies, verstoorde automatische handelingen en in het slechtste geval Alzheimer.
Ook dingen als luchtvervuiling, pesticiden, medicatie, tekort aan B12, folaat kunnen acetylcholine beïnvloeden.
Natuurlijk komt er meer bij kijken, maar blijf vooral lekker je eigeel op eten! Doe jij dit? Laat het me weten in de comments 🥚
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#eigeel #choline #acetylcholine #neurotransmitter
💚 Serotonine is een neurotransmitter waardoor we ons blij voelen. Wist je dat 95% van je serotonine in je darm geproduceerd wordt? En slechts minder dan 5% in de hersenen? 𝙀𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢 𝙞𝙨 𝙙𝙪𝙨 𝙤𝙤𝙠 𝙗𝙚𝙥𝙖𝙡𝙚𝙣𝙙 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙢𝙢𝙞𝙣𝙜!
Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan. Voeding waar veel tryptofaan in zit zijn o.a. kip & kalkoen, zalm, pompoenzaden, haver, eieren. Naast gezonde voeding zijn ook ademhaling, bewegingen, slaap etc. belangrijk voor het herstel van je serotonine level. Want als er problemen zijn als pathogene overgroei in de darm, ontstekingen, slaaptekort etc. dan kan tryptofaan hiervoor weg geroofd worden en blijft er te weinig tryptofaan over om serotonine te maken.
Wil jij meer weten over voeding en leefstijl is? In mijn e-cursus krijg je super veel tips op deze gebieden. Meer info zie link in bio.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#serotonine #neurotransmitter #tryptofaan #blij #gelukshormoon #gezondedarm
💚 𝙒𝙖𝙩 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙟𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢𝙛𝙡𝙤𝙧𝙖 𝙢𝙚𝙩 𝙟𝙚 𝙤𝙚𝙨𝙩𝙧𝙤𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡 𝙩𝙚 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣?
Oestrogeen dat in het lichaam geproduceerd wordt, komt de bloedbaan in en wordt naar de lever vervoerd. Hier wordt het oestrogeen geconjugeerd, dat wil zeggen dat het oestrogeen gebonden wordt aan een ander component, vaak suiker. Het geconjugeerde oestrogeen wordt door de lever uitgescheiden naar de gal en via de gal gaat het naar de darmen. Als er verder geen verassingen zijn, verlaat dit geconjugeerde oestrogeen via de ontlasting het lichaam.
Maar, het kan zijn dat het geconjugeerde oestrogeen langs een bacterie in de darm komt die dit als voeding ziet. De bacterie kan gemakkelijk het geconjugeerde afbreken om zichzelf hiermee te voeden, waardoor het oestrogeen ‘naakt’ overblijft. Deze oestrogeen vorm wordt snel geherabsorbeerd en komt weer terug in de lever, waar het proces opnieuw begint. De bacterie bepaald dus of oestrogeen wel of niet ons lichaam verlaat.
𝙊𝙣𝙨 𝙢𝙞𝙘𝙧𝙤𝙗𝙞𝙤𝙤𝙢 𝙗𝙚𝙞̈𝙣𝙫𝙡𝙤𝙚𝙙𝙩 𝙙𝙪𝙨 𝙤𝙣𝙯𝙚 𝙤𝙚𝙨𝙩𝙧𝙤𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡! 𝙒𝙞𝙨𝙩 𝙟𝙞𝙟 𝙙𝙞𝙩?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#oestrogeen #oestrogeenlevel #microbioom #darmflora #conjugatie
💚 Access Bars
Van de week heb ik met een hele leuk groep de access bars class gevolgd. In principe heb ik dit gedaan voor privégebruik, maar wie weet ga ik het in de toekomst ook wel in mijn praktijk inzetten. Heerlijk om even je hoofd te legen! Ik merk dat niet alleen ik, maar ook veel van mijn klanten veel ‘aan hun hoofd’ hebben. En niet alleen volwassenen, maar ook kinderen.
Mijn nieuwe voornemen voor dit schooljaar is dan ook om meer rustmomentjes in te plannen. Doe jij dit ook?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#bars #accessbars #rustinjehoofd #ontspannen
💚 Vlinders in je buik.... Onderbuikgevoelens.... Vast weleens gevoeld! En dat is niet zo gek, want in onze darmwand bevinden zich miljoenen zenuwcellen. Hiervan leiden maar liefst 90% van de signalen naar onze hersenen en slechts 10% ontvangt signalen van onze hersenen. Had je niet gedacht hè?
Heb jij altijd op specifieke plekken last van je darmen? Kijk dan eens naar dit schema!
Naast geestelijke ondersteuning, kan je je darmen en andere organen manueel laten ondersteunen door een osteopaat, acupunctuur of d.m.v. voetreflexologie.
Wat je darmen ook fijn vinden is als je ze zachtjes masseert met de richting mee zeg maar. Je begint dus rechtsonder naar boven, over je buik naar links en dan weer naar beneden. Zo kan je zachtjes een soort cirkeltjes maken over je buik.
Masseer jij je darmen weleens? Drop a 🙌 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#emotiesendedarm #breindarmas #braingut #braingutconnection
💚 Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat ik mijn praktijk inschreef bij de KvK! Wat gaat de tijd toch hard!
Om dit te vieren geef ik maar liefst 𝟱𝟬% 𝗸𝗼𝗿𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗱𝗺𝗮𝗮𝘁𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀𝗮𝗽𝗽 tot het eind van het jaar. Dat is dus 𝗯𝗶𝗷𝗻𝗮 𝟱 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝗘𝗨𝗥 𝟮𝟱,-!
De app geeft je dagelijks lekkere recepten 𝙤𝙥 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙟𝙤𝙪𝙬 𝙫𝙤𝙚𝙙𝙞𝙣𝙜𝙨𝙫𝙤𝙤𝙧𝙠𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣 en intoleranties. Tevens kan je doelen stellen als afvallen, spiermassa opbouwen, ketogeen etc.
De app gaat 10 dagen vooruit. Je kan zelfs een boodschappenlijstje maken, porties wijzigen en mocht je geen zin hebben in het recept dan klik je gewoon op de wissel menu knop!
(Let op! De actie is alleen in de maand augustus geldig. Je betaald dus eenmalig EUR 25,- en kan dan gebruik maken van de app t/m 31-12-22. Hoe eerder je aansluit, hoe meer dagen profijt je hebt.)
𝙒𝙞𝙡 𝙟𝙞𝙟 𝙜𝙚𝙗𝙧𝙪𝙞𝙠 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚𝙯𝙚 𝙨𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙚? Stuur dan even een mailtje naar info@behealthycoaching.nl. Dan stuur ik je een betaalverzoek en het inschrijfformulier waar je al je wensen in kan vullen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voedingsapp #maaltijdplanner #watetenwevandaag #receptenapp
💚 Do you love to cook? Ik hoop het, want ja, voeding is natuurlijk heel belangrijk. Wat je eet bepaald hoeveel bouwstoffen, vitamines en mineralen je binnen krijgt. En dat is belangrijk omdat je lichaam hieruit opgebouwd is, signaalstoffen hiervan aangemaakt worden, herstel wordt gepleegd etc.
Vind je koken wel leuk, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Volgende week bestaat mijn bedrijf alweer 5 jaar en heb ik een hele toffe actie!
Stay tuned!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lovetocook #receptidee #voedingstips
💚 Laboratoriumonderzoek is zo waardevol! Hierdoor kunnen we heel gericht aan de slag om de darmen te optimaliseren.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmen #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 It's summer time! En gelukkig kunnen we dan heerlijk genieten van de zon. 𝘔𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘢, 𝘸𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘯𝘯𝘦𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘤𝘳𝘦𝘮𝘦? De een zegt dit en de ander dat. Zelf "doe ik beide": met en zonder. Zoals je kan zien heb ik een hele lichte huid. Altijd al gehad, hoeveel weken ik ook weg ga, ik zal hoogstens beige worden 😂 Anyway.... als je je gelijk insmeert voordat je naar buiten gaat, maak je geen vitamine D aan. Dus thuis, in het voorjaar laat in mijn huid rustig wennen aan de zon: 20-30 minuutjes zonder zonnebrand ga ik dan in de zon. Daarna smeer ik me wel in, zodat ik van de zon kan blijven genieten. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om vanaf dan de schaduw in te gaan of beschermende kleding te dragen.
Naast het feit 𝙤𝙛 𝙟𝙚 𝙨𝙢𝙚𝙚𝙧𝙩 is het ook belangrijk 𝙬𝙖𝙩 𝙟𝙚 𝙨𝙢𝙚𝙚𝙧𝙩. Feit is dat er veel zooi op de markt is. Probeer zonnebrand met o.a. oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate en avobenzone te vermijden. Kies voor zonnebrand met zinkoxide. Er zijn ook natuurlijke oliën die een SPF bevatten. 𝘏𝘪𝘦𝘳𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘱 5:
1) Frambozenzaadolie
2) Tarwekiemolie
3) Wortelzaadolie
4) Olijfolie
5) Kokosolie
Spannend om over te stappen? Bouw het rustig op. Je kan de olie in het begin ook afwisselen met zonnebrandcreme.
Daarnaast is het belangrijk om je huid van binnenuit te voeden. Eet vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen, bètacaroteen, vitamine C, vitamine E en overweeg astaxanthine als supplement in de zomer. Dat ga ik deze zomer ook proberen. Dus wellicht kom ik nu donker beige terug van vakantie 😉
Smeer jij je in?
Een fijne zomer!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#welofgeenzonnebrand #natuurlijkezonnebrand #natuurlijkezonnecreme
💚 Twee weken terug had ik opleiding voor Neuro-BreinXpert. Het was natuurlijk heel leerzaam en we gingen diep de materie in. Toch kwamen er wederom veel preventieve punten ter sprake. En... de meeste staan in mijn e-cursus beschreven.
Preventie is de toekomst! Investeer jij in je gezondheid? 💪 = ja! Ben heel benieuwd!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#boostyourhealth #kickstart #preventievegezondheid
💚 Toch weer die darmen! Heel blij met de mooie reviews van klanten.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmklachten #darmeninbalans
💚 ** WINACTIE **
Na alle leuke info over aloë vera, mag ik namens @dr.greenaloevera een aloë vera blad weggeven!! Wil jij zelf kans maken of gun je het iemand anders? Laat hieronder een bericht achter! Liken, volgen & delen (vergeet mij niet te taggen) = meer kans! De actie is geldig t/m 1 juli, daarna zal ik de gelukkige winnaar bekend maken. Doe jij mee?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#aloevera #aloeveragel #aloeveraplant
💚 𝙀𝙣 𝙯𝙤 𝙤𝙤𝙜𝙨𝙩 𝙟𝙚 𝙙𝙚 𝙖𝙡𝙤𝙚̈ 𝙫𝙚𝙧𝙖 𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩!
Na alle info ben je vast benieuwd hoe je dit moet doen. In deze video legt Freek het uit en laat hij het zien. Wil je zelf graag een blad of stekjes kopen, dan kan dat via @dr.greenaloevera Hier vind je ook meer info over het bezoeken van de kwekerij.
Succes met het oogsten!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#aloevera #aloeveragel #aloeveraplant
Glutenvrij, lactosevrij… je hoort het tegenwoordig veel. Hebben mensen echt een allergie, een intolerantie of is het een soort trend? Het verschil tussen een allergie en een intolerantie Als eerste is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een voedingsintolerantie en een -allergie. Bij een allergie is het pats boem reactie, je kan helemaal niks van dit voedingsmiddel verdragen. Bij een intolerantie kan je wel iets hebben, maar niet te veel. Klachten hoeven niet direct op te treden, ze kunnen later tot uiting komen. Bijvoorbeeld klachten als buikpijn, hoofdpijn, eczeem, vermoeidheid etc. Bij een intolerantie eet je vaak te veel van een bepaald voedingsmiddel voor jouw verteringscapaciteit. Hoeveel je exact kan hebben is afhankelijk van een paar dingen; hoe hoog is je intolerantie, hoeveel heb je die dag nog meer gegeten (denk aan ‘de druppel die de emmer doet overlopen’ of eventuele kruisreacties), heb je veel stress gehad die dag? Als je gestrest bent, ben je namelijk sympathisch en alleen in rust, als je parasympatisch bent kan je spijs verteren. Belangrijk dus om de tijd te nemen om rustig te eten en goed te kauwen. Hoe worden voedingsintoleranties gemeten? Voedingsintoleranties worden gemeten in je bloed. Dit kan d.m.v. veneus bloedafname of een vingerprik. Hoe hoger de uitslag, hoe langer je het voedingsmiddel even moet skippen. Daarna kan je het voedingsmiddel meestal zo af en toe wel weer eten. Intoleranties hoeven dus niet een voor altijd te vermijden item te zijn. Het DPPIV-enzym Soms zien we geen intolerantie in het bloed en voel je je toch beter als je bepaalde voedingsmiddelen laat staan. De meest voorkomende intoleranties zijn gluten en dierlijk zuivel. Deze voedingsmiddelen worden in ons lichaam afgebroken door het DPPIV-enzym. Dit enzym maakt ons lichaam zelf aan. Het DPP-IV enzym is een belangrijk enzym en heeft meer dan 60 (!) functies. De belangrijkste functies van het DPP-IV enzym zijn het in stand houden van je microvilli in je darmen, afbraak van histamine etc. Wat er in onze huidige leefstijl gebeurd is dat we DPP-IV ‘misbruiken’ voor de afbraak van gluten en dierlijk zuivel waardoor deze belangrijke functies niet of nauwelijks uitgevoerd kunnen worden. Ga je minder gluten en/of dierlijk zuivel eten zonder dat je een intolerantie hebt, kan je je hierdoor toch beter voelen. Voorbeelden uit de praktijk Een man van halverwege de 30 met Colitis Ulcerosa wilde graag een voedingsintolerantietest doen. Na het intakegesprek geef ik altijd al voedingstips mee. In dit geval was dat minder gluten en dierlijk zuivel te eten voor het herstel van de darm. Na vier weken zag ik hem weer voor de uitslag van de intolerantie test. Hij wist zeker dat hier gluten en dierlijk zuivel uit zou komen, want dit had hij sinds het intakegesprek zo goed als niet meer gegeten en hij voelde zich hier heel goed bij! Wat bleek; het kwam niet uit de intolerantietest. Zo zie je dat je niet per se intolerant voor iets hoeft te zijn, wil het toch beter zijn voor je herstel om dit (tijdelijk) te laten staan. Ook kwam ik eens in contact met de moeder van een toen net 2-jarige meisje. Dit meisje had geen fijne start gehad en had sinds haar geboorte last van diarree, vaak last van haar luchtwegen, was vaak ziek en spuugde makkelijk. Uit het reguliere circuit kwam de mededeling dat haar weerstand tot haar vierde laag zou blijven. Nu was de moeder zelf erg geïnteresseerd in gezondheid en wilde ze het beste voor kindje, dus klopte ze bij mij aan om te kijken of ik niet iets voor haar kon betekenen. Gezien de klachten verwachte ik een intolerantie en dysbiose in haar darmen. We hebben daarom een bloed – en ontlastingsonderzoek uitgevoerd. Over het ontlastingsonderzoek ga ik een volgende blog meer vertellen. Het kindje bleek een intolerantie voor ei, tarwe, spelt en koemelk te hebben. Best pittig! Na het uitsluiten van deze voedingsmiddelen ging het heel goed met haar! Ze had geen last meer van benauwdheid, spugen, is bijna niet meer ziek geweest en haar ontlasting stonk niet meer naar de GFT-bak. Wat een mooi resultaat! Het immuunsysteem en de darmflora hebben de tijd gehad om te herstellen. Daarna konden we de voedingsmiddelen weer langzaam gaan herintroduceren, maar het zal wel beperkt gegeten moeten worden. Mogelijke nadelen Ga je op eigen houtje voedingsmiddelen schrappen, let er dan wel op dat je geen tekorten van vitamines en mineralen oploopt. Een simpel voorbeeld is jodium. Dit is aan brood toegevoegd. Nu is dit geen vrijbrief om brood te blijven eten, maar als je minder tot geen brood gaat eten, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Dit moet je dan uit andere bronnen halen zoals schaal- en schelpdieren. Waar ik zelf fan van ben is de zeewier seasonings Wakame & Royal Kombu (10% kortingscode 'behealthycoaching'). Dit product is een goed alternatief voor gewoon keukenzout en bevat o.a. de mineralen jodium en calcium!
Glutenvrij, lactosevrij… je hoort het tegenwoordig veel. Hebben mensen echt een allergie, een intolerantie of is het een soort trend? Het verschil tussen een allergie en een intolerantie Als eerste is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een voedingsintolerantie en een -allergie. Bij een allergie is het pats boem reactie, je kan helemaal niks van dit voedingsmiddel verdragen. Bij een intolerantie kan je wel iets hebben, maar niet te veel. Klachten hoeven niet direct op te treden, ze kunnen later tot uiting komen. Bijvoorbeeld klachten als buikpijn, hoofdpijn, eczeem, vermoeidheid etc. Bij een intolerantie eet je vaak te veel van een bepaald voedingsmiddel voor jouw verteringscapaciteit. Hoeveel je exact kan hebben is afhankelijk van een paar dingen; hoe hoog is je intolerantie, hoeveel heb je die dag nog meer gegeten (denk aan ‘de druppel die de emmer doet overlopen’ of eventuele kruisreacties), heb je veel stress gehad die dag? Als je gestrest bent, ben je namelijk sympathisch en alleen in rust, als je parasympatisch bent kan je spijs verteren. Belangrijk dus om de tijd te nemen om rustig te eten en goed te kauwen. Hoe worden voedingsintoleranties gemeten? Voedingsintoleranties worden gemeten in je bloed. Dit kan d.m.v. veneus bloedafname of een vingerprik. Hoe hoger de uitslag, hoe langer je het voedingsmiddel even moet skippen. Daarna kan je het voedingsmiddel meestal zo af en toe wel weer eten. Intoleranties hoeven dus niet een voor altijd te vermijden item te zijn. Het DPPIV-enzym Soms zien we geen intolerantie in het bloed en voel je je toch beter als je bepaalde voedingsmiddelen laat staan. De meest voorkomende intoleranties zijn gluten en dierlijk zuivel. Deze voedingsmiddelen worden in ons lichaam afgebroken door het DPPIV-enzym. Dit enzym maakt ons lichaam zelf aan. Het DPP-IV enzym is een belangrijk enzym en heeft meer dan 60 (!) functies. De belangrijkste functies van het DPP-IV enzym zijn het in stand houden van je microvilli in je darmen, afbraak van histamine etc. Wat er in onze huidige leefstijl gebeurd is dat we DPP-IV ‘misbruiken’ voor de afbraak van gluten en dierlijk zuivel waardoor deze belangrijke functies niet of nauwelijks uitgevoerd kunnen worden. Ga je minder gluten en/of dierlijk zuivel eten zonder dat je een intolerantie hebt, kan je je hierdoor toch beter voelen. Voorbeelden uit de praktijk Een man van halverwege de 30 met Colitis Ulcerosa wilde graag een voedingsintolerantietest doen. Na het intakegesprek geef ik altijd al voedingstips mee. In dit geval was dat minder gluten en dierlijk zuivel te eten voor het herstel van de darm. Na vier weken zag ik hem weer voor de uitslag van de intolerantie test. Hij wist zeker dat hier gluten en dierlijk zuivel uit zou komen, want dit had hij sinds het intakegesprek zo goed als niet meer gegeten en hij voelde zich hier heel goed bij! Wat bleek; het kwam niet uit de intolerantietest. Zo zie je dat je niet per se intolerant voor iets hoeft te zijn, wil het toch beter zijn voor je herstel om dit (tijdelijk) te laten staan. Ook kwam ik eens in contact met de moeder van een toen net 2-jarige meisje. Dit meisje had geen fijne start gehad en had sinds haar geboorte last van diarree, vaak last van haar luchtwegen, was vaak ziek en spuugde makkelijk. Uit het reguliere circuit kwam de mededeling dat haar weerstand tot haar vierde laag zou blijven. Nu was de moeder zelf erg geïnteresseerd in gezondheid en wilde ze het beste voor kindje, dus klopte ze bij mij aan om te kijken of ik niet iets voor haar kon betekenen. Gezien de klachten verwachte ik een intolerantie en dysbiose in haar darmen. We hebben daarom een bloed – en ontlastingsonderzoek uitgevoerd. Over het ontlastingsonderzoek ga ik een volgende blog meer vertellen. Het kindje bleek een intolerantie voor ei, tarwe, spelt en koemelk te hebben. Best pittig! Na het uitsluiten van deze voedingsmiddelen ging het heel goed met haar! Ze had geen last meer van benauwdheid, spugen, is bijna niet meer ziek geweest en haar ontlasting stonk niet meer naar de GFT-bak. Wat een mooi resultaat! Het immuunsysteem en de darmflora hebben de tijd gehad om te herstellen. Daarna konden we de voedingsmiddelen weer langzaam gaan herintroduceren, maar het zal wel beperkt gegeten moeten worden. Mogelijke nadelen Ga je op eigen houtje voedingsmiddelen schrappen, let er dan wel op dat je geen tekorten van vitamines en mineralen oploopt. Een simpel voorbeeld is jodium. Dit is aan brood toegevoegd. Nu is dit geen vrijbrief om brood te blijven eten, maar als je minder tot geen brood gaat eten, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Dit moet je dan uit andere bronnen halen zoals schaal- en schelpdieren. Waar ik zelf fan van ben is de zeewier seasonings Wakame & Royal Kombu (10% kortingscode 'behealthycoaching'). Dit product is een goed alternatief voor gewoon keukenzout en bevat o.a. de mineralen jodium en calcium!
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Hier doen we het voor 🤜
De EMBtest wordt vaak ‘aangevallen’, niet alleen vanuit het reguliere circuit, ook door collega therapeuten. Dit is echt jammer!
Waarom zou je deze test willen afkraken als hier zulke 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗻 mee bereikt worden? Het is een energetische test. Dit kan je niet vergelijken met reguliere bloedonderzoeken. Is dat erg? Nee! Past het bij iedereen? Nee! Het ligt echt aan je klachten en hoe je erin staat.
De werkwijze van welke test dan ook (EMB, microbioom, IgG intoleranties etc.) wordt vooraf duidelijk gecommuniceerd. Samen met de klant kijken we welke test het beste bij de klachten past en wat de klant kan betalen. Uitslagen worden geïnterpreteerd in combinatie met het uitgebreide intakegesprek. Het therapieplan is dan ook heel persoonlijk.
Blij om dit werk te doen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #planvanaanpak #longcovid
💚 𝗙𝘂𝘁𝗹𝗼𝗼𝘀, 𝗱𝗼𝗳𝗳𝗲 𝗵𝘂𝗶𝗱, 𝗯𝘂𝗶𝗸𝗽𝗶𝗷𝗻 …. herkenbare klachten? Volg dan mijn e-cursus voor 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲, 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗵𝘂𝗶𝗱 𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝘂𝘀𝘁𝗶𝗴𝗲 𝗯𝘂𝗶𝗸!
Gaat gezondheid alleen maar om gezonde voeding? Nee, zeker niet…. Voeding is natuurlijk een grote speler, maar wat is gezonde voeding? Ik leg het je uit! Naast voeding zijn beweging, ademhaling, slaap en ontspanning ook van groot belang!
Daarom bestaat mijn e-cursus uit deze 5 pijlers: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴, 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴, 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴, 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 + 2 bonus modules: 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗱𝘀𝗲𝘁. De komende weken zal ik je een inkijkje geven in de e-cursus.
Wil je meer weten over de e-cursus dan hoor ik het graag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#boostyourhealth #futloos #energie #doffehuid #stralendehuid #buikpijn #rustigebuik
💚 Je hebt een zwangerschapswens of bent net zwanger en denkt goed bezig te zijn door een multivitamine zwangerschap te slikken. Op zich natuurlijk een goed idee, maar 𝗹𝗮𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗪𝗔𝗧 𝗷𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻. En kijk dan niet alleen naar de voorkant van de verpakking, maar 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲̈𝗻𝘁𝗲𝗻𝗹𝗶𝗷𝘀𝘁. Ik snap dat dit als ‘leek’ niet makkelijk is, dus hierbij wat tips:
💡𝘈𝘤𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘷𝘰𝘳𝘮𝘦𝘯 𝘉-𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦𝘴
Kijk of er actieve vormen vitamine B6 en B11 / foliumzuur in zitten. Dit moet zo geschreven zijn:
- B6 als pyridoxaal-5-fosfaat (P5P)
- B11 / foliumzuur als 5-methyltetrahydrofoliumzuur (5-MTHF)/ folaat
Daarnaast is voor vitamine B12 een combinatie van de twee vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine optimaal.
💡𝘎𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘣𝘪𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯
Oxide is geen goede verbinding, net als carbonaat en sulfaat. Dit zijn anorganische verbindingen.
De betere vormen zink zijn -methionine, -citraat, -bisglycinaat, -histidine, -sulfaat, -gluconaat, -rotaat, -picolinaat. Dit zijn organische verbindingen.
De betere soorten magnesium zijn -citraat, - bisglycinaat, -glycerofosfaat, -tauraat of -malaat.
De LucoVitaal Magnesium Mama & Baby Multi is dus minder van kwaliteit. Eigenlijk kun je bijna alle supplementen die je weleens als 1 + 1 gratis tegenkomt afschrijven ❌. Er wordt zoveel winst gemaakt (door de goedkope inhoudelijke stoffen) dat ze met deze aanbieding alsnog winst maken!
Ik weet dat sommige supplementen duur zijn. Maar 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿 𝗺𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝘀𝘂𝗽𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻, 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗮𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝗲!
Ook als je niet zwanger bent/wilt worden en wel een multi wilt gebruiken, kun je bovenstaande tips ook zeker gebruiken! Kijk jij weleens naar de ingrediëntenlijst? Drop een 🧐 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#supplementen #lucovitaal #actieveBvitamines #magnesium #zink #multivitamine #zwangerschap #zwangerschapswens
💚 Zo maak je je eigen schoonmaakmiddel! 🧼
In heel veel schoonmaakmiddelen zit chemische troep. Niet alleen in schoonmaakmiddelen, maar ook in verzorgingsproducten, spullen voor in huis, wat in de lucht hangt… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 𝗪𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀𝗽𝗼𝗲𝗹𝗱 𝗺𝗲𝘁 𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗺𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻!
Dus waarom zou je niet je eigen natuurlijke schoonmaakmiddel maken? Het is echt super makkelijk! Zo doe je dat:
- 200 ml witte azijn
- 600 ml water
- 15 druppels tea trea olie
- 15 druppels lavendel olie
Even doorroeren, in een spuitfles doen, schudden voor gebruik en klaar!
Ga jij het maken? Of gebruik je al een ander natuurlijk schoonmaakmiddel? Ben heel benieuwd!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#schoonmaakmiddel #schoonmaken #schoonhuis #chemisch #natuurlijk
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Zo fijn om dit te horen! Mijn e-cursus kan je echt al ver brengen! Het liefst zou ik deze cursus iedereen GRATIS willen aanbieden, maar ja, mijn facturen moeten ook betaald worden....🙃
Hopelijk heb ik over 2 maanden heel leuk nieuws, dus wie weet gooi ik er dan wel een leuke actie uit 😉
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 Do’s & don’ts op een werkdag!
𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 om je werkdag gezonder door te komen:
1. 𝗣𝗮𝗸 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗲𝘁𝘀 i.p.v. de auto (als het te ver is, parkeer je auto dan een stuk verder en loop het laatste stukje naar je werk)
2. 𝗦𝘁𝗮 𝗼𝗽 𝗲𝗻 𝗹𝗼𝗼𝗽 𝘇𝗲𝗹𝗳 om koffie of thee te gaan halen. Loop eventueel een extra rondje of de trap een keer extra op en af.
3. Blijf niet zittend 𝗯𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻, maar ga 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗾𝘂𝗮𝘁 staan. Blijf bij langdurige vergaderingen ook bewegen; onder tafel knieën heffen, kuiten aanspannen, buikspieren aanspannen etc.
4. Lunch niet achter je computer, maar ga 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁 𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗹𝗲𝗸𝗸𝗲𝗿 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 en 𝗲𝗲𝘁 𝗡𝗔 𝗱𝗲 𝘄𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗱𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 zoals een salade, soep, sapje, avocado, ei etc. i.p.v. een boterham met kaas.
5. Drink niet de hele dag kleine slokjes uit je fles, maar doe aan 𝗯𝘂𝗹𝗸𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝗲𝗻; in 1x 1-2 glazen water achter elkaar leegdrinken.
Welke van deze tips doe jij al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#werkdag #idealewerkdag #gezondopdewerkvloer #werkplezier
💚 Cholesterol is niet alleen maar slecht, sterker nog, het is levensnoodzakelijk! Cholesterol kan je binnenkrijgen via de voeding, maar je lever kan zelf ook cholesterol maken. En dat zal je lever ook zeker gaan doen als dit vanuit het lichaam gevraagd wordt. Veel vraag is veel aanmaak. Cholesterol is namelijk een grondstof voor de aanmaak van vitamine D, diverse hormonen (bijv. oestrogeen, progesteron, testosteron), cortisol (stress) en gal.
Om deze redenen is cholesterol ook belangrijk:
- Cholesterol werkt als een antioxidant
- Cholesterol is antibacterieel/antipathogeen
- Cholesterol heb je nodig om ontstekingen te remmen/stoppen, vooral bij een tekort aan omega-3 en vitamine E en bij een teveel aan linolzuur
- Cholesterol heb je nodig om membranen flexibel te houden bij te veel transvetten
- Cholesterol heb je nodig als onderdeel voor de hersenen; voor de vorming van myeline en synapsen
❗️LDL vervoerd vrije vetzuren en tryglyceriden. Heb je hier veel van, dan zal er dus ook veel LDL nodig zijn om dit naar de (vet)cellen te kunnen vervoeren. HDL brengt gestrand cholesterol terug naar de lever. Is je LDL:HDL verhouding uit balans dan betekent dit dat cholesterol achterblijft in de bloedbaan. Dan kan het problemen geven.
❓Heb je veel LPS (stukje van pathogenen) in de bloedbaan? Is er sprake van veel stress? Krijg je veel transvetten binnen? Veel vrije vetzuren? Dit zorgt allemaal voor veel vraag. Is er veel insuline (i.v.m. veel glucose) in omloop, dan wordt ook de aanmaak van LDL gestimuleerd. LDL wordt namelijk gemaakt uit vetten en koolhydraten. De membranen van HDL bevatten daarentegen veel eiwitten en zijn ‘veel duurder’ dan de membranen van LDL-cholesterol. Bij eiwit tekort zal er dan ook meer LDL dan HDL gemaakt worden.
💡Let qua voeding op dat je beter geen transvetten en zeker niet te veel linolzuur en glucose binnenkrijgt. Zorg wel voor voldoende eiwit inname, omega-3 en antioxidanten. En kijk even of er wellicht een pathogenen belasting is of een stressor.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cholesterol #HDL #LDL #triglyceriden #cholesterolverlagers
💚 Stress ⚡️
Wie kent het niet? We hebben allemaal weleens stress. De een wat meer dan de ander. Wist je dat er verschillende soorten stress zijn?
1. 𝗘𝗺𝗼𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 relaties, financiën, werk, examens, trauma’s etc.
2. 𝗙𝘆𝘀𝗶𝗲𝗸𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 blessures, botbreuken, ongelukken etc.
3. 𝗖𝗵𝗲𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 👉 pathogenen (bacteriën, schimmels, virussen), toxines in de lucht, het eten, op het werk (bijv. een kapper, fabrieksmedewerker) etc.
Mentaal hoef je dus echt niet altijd stress te ervaren, als je lichaam wel stress ervaart!
In tijden van stress staat ons ‘fight/flight’ systeem aan; we zijn paraat om op elk moment te kunnen vechten of vluchten. Overleven heeft prioriteit boven zaken als spijsvertering en herstel. Blijft je ‘fight/flight’, ook wel je sympathicus genoemd, chronisch actief dan kan dit dus zeker lichamelijke klachten opleveren.
Dingen die we meemaken kunnen in onze cellen worden opgeslagen. We denken vaak dat we dit verwerkt hebben of dat als we hier niet meer mee bezig zijn, het er niet meer is. Denk aan een opblaasbal die je in het zwembad onder water houdt. Hij is misschien niet zichtbaar, maar hij is er wel en het kost enorm veel energie om deze onder water te houden. Zo is het ook voor ons lichaam.
Heb je last van spijsverteringsklachten of pijntjes die maar terugkomen? Kijk dan vooral ook of je wellicht 1 of meerdere van deze stressoren hebt.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#stress #soortenstress #fightflight #sympathicus #spijsverteringsklachten
💚 Face Reading 😊
Het is alweer 1,5 jaar geleden dat ik een scholing over Chinese Face Reading heb gevolgd. Deze scholing ging niet alleen over orgaanzones die je in het gezicht kan lezen, maar ook over emoties en gebeurtenis. Al met al een hele interessante dag!
Deze ‘tool’ gebruik ik niet standaard tijdens het intakegesprek, maar wel als er specifieke plekken in het gezicht tot uiting komen. Toevallig had ik gisteren nog een intake waarbij een 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗳𝗶𝗲𝗸 𝗴𝗲𝗱𝗲𝗲𝗹𝘁𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝘇𝗶𝗰𝗵𝘁 van de klant altijd rood en schraal was. Dan neem ik het zeker mee en gaan we hiermee aan de slag. Natuurlijk gaat het wel altijd om het complete plaatje.
Geloof jij dat je orgaanzones in het gezicht kan aflezen?
Dankjewel @heidysign voor deze kleurrijke tekening! 💛🩷🩵🧡
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#face #facereading #chinesefacereading #gezichtsdiagnostiek #orgaanzones #TCM
💚 How to make hummus?
Oh dit is zo makkelijk! Wat heb je nodig?
- Klein potje kikkererwten (gewassen!)
- 1 el tahin
- 1 rode peper
- 1 a 2 teentjes (gefermenteerde) knoflook
- Flinke scheut olijfolie
- Citroensap
- Peper & zout
- Kerrie
- Komijnpoeder
- Pikante paprika poeder
Was de kikkerwten en verwijder de velletjes. Voeg alles toe aan de mixer. Kruiden vooral naar smaak toevoegen. (Ik meet het eerlijk gezegd nooit af.) Check even hoe smeuïg de hummus is; hoe meer olijfolie, hoe smeuïger de hummus.
Wie is er nog meer dol op hummus? Drop een 🧡 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#hummus #humus #kikkererwten
💚 Heb jij weleens last van een droge huid? Dan is dit een super tip:
𝗗𝗿𝗼𝗼𝗴 𝗷𝗲 𝗹𝗶𝗷𝗳 𝗻𝗮 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗳 (dep alleen even je 3 oksels droog ;-) en smeer je vochtige huid minimaal 5 minuten lang in met een mengsel van castorolie en een andere natuurlijke olie, zoals bijvoorbeeld teunisbloem-, duindoorn-, jojoba-, arganolie etc.
Het handigste is om dit mengsel vooraf te maken. Als je eerst een flesje voor de helft leeg maakt en deze bijvult met de andere olie, kan je daarna door blijven gaan met halve flesjes aanvullen tot een vol flesje met de andere olie. Snap je het nog? Ha ha…
Belangrijk is dat het 𝗺𝗲𝗻𝗴𝘀𝗲𝗹 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱 𝟱𝟬% 𝗰𝗮𝘀𝘁𝗼𝗿𝗼𝗹𝗶𝗲 𝗯𝗲𝘃𝗮𝘁 𝗲𝗻 𝟱𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲. Tip: ik zou geen amandelolie gebruiken, want die is net als de castorolie al vrij dik van zichzelf.
Natuurlijk hoef je dit niet elke dag te doen. Start eens met twee keer per week en kijk wat het met je huid doet. Laat je me weten hoe je het ervaart?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#drogehuid #nietafdrogen #castorolie #natuurlijkeolie #mooiehuid #huid
💚 HAPPY NEW YEAR ✨
Een nieuw jaar, met nieuwe uitdagingen, mogelijkheden en doelen om te stellen. Vroeger was ik er niet zo mee bezig, maar tegenwoordig sta ik er even bij stil. Wat wil IK dit jaar? Op privé en zakelijk vlak. Afgelopen week heb ik het voor mezelf uitgewerkt in Trello. Ben echt dol op schema’s en to do lijstjes. Het geeft me een soort rust, ik weet precies wanneer ik wat ‘moet’ of beter gezegd ‘mag’ doen. Heb jij dat ook?
En om het jaar goed te beginnen heb ik mezelf deze mooie kalender van @moonsisters cadeau gegeven:
“𝗛𝗮𝗮𝗹 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗶𝘁 𝟯𝟲𝟲 𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗺𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗵𝘂𝗹𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗠𝗮𝗮𝗻.” Ik ben benieuwd wat 2024 ons allemaal gaat brengen 🌙
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#2024 #happynewyear #mooncalender #moonsisters
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor alle mensen die de moeite nemen om een review te schrijven!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #persoonlijk #planvanaanpak
💚 Is laboratoriumonderzoek altijd nodig? Nee, zeker niet. Soms is een aanpassing van voeding- en leefstijl al heel effectief. Toch zijn er veel mensen die al heel gezond eten en leven en toch klachten blijven houden. Dan is laboratoriumonderzoek wel heel waardevol! Met deze labonderzoeken werk ik o.a.:
1. Ontlastingsonderzoek 💩 microbioom & vertering > Inzicht in de samenstelling van je microbioom; heb je tekorten van goede darmbacteriën of juist een pathogene belasting? Zijn er ontstekingen? Hoe functioneert je darmslijmvlies?
2. Bloedonderzoek 🩸 metabolisme, schildklier, vitamines etc. > Het complete beeld van alles en niet slechts een paar waardes. Ook kunnen we de HOMA-IR meten.
3. Speekselonderzoek 👄 glucose + lactaat, DHEA + cortisol, hormonen > Hoe reageert jouw lichaam na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Hoe staat het ervoor met je stress- en je geslachtshormonen?
4. Vingerprik voeding intoleranties 🥐 IgG reacties op voedingsmiddelen
5. Vingerpik energetische bloedtest 🌀 energetische verstoringen en belastingen
Of er lab onderzoek nodig is en zo ja welk lab onderzoek dan bij jou past, wordt duidelijk na het intakegesprek. Daar starten we dan ook altijd eerst mee.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
Note: Er zit geen winstmarge op de laboratoriumonderzoeken. Indien mogelijk gaat de factuur van het lab ook rechtstreeks naar de klant. Het therapieplan bestaat uit onafhankelijk suppletie advies.
#laboratoriumonderzoek #labonderzoek #labuitslagen #bloedonderzoek #speelselonderzoek
💚 Je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt!
Je hebt het vast weleens gehoord: je bent wat je eet. Natuurlijk klopt dit grotendeels wel, maar naast wat je eet, is het ook heel belangrijk wat je opneemt. Ik krijg regelmatig klanten op consult die echt al heel gezond eten, maar zich allesbehalve gezond voelen en darmklachten hebben.
Voor een goede opname is een goede spijsvertering belangrijk. 𝗪𝗮𝘁 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗲𝗹𝗲 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗺 𝗷𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗷𝘀𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗲 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝘂𝗻𝗲𝗻:
- Maak je eten zelf klaar. Hiermee geef je al signalen naar je spijsverteringsorganen dat er straks eten aankomt.
- Haal even een paar keer goed adem voordat je gaat eten. Hiermee stimuleer je de parasympathicus en alleen in rust verloopt je spijsvertering goed.
- Kauw bij voorkeur 30 keer op iedere hap. Kleinere stukjes zijn makkelijker op te nemen, er gaan nog meer signalen naar de maag en in het speeksel zit amylase dat de koolhydraatvertering start.
- ‘Rest & digest’ – neem na het eten even rust om je vertering de kans te geven alles goed te verwerken.
Natuurlijk kan er intern meer aan de hand de zijn. Een ontlastingsonderzoek kan hierbij heel waardevol zijn.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#jebentwatjeeet #jebentnietwatjeeet #jebentwatjeopneemt #voedingsstoffen #restdigest
💚 𝗠𝗶𝗷𝗻 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗲𝗺𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀𝘁𝗶𝗽!
Als je maar 1 ding zou mogen (of willen) veranderen in je voedingspatroon, dan zou ik adviseren om 𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗮𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗲𝘁𝗹𝗲𝗽𝗲𝗹 𝗴𝗲𝗳𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗲𝗿𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 te gaan eten. Gefermenteerde voeding is probiotische voeding en dus super voor je darmflora!
Anderhalf jaar terug heb ik samen met @isabelvoet_vitaliteitscoach een workshop kimchi maken gevolgd bij @sauercrowd.nl. Hier leerde ik de basis van fermenteren en sindsdien maak ik het zelf. Het is echt niet moeilijk en zo lekker!
Een half jaar terug tijdens de workshop van @klejman2 leerde ik dat ik nog meer groenten kan toevoegen. Sindsdien experimenteer ik met allerlei soorten. Niet 1 pot is hetzelfde en dus is het elke keer weer een verrassing hoe het smaakt.
Fermenteer jij al? Of koop je het gewoon lekker? Kopen is natuurlijk ook goed zolang het niet gepasteuriseerd is! Anders heeft het het probiotische effect al verloren….
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#kimchi #probiotischevoeding #voedingvoorjedarmen #fermenteren #fermentatie #gefermenteerdevoeding
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Hier word ik zo blij van! Er is helaas een groot verschil tussen therapeuten. Niet alleen qua opleidingen, maar ook qua werkwijze. Ben jij op zoek naar een orthomoleculair therapeut? 𝗗𝗶𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝘁𝗼𝗽 𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗯𝗶𝗷 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗷𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁:
1. Welke opleidingen heeft de therapeut gedaan? Ja, er bestaan 4-jarige HBO-opleidingen orthomoleculair! Ze zijn schaars, maar ze zijn er zeker wel! 🎓
2. Geeft de therapeut onafhankelijk suppletie advies? Er zijn heel veel goede merken. Je moet als therapeut niet bij iedereen hetzelfde adviseren om zoveel mogelijk commissie te krijgen. ❌
3. Wat is er inclusief? Soms lijken tarieven duurder, maar krijg je veel meer waarde voor je geld. Waar de één voor een mailtje al een behandelplan factureert, krijg je bij de ander een compleet handboek bij het intakegesprek en een plan van aanpak. 💳
4. Check de Google reviews. Deze zijn echt. Iets wat je nooit zeker weet van reviews op websites. ✅
5. Is de therapeut lid van een beroepsvereniging? Niet het meest belangrijkste, maar persoonlijk zie ik dit toch als een keurmerk. Zelf ben ik lid van @orthomoleculairegeneeskunde ⚖️
En als allerlaatste: heb je een klik met deze persoon? Luister altijd naar je onderbuik gevoel. Succes!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #therapeut #betrouwbaar #klachtenvermindering
💚 𝟱 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗯𝗹𝘂𝗲𝘀 𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻!
Het weer wordt kouder en de dagen worden korter. Voorkom de winterblues met deze 5 tips:
1. Ga in het 𝘃𝗿𝗼𝗲𝗴𝗲 𝗼𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻𝗱 𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻. Licht heeft invloed op onze melatonine/cortisol productie. Cortisol zet ons aan. 💡
2. Zorg voor 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽. Dus niet te lang netflixen ;-) Probeer blauwe schermen zoveel mogelijk te vermijden in de avond. Dit verstoort onze melatonine productie, wat ons juist slaperig maakt. 😴
3. 𝗕𝗲𝘄𝗲𝗲𝗴 elke dag lekker even in de 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁. Ja ook als het koud en nat is! Maak bijvoorbeeld een wandelingetje voordat je gaat eten. Als dit in de natuur kan, dan is dit helemaal ideaal. De natuur werkt bevorderlijk voor onze gezondheid. 🌳
4. Neem 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗗. Helaas kunnen wij hier in Nederland niet voldoende vitamine D aanmaken in en voor de hele winter. ☀️
5. Zorg voor 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁. Wat ik zelf heel fijn vind is de @meditationmomentsapp🧘♀️
Wat doe jij om de winterblues te voorkomen? Of heb je er gelukkig helemaal geen last van?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#winterblues #bioritme #vitamineD #ontspanning #buitenlucht #ochtendlicht #cortisol #melatonine
💚 Wist jij dat ontspannen duurder is dan aanspannen?
In principe zijn spieren ontspannen totdat ze een impuls krijgen waardoor spieren gaan aanspannen. In het lichaam zorgt adrenaline samen met calcium voor deze impuls. 𝗔𝗮𝗻𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗳𝗲𝗶𝘁𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱. Hoe moe je ook bent, je hebt altijd nog energie voor echt gevaar, bijvoorbeeld om een brandend huis uit te rennen.
𝗢𝗺 𝘄𝗲𝗲𝗿 𝘁𝗲 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗲𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴. De energie die gebruikt is voor de aanspanning moet weer terug gevormd worden naar energie om te gebruiken voor de ontspanning. En hier zijn nou juist stofjes bij betrokken die je mogelijk tekort hebt. Denk aan ribose, acetylcholine en magnesium:
𝗖𝗵𝗼𝗹𝗶𝗻𝗲 - eieren, vis, gevogelte, orgaanvlees
𝗠𝗮𝗴𝗻𝗲𝘀𝗶𝘂𝗺 - groene groenten (spinazie, broccoli, andijvie, avocado, boerenkool), noten en pitten (walnoten, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten), schaaldieren (garnalen, krab, kreeft), gedroogde dadels/vijgen/pruimen, peulvruchten, kelp, cacao (-producten, liefst >70%)
𝗥𝗶𝗯𝗼𝘀𝗲 - wild vlees, wilde vis, ‘wilde’ eieren. Hoe meer het dier bewogen heeft, hoe meer ribose. Verder stimuleren de vezels uit tropisch fruit de eigen aanmaak van ribose. Denk hierbij aan mango, ananas, meloen, papaja, cactus vijg. Gebruik dan wel de hele vrucht! Alleen sap drinken werkt niet.
Ervaar jij vaak spanning in je lijf? Zorg dan voor voldoende inname van bovenstaande producten en natuurlijk voor ontspannende situaties 😊
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #inspanning #stress #choline #magnesium #ribose
💚 Natuurlijk krijgen de meeste mensen 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝘁𝗲 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗴𝗹𝘂𝗰𝗼𝘀𝗲 binnen, maar gezonde suikers bestaan wel! Sterker nog, ze zijn essentieel voor een goede gezondheid.
Wat handig is om te onthouden: 𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀 𝘀𝗽𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝗼𝗹 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲. Essentiële suikers zijn de bouwstof voor glycovormen. Deze zijn nodig om het lichaam (optimaal) te kunnen laten functioneren.
Alle cellen in het lichaam hebben een soort netwerkcommunicatie. 𝗘𝘀𝘀𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲̈𝗹𝗲 𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝘃𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝘃𝗼𝗿𝗺 𝘃𝗮𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲. Ze hebben een soort antennes waarmee ze communiceren. Als alle antennes goed staan afgesteld, vindt er optimale informatieoverdracht plaats tussen cellen en communiceren cellen beter met elkaar. Daardoor kunnen allerlei functies zoals verdediging, herstel en hormoonrespons goed verlopen. Een juiste optimale communicatie geeft dus een optimale weerstand en een goede energiehuishouding.
👉 Dit zijn de negen essentiële koolhydraten:
1. Mannose
2. Glucose
3. Galactose
4. Xylose
5. Fucose
6. N-acetylglucosamine
7. N-acetylgalactosamine (NAG)
8. N-acetyl neuraminezuur
9. Arabino galactanen
👉 Essentiële suikers zitten in:
Paddenstoelen, bessen, wortels en knollen, wieren en algen, noten en zaden, botten(bouillon), pollen, honing, aloë vera, insecten, eieren, borstvoeding, ZON gerijpte groenten en fruit
Lees vooral mijn uitgebreide blog over essentiële suikers. Zie linktree!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gezondesuikers #essentielesuikers #essentielekoolhydraten #glucose #mannose #fucose #arabinogalactanen #glycanen #glycovorm
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dit is weer zo’n mooie bevestiging dat mijn e-cursus je echt al heel ver kan brengen!
Deze beste man nam net voor mijn vakantie contact op om een afspraak te maken. Helaas had ik het eerste plekje pas 2,5 maand verder vrij. Ik stelde voor dat hij vast met mijn e-cursus ging starten. Toen meneer op het intakegesprek kwam was het eerste wat hij zei: ‘𝗜𝗸 𝗵𝗲𝗯 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗼𝗲𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗸𝘁! 𝗜𝗸 𝘃𝗼𝗲𝗹 𝗺𝗲 𝘇𝗼 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗲𝗻 𝗳𝗶𝘁!’ Zelfs klachten waar hij eigenlijk niet voor kwam waren ook stukken minder. 𝗭𝗶𝗷𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗺𝗼𝗰𝗵𝘁 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗮𝗳𝗴𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗱 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻. Geweldig toch?
Zo zie je maar dat lab onderzoek ook echt niet altijd nodig is. Een aanpassing in je voeding en leefstijl is de basis.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗞𝗼𝗲𝗺𝗲𝗹𝗸𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲, - 𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗳 𝗹𝗮𝗰𝘁𝗼𝘀𝗲-𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲? 🤷♀️🤷♂️
Het wordt nogal eens door elkaar gebruikt, maar dit is het verschil:
𝗟𝗮𝗰𝘁𝗼𝘀𝗲 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗹𝗸𝘀𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿 dat in dierlijke zuivelproducten zit. Lactose wordt afgebroken door het enzym lactase. Lactase maakt het lichaam in principe zelf aan. Als je jong bent wordt hier normaal gesproken veel van aangemaakt, maar naarmate we ouder worden neemt de lactase productie af. Het kan dus best zijn dat je vroeger nergens last van had en nu wel. Lactose-intolerantie betekent dus een tekort aan het enzym lactase.
Bij een koemelk allergie of intolerantie reageert het lichaam op het 𝗺𝗲𝗹𝗸𝗲𝗶𝘄𝗶𝘁 𝗰𝗮𝘀𝗲𝗶̈𝗻𝗲. Van een allergie kan je echt niks hebben, bij een intolerantie kan je kleine hoeveelheden wel handelen. Caseïne kunnen we splitsen in twee types: caseïne type A1 in de standaard koezuivel en caseïne type A2 in geit- en schapenzuivel en in de oude koeienrassen zoals bijvoorbeeld de bruine Jersey koeien. We zien vaak meer klachten bij het gebruik van A1 type caseïne zuivel.
Verder bevat koezuivel ook het melkeiwit wei. We zien daar weinig allergieën op. Wei is snel en goed opneembaar. Wei is de betere keuze toevoeging in proteïne shakes.
Let op! In lactosevrije zuivelproducten kan dus nog wel caseïne zitten!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lactose #lactase #lactoseintolerant #lactoseintolerantie #koemelk #koemelkallergie #koemelkintolerant #caseine
💚 Help! Mijn vitamine B12 is veel te hoog!
Dit hoor ik wel eens terug van klanten. Mijn eerste vraag is dan: slik je vitamine B12? Want als dit zo is, dan geeft dit een vertekend beeld bij het meten van je serumwaarde vitamine B12. Voor de juiste bepaling van je vitamine B12 moet je 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗳𝗴𝗮𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗲𝗿𝘂𝗺𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲 𝗯𝗹𝗼𝗲𝗱𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝟯 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝘀𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻.
De uitslag kan ook een vertekend beeld geven. Bij tekorten van vitamine B12 geeft bloeduitslag vaak een verhoogde uitslag. Waarom? Bij tekort gaat de lever vitamine B12 afgeven om de tekorten aan te vullen. Je lichaam kan voor een paar jaar vitamine B12 opslaan. Dit wordt dan nu ‘uitgedeeld’, maar je opslag wordt wel minder. 𝗘𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲̈𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗶𝘀 𝗽𝗮𝘀 𝗻𝗮 𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝘁𝗲 𝗸𝗼𝗿𝘁 𝘁𝗲 𝘇𝗶𝗲𝗻 😳.
Zoals ik al zei gaat het hier om de meting van een vitamine B12 serumwaarde. Dit is een andere meting dan een actief vitamine B12 test (ook wel HoloTC genoemd). 𝗕𝗶𝗷 𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝗳 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗕𝟭𝟮 𝗴𝗲𝗺𝗲𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗽𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻. Belangrijk verschil! Want in je bloed (je serumwaarde) is nog niet in je cellen.
Interpretatie van een uitslag is dus zeer belangrijk 💡
𝘞𝘪𝘦/𝘸𝘢𝘵 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵/𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘬𝘢𝘯𝘴 𝘰𝘱 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘉12 𝘵𝘦𝘬𝘰𝘳𝘵?
- Veganisten, vegetariërs
- Maagzuurremmers, maagproblematiek
- Dysbiose darm
- Symptomen van koude voeten, handen, neus
- Symptomen van neerslachtigheid, depressie etc.
Slik jij vitamine B12 en laat je je waarde weleens testen?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#B12 #vitamineB12 #HoloTC #actiefvitamineB12 #pnhonderzoek
💚 Mijn top 3 tips voor een gezonde darm:
1. Eet drie goede maaltijden per dag en skip de tussendoortjes.
2. Eet alles 1x per 3 dagen.
3. Eet 30 verschillende plantvezels per week.
𝟯 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝘁𝗷𝗲𝘀 𝗱𝗶𝗲 𝗮𝗹 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝗮𝘁 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻!
Hulp nodig? Mijn e-cursus staat boordevol tips!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmgezondheid #gezondedarmen #top3tips
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Het plan van aanpak bestaat uit meerdere factoren. Voeding is de basis, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘦𝘧𝘴𝘵𝘪𝘫𝘭 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘰𝘰𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘭𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘵𝘦 𝘪𝘯𝘷𝘭𝘰𝘦𝘥. Tijdens de consulten vertel ik veel (te veel hoor ik wel eens 😉), maar alles wordt altijd netjes uitgewerkt meegegeven.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #vageklachten #EMBtest #labonderzoek
💚 𝐂𝐡𝐢𝐚𝐩𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠
Een chiapudding maken is zo gedaan, super lekker en gezond! 𝘊𝘩𝘪𝘢𝘻𝘢𝘢𝘥𝘫𝘦𝘴 𝘻𝘪𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘭 𝘰𝘮𝘦𝘨𝘢-3 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘻𝘦𝘭𝘴. Een goede start van de dag dus!
Hoe maak je het?
Meng 150 ml plantaardige melk met 2 eetlepels chiazaad en 2 theelepels kaneel. Laat even staan en roer het na een kwartiertje nog een keer goed door. Zet dan een nachtje weg in de koelkast. Garneer het de volgende ochtend met vers fruit en geraspte kokos bijvoorbeeld.
Enjoy!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#chiapudding #chiazaad #omega3 #ontbijtidee
💚 𝗣𝗡𝗛 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸
Vanaf nu werk ik met een nieuwe test: het 𝗣𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗡𝘂𝘁𝗿𝗶𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗛𝗲𝗮𝗹𝘁𝗵 (PNH) onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit 𝟱𝟱 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝘁𝗲𝗿𝘀 die alle belangrijke metabole processen monitort. Het onderzoek bestaat uit een nuchtere bloedafname d.m.v. een vingerprik in de praktijk en meerdere speeksel- en urine afnames die thuis uitgevoerd worden.
Deze parameters worden o.a. gemeten:
- cholesterol profiel (totaal, HDL, LDL, TG)
- hsCRP
- homocysteine
- insuline, glucose, HOMA-IR
- glucose en speeksel na 6 eetmomenten
- vitamine D, actief vitamine B12, folaat, ferritine, zink, koper
- natrium, kalium, calcium, pH
- lever profiel (ASAT, ALAT, bilirubine)
- schildklier profiel (TSH, vrij T4, vrij T3, reserve T3)
- jodium etc.
Met de test kunnen we een disbalans vaststellen in de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten), micronutriënten (mineralen en vitamines), redoxnutriënten (antioxidanten en ontstekingsmarkers) en zuur-base nutriënten en hiermee aan de slag gaan.
𝗔𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘀𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 (𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝘀𝗶𝗰𝗼 𝗼𝗽) 𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘇𝗶𝗲𝗸𝘁𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝗯𝗲𝗴𝗿𝗲𝗽𝗲𝗻 𝗸𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗴𝘁 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗶𝘀𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝘀 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗯𝗼𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗮𝗺. Hoe mooi om hier preventief onderzoek naar te doen. Zie het als een soort APK voor je lijf!
Doe jij weleens preventief onderzoek?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#PNH #labonderzoek #bloedonderzoek #APKvoorjelijf #preventievegezondheid
💚 “Lang zal je leven, lang zal je leven…” of “Op je gezondheid!”
We wensen het elkaar allemaal toe, maar hoe leef je lang en gezond? Om hierachter te komen moeten we afreizen naar de zogenoemde ‘Blue Zones’ 𝘿𝙚 ‘𝘽𝙡𝙪𝙚 𝙕𝙤𝙣𝙚𝙨‘ 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙛𝙞𝙚𝙠𝙚 𝙜𝙚𝙗𝙞𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙝𝙚𝙡𝙚 𝙬𝙚𝙧𝙚𝙡𝙙 𝙬𝙖𝙖𝙧 𝙢𝙚𝙣𝙨𝙚𝙣 𝙤𝙥𝙢𝙚𝙧𝙠𝙚𝙡𝙞𝙟𝙠 𝙡𝙖𝙣𝙜 𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙣. Deze gebieden zijn:
1. Ikaria, Griekenland
2. Okinawa, Japan
3. Sardinië, Italië
4. Nicoya, Costa Rica
5. Loma Linda, Californië, VS
𝘚𝘢𝘮𝘦𝘯𝘨𝘦𝘷𝘢𝘵 𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘥𝘦 ‘𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘡𝘰𝘯𝘦𝘴’ 𝘷𝘰𝘭𝘨𝘦𝘯𝘴 𝘥𝘦𝘻𝘦 ‘𝘗𝘰𝘸𝘦𝘳 9’:
1. Natuurlijk bewegen (niet specifiek sporten)
2. Heb een doel in het leven
3. Regelmatig ontstressen
4. Eet tot je 80 procent vol zit
5. Focus op plantaardig voedsel
6. Drink dagelijks 1 tot 2 glazen wijn
7. Vindt een vorm van spiritualiteit
8. Geef aandacht aan geliefden
9. Wees sociaal en onderhoud een groot sociaal netwerk
Orthomoleculair gezien mis ik hier wel de dierlijke eiwitbronnen (reminder: alles wat rent, zwemt en vliegt is goed voor je), maar verder kan ik mij er geheel in vinden!
Zullen we gaan proberen om van Nederland ook een ‘Blue Zone’ te maken?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#bluezones #langleven #langengezondleven #happylife
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dit was ook iemand die al heel gezond at, maar nog steeds darmklachten had. Een ontlastingsonderzoek geeft veel duidelijkheid, waarna een gericht therapieplan volgt.
Gemiddeld genomen komen mensen 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝟯𝘅 bij me: intake, bespreken lab uitslagen en afsluitend consult. 𝗝𝗲 𝗵𝗲𝗯𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗰𝗵𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝘁𝗼𝗼𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘀!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 Heel de dag door kleine slokjes water? Of beter bulk drinken? 👆Kijk en luister. Ben jij team waterfles 🍼of team bulk 💦
Afgelopen voorjaar mocht ik de jongeren van @theyouthxperience.nl inspireren tijdens de mei challenge. Zij gingen enthousiast aan de slag. Doe jij nu ook mee?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#water #waterfles #bulkdrinken #oxytocine
💚 Laat jij je helemaal gaan op vakantie? Of let je toch een beetje op? Vakantie is natuurlijk de tijd om lekker te genieten, maar goed voor je lijf zorgen is ook wat waard!
Hierbij mijn happy holidays tips:
𝘝𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨 & 𝘣𝘦𝘸𝘦𝘨𝘪𝘯𝘨
- Eet maximaal 3 per dag en sla af en toe eens een maaltijd over.
- Eet alles 1x per 3 dagen. Bijv. als ontbijt: omelet, yoghurt met fruit, chiapudding.
- Bij uit eten gaan: check de menukaart op de groentes vermeld bij gerechten en bestel deze er los extra bij (ze hebben ze toch in huis!)
- Als je jezelf iets lekkers gunt, geniet er dan met volle teugen van!
- Beweeg op nuchtere maag.
- Blijf actief op de dag. Ga baantjes zwemmen, bezoek een aquapark, ga lekker suppen of waterfietsen op zee etc.
- Bezoek eens een stadje per fiets.
En…. leer nieuwe dingen, bezoek nieuwe plaatsen! 𝐊𝐨𝐦 𝐮𝐢𝐭 𝐣𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐳𝐨𝐧𝐞, 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐳𝐨𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐦𝐨𝐨𝐢𝐬 𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧! Dit is goed voor je brein en de ontspanning. Soms moet je je eerst wel even inspannen, maar daarna volgt de ontspanning 😉.
𝘋𝘪𝘵 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘻𝘰𝘮𝘦𝘳𝘷𝘢𝘬𝘢𝘯𝘵𝘪𝘦 𝘰.𝘢. 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘢𝘯:
- Al jaren voorbijgereden, maar dit jaar Bordeaux ontdekt. Aanraders: Cité du Vin en Le Miroir d’Eau 🍷
- Uitgeleefd op een aquapark. Okay, het is dat de kids dit heel graag wilden…. 😅
- Mijn Spaans weer opgehaald 🧠
- Voor het eerst in mijn leven heb ik leren tennissen en sinds lange tijd weer gedoken 🎾🤿
- Sinds jaren een niet opleiding gericht boek gelezen 📖
- Gewandeld in de bergen van Andorra. Nieuw land ✅
- In Parijs in hotel @molitorparis geweest. Superleuk verhaal zit hierachter! 🏊♂️
Het liefst wil ik elk jaar een nieuw land bezoeken en nieuwe dingen leren. Wat doe jij het liefst als je op vakantie bent?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vakantie #happyholidays #gezondopvakantie #exploretheworld
💚 Oeh la la la… er komt zo iets leuks aan! Of beter gezegd: 𝐞𝐫 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐳𝐨 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐥𝐞𝐤𝐤𝐞𝐫𝐬 𝐚𝐚𝐧! Samen met @food.travel_byfemke ben ik al even bezig om een overheerlijk weekmenu samen te stellen die voldoet aan mijn voedingsadviezen!
En bij een lancering hoort natuurlijk 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐠𝐠𝐞𝐞𝐟 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 🥳 Wil jij straks kans maken? Stuur mij vast een DM en ℎ𝑜𝑢 𝑚𝑖𝑗𝑛 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑠 𝑔𝑜𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑡𝑒𝑛!
Dit ziet ter toch heerlijk uit! 😋
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#weggeefactie #lancering #weekmenu #glutenvrij #lactosevrij
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Een ontlastingsonderzoek is heel waardevol! Ook als je al gezond eet!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 Groene pesto is zo gemaakt! Deze is 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝 door de hennepzaadjes, pecorino i.p.v. Parmezaanse kaas en olijfolie i.p.v. zonnebloemolie.
Waar gebruik jij groene pesto voor?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#pesto #groenepesto #spreads #hennepzaden
💚 Heb je al eens van HOMA-IR gehoord? 𝐇𝐎𝐌𝐀-𝐈𝐑 𝐢𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭𝐡𝐨𝐝𝐞 𝐨𝐦 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞𝐧. Het maakt gebruik van nuchtere bloedglucose en insuline waardes om een schatting te maken van de mate van insulineresistentie in het lichaam. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes type 2 of andere metabole aandoeningen en staat vaak aan de basis van vele klachten.
𝐇𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐧𝐮𝐜𝐡𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐠𝐥𝐮𝐜𝐨𝐬𝐞𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐳𝐞𝐠𝐭 𝐝𝐮𝐬 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐳𝐨 𝐯𝐞𝐞𝐥. Je nuchtere glucosewaarde kan prima zijn, maar als je daar dus superveel insuline voor nodig hebt, is het allesbehalve prima. Het is dus echt belangrijk om ook je insulinewaarde te laten meten.
𝑀𝑒𝑡 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑒𝑛𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑎𝑙𝑠 𝑣𝑜𝑒𝑑𝑖𝑛𝑔- 𝑒𝑛 𝑙𝑒𝑒𝑓𝑠𝑡𝑖𝑗𝑙𝑎𝑎𝑛𝑝𝑎𝑠𝑠𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑘𝑎𝑛 𝑗𝑒 𝑗𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑢𝑙𝑖𝑛𝑒𝑔𝑒𝑣𝑜𝑒𝑙𝑖𝑔ℎ𝑒𝑖𝑑 𝑣𝑒𝑟𝑏𝑒𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛. De beste tip is daarvoor om minder vaak te eten. Eet maximaal 3 keer per dag (koffie met suiker, sapjes en drankjes zijn ook suikers en dus ook een eetmoment!) en sla af en toe eens een maaltijd over. Echt dat kan jij ook!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. vanaf september ga ik met een nieuw bloedonderzoek werken waar de HOMA-IR bij zit!
#glucose #insuline #insulineresistentie #HOMA-IR
💚 𝐀𝐧𝐚𝐧𝐚𝐬 🍍
Wist je dat ananas niet alleen heel lekker is, maar 𝑜𝑜𝑘 ℎ𝑒𝑒𝑙 𝑒𝑟𝑔 𝑔𝑒𝑧𝑜𝑛𝑑? Ananas bevat 𝒃𝒓𝒐𝒎𝒆𝒍𝒂𝒊̈𝒏𝒆, 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒑𝒊𝒋𝒔𝒗𝒆𝒓𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈𝒔𝒆𝒏𝒛𝒚𝒎 dat voedingseiwitten splitst, ontstekingsremmend werkt en antibacteriële eigenschappen heeft. Hierdoor kan bromelaïne ingezet worden bij ontstekingen zoals bijv. artritis. Ook kan bromelaïne buiten de maaltijd ingezet worden om matrixen los te maken en pathogenen te verminderen. Zet deze tropische vrucht dus met regelmaat op het menu. Kies dan wel voor de gevlogen variant.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. Dit is een vakantiekiekje waar ik een heerlijke alcoholvrije pina colada drink. Het is natuurlijk beter om ananas te eten 😉
#ananas #bromelaine #spijsvertering #enzym #ontstekingsremmend #antibacterieel
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor deze mooie woorden!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 𝐙𝐨 𝐦𝐚𝐚𝐤 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐦𝐜𝐡𝐢!
Dit is een mooi basisgerecht. Heb jij het helemaal onder de knie? Experimenteer dan met het toevoegen van chinese kool, paksoi, venkel, paprika, daikon, kohlrabi etc. Ik doe er overigens ook altijd een stukje gember bij, maar dat staat niet op het filmpje zie ik nu 🙈
Maak jij weleens kimchi?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#kimchi #probiotischevoeding #voedingvoorjedarmen #fermenteren #fermentatie #gefermenteerdevoeding
💚 Bij gezondheid denkt men vaak als eerste aan voeding en beweging. Natuurlijk zijn dit belangrijke pijlers! Net als slaap, ademhaling en ontspanning. Maar wat soms nog onderschat wordt, is 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐡𝐞𝐢𝐝.
Stel je gaat elke dag met tegen zin naar je werk, je hebt geen liefdevolle relatie of je hebt iets meegemaakt wat je nog niet verwerkt hebt… dit zijn factoren die voor een onbalans zorgen tussen je sympathicus en je parasympathicus. 𝘑𝘦 𝘴𝘺𝘮𝘱𝘢𝘵𝘩𝘪𝘤𝘶𝘴 𝘪𝘴 𝘫𝘦 ‘𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦/𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨’ 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘯 𝘫𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘴𝘺𝘮𝘱𝘢𝘵𝘩𝘪𝘤𝘶𝘴 𝘪𝘴 𝘫𝘦 ‘𝘳𝘶𝘴𝘵/𝘰𝘯𝘵𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨’ 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥. Sommige processen in je lichaam functioneren alleen als je parasympatisch bent.
Het is dus erg belangrijk om iets aan dit soort factoren te doen. Dat het voor veel mensen moeilijk is, is begrijpelijk. Velen blijven het liefst in hun comfortzone, willen de confrontatie niet aan. Maar als je echt gezond wilt worden, zal je ook hiermee aan de slag moeten. Dan red je het helaas niet alleen met voeding en beweging.
𝘝𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘫𝘪𝘫 𝘫𝘦𝘻𝘦𝘭𝘧 𝘸𝘦𝘭 𝘦𝘦𝘯𝘴 𝘢𝘧 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘦 𝘦𝘤𝘩𝘵 𝘨𝘦𝘭𝘶𝘬𝘬𝘪𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵? En ga je dit dan ook doen?
✨𝐃𝐨𝐧’𝐭 𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐥𝐢𝐟𝐞, 𝐥𝐢𝐯𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦𝐬 ✨
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#dreams #healthylife #healthyliving #happylife #mentalegezondheid #brainbalance
💚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧𝐭 𝐥𝐢𝐯𝐢𝐧𝐠 🔥❄️
𝑊ℎ𝑎𝑡 𝑑𝑜𝑒𝑠𝑛’𝑡 𝑘𝑖𝑙𝑙 𝑦𝑜𝑢, 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑠 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑔𝑒𝑟 💪
Wow! Wat een week was dit: intermittent fasting, intermittent drinking, kortdurende extreme koude, hypercapnie, hypoxie etc. 𝐴𝑙𝑙𝑒𝑟𝑙𝑒𝑖 𝑎𝑐𝑢𝑡𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜𝑟𝑒𝑛 𝑜𝑚 𝑜𝑛𝑠 𝑙𝑖𝑐ℎ𝑎𝑎𝑚 𝑒𝑛 𝑔𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑡𝑒𝑟𝑘𝑒𝑟 𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑛. Op een veilige manier, volgens het juiste protocol van @intermittent_living_official door founder @leopruimboom .
Dankjewel @opnieuwgezond.charlotte, @michiel_q2, @niekepeeters_, @woutervanhuyssekpnibelgium van @kpnibelgium voor de fantastische begeleiding deze week! Ik heb werkelijk waar nog nooit zo lekker gegeten dankzij #unpluggedinthekitchen! En nu thuis geniet ik nog na van de overheerlijke fermentaties van @klejman2.
Voor mij persoonlijke was het voor eerst in 10 jaar tijd dat ik weer eens alleen een week weg ging. Hoe fijn dat ik gewoon weer even alleen aan mezelf mocht denken. Als ik alles van tevoren had geweten, weet ik niet of ik me ingeschreven had. 𝑍𝑜 𝑧𝑖𝑒 𝑗𝑒 𝑚𝑎𝑎𝑟 ℎ𝑜𝑒 𝑗𝑒 𝑔𝑒𝑑𝑎𝑐ℎ𝑡𝑒𝑠 𝑗𝑒 𝑘𝑢𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑏𝑒𝑙𝑒𝑚𝑚𝑒𝑟𝑒𝑛. Eenmaal daar was ik versteld van mijn eigen krachten.
Alleen was ik zeker niet. Samen met nog 26 andere deelnemers gingen we het avontuur aan. Iedereen met zijn/haar eigen verhaal. Heel veel mooie gesprekken, het knuffelen en de spannende uitdagingen hebben ons gevormd tot een hele mooie groep! Dankjewel lieve mensen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#intermittentliving #kpni #kpnibelgium #pnieurope #leopruimboom #wordweermens #preventievegezondheid
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Zonder klachten ben je ook van harte welkom om je lijf optimaal te ondersteunen! Preventieve gezondheid heeft de toekomst!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #suppletieadvies #preventievegezondheid #droogborstelen
💚 Tja…. Mijn kinderen krijgen de leeftijd dat ze zien dat andere mama’s dit niet doen en hun eigen mama nu soms een beetje raar vinden 🙃. Maar ja, wat is raar? Van mij hoeven ze niet mee te doen met de dingen die ik doe, maar ik laat ze er wel kennis mee maken.
Dus toen ze vroegen of ze ook in een bakje mochten poepen, mocht dit uiteraard. We hebben het opgestuurd naar het lab en samen de uitslag bekeken 🔎. Soms gaan ze mee naar de zee en ook als ze alleen hun grote teen erin steken, ben ik al trots. Laatst was mijn zoontje van zijn SUP gevallen. Toen ik vroeg of het water niet koud was, antwoorde hij: “𝗝𝗮, 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝗸𝗼𝘂𝗱, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗺 𝗱𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝘁𝗼𝗰𝗵 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝗸𝗼𝘂𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴?” Dan moet ik stiekem toch wel lachen. Iets van jong geleerd is oud gedaan? 😉
Volgende week gaat deze mama een week lang ‘𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯’ doen. Alhoewel, ik noem het liever ‘𝘶𝘪𝘵𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯’. Ik vind het best een beetje spannend, maar ik heb er zin in!
Doe jij ook rare of uitdagende dingen? Yes = 🙌
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#mamadoetraar #koualsmedicijn #oxytocine #kimchi #intermittentliving
💚 𝘔𝘦𝘦𝘵 𝘮𝘪𝘯𝘦…. 𝙈𝙤𝙚𝙨𝙩𝙪𝙞𝙣!
Sinds kort ben ik trotse eigenaar van maar liefst twee moestuinbakken! De laatste jaren begon het steeds meer te kriebelen om zelf te gaan 'telen'. 𝘈𝘭𝘭𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣 𝘪𝘬 𝘵𝘰𝘵𝘢𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘳𝘰𝘦𝘯𝘦 𝘷𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳𝘴. Wendy van @wendies.stekkie wees mij op @makkelijkemoestuin. Eerst heb ik het boek besteld (zie story) wat op zich al heel leerzaam is. Hierdoor nog enthousiaster geworden, dus hup aan de slag.
En hoe handig… je kan gebruik maken van de app van @makkelijkemoestuin. Dit is echt suuuuper makkelijk! 𝗦𝘁𝗮𝗽 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘀𝘁𝗮𝗽 𝘄𝗼𝗿𝗱 𝗷𝗲 𝗯𝗲𝗴𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗼𝗽𝘇𝗲𝘁𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗺𝗼𝗲𝘀𝘁𝘂𝗶𝗻𝗯𝗮𝗸. Inmiddels heb ik al zelf geteelde radijs, rucola, spinazie en sla op. Toch te leuk om voor je lunch of diner even de tuin in te lopen en je eigen groenten te oogsten? En nog leuker, van de week ging mijn zoontje zelf rucola knippen en deze op eten. Mission accomplished.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#moestuin #moestuinieren #makkelijkemoestuin #groententelen #versuiteigentuin
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Yes! Heel veel info tijdens het uitlegconsult, maar alles altijd netjes uitgewerkt op papier mee. Gemiddeld heb je bij mij maar 3 afspraken nodig.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #EMBtest #labonderzoek
💚 Toch vrij regelmatig krijg ik de vraag of ik merkonafhankelijk ben? En ja, dat ben ik. 𝗜𝗸 𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗮𝗹𝘀 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗮𝗳𝗵𝗮𝗻𝗸𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗯𝗲𝗻𝘁 𝗲𝗻 𝗯𝗹𝗶𝗷𝗳𝘁. Elke patiënt, elke klacht, verdient een persoonlijk plan van aanpak!
Bij vragen als ‘Hoe kan het dat mijn vriendin hetzelfde als ik voorgeschreven kreeg, terwijl ze compleet andere klachten heeft?’ daar krijg ik de kriebels van. Bij mij is het niet zo dat patiënten ongeacht hun klacht standaard een x aantal producten van een specifiek merk moeten gebruiken. Als jouw therapeut zo werkt, moet je je afvragen 𝗼𝗳 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗶𝗲𝗿 𝗲𝗰𝗵𝘁 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗼𝗺 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗼𝗳 𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗻𝘀𝘁𝗺𝗮𝗿𝗴𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁.
‘Ja, maar jij zit bij Biefit. Je schrijft alleen hun producten voor.’ Nee hoor. Bij Biefit hebben ze heel veel mooie producten, maar ik schrijf altijd de producten voor die ik wil inzetten. Net zoals Biefit ook klanten naar andere therapeuten stuurt.
Ook qua laboratoria ben ik onafhankelijk. Samen met de patiënt kijk ik naar wat de meest geschikte test is en leg ik de verschillen uit.
Zo hoort het te zijn toch?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#merkonafhankelijk #mlm #ziektealsverdienmodel
💚 Salie (𝘴𝘢𝘭𝘷𝘪𝘢 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘯𝘢𝘭𝘪𝘴)
Salvia is afkomstig van 𝘴𝘢𝘭𝘷𝘢𝘳𝘦 (= redden) of 𝘴𝘢𝘭𝘷𝘦𝘳𝘦 (= genezen): echte salie heeft een eeuwenoude reputatie als heilzaam kruid. 𝘖𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘯𝘢𝘭𝘪𝘴 betekent ‘uit de apotheekwerkplaats’ en duidt erop dat salie voorkwam op de officiële lijst van geneeskrachtige planten. Salie werd vroeger geassocieerd met een lang leven. Een oud gezegde is: “ 𝘞𝘪𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘮𝘦𝘪 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘪𝘦 𝘦𝘦𝘵, 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘵 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯𝘴𝘫𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘷𝘭𝘦𝘦𝘵”.
Salie werkt o.a. 𝗸𝗮𝗹𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱, 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗲𝗻𝗱, 𝗽𝗶𝗷𝗻𝘀𝘁𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱 𝗲𝗻 𝗮𝗻𝘁𝗶-𝗶𝗻𝗳𝗹𝗮𝗺𝗺𝗮𝘁𝗼𝗶𝗿. Het wordt aanbevolen bij luchtwegaandoeningen (astma, hoesten), opvliegers, overgangsklachten, (nachtelijk) transpireren, onregelmatige menstruatie, menopauze en zweetvoeten.
Gebruik in de keuken de verse bladeren. Salie is lekker bij gevogelte of vis en kan je toevoegen aan het kookwater bij groenten of in stoofgerechten. Je kan salie ook heel goed als thee drinken. Zelf combineer ik salie met munt, gember en citroen. Love it!
Vanwege de krachtige werking wordt aangeraden om ook weer niet te veel salie te gebruiken. Drink niet meer dan twee koppen salie thee per dag. Verder wordt salie afgeraden tijdens zwangerschap en bij lacterende vrouwen.
Salie werd door de Indianen verbrand om met de rook boze geesten te verjagen. Nog steeds wordt de rook van verbrande salie gebruikt om 𝗵𝘂𝗶𝘇𝗲𝗻 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵 𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗲𝗻.
Gebruik jij weleens salie?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#salie #salviaofficinalis #kruiden #geneeskrachtigeplanten #voedingalsmedicijn
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Leuke review ontvangen over de e-cursus Boost Your Health. Blij mee!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 Mijn favoriete producten om op voorraad te hebben!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voedingalsbasis #gezondevoeding #gezondeleefstijl
💚 Vandaag is het nationale poepdag! 💩Een goed moment om je 𝘱𝘰𝘦𝘱 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘭𝘰𝘦𝘱 te nemen 🔎 Doe jij dit eigenlijk al? Wij hier thuis wel! Veel mensen vinden het toch best een gênant onderwerp, maar het kan je veel vertellen. Een tijdje terug maakte ik hier een leuke reel over. Check hem vooral nog even!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#poep #poepdag #poeponderdeloep #maagleverdarm #mld
💚 Ben jij ook zo dol op verse kruiden en cressen? Ik wel! Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook super gezond! Sinds vorige week heb ik een kruidenbak voor mijn keukenraam staan. Ik word zo blij van alleen al het zien van deze mooie groene plantjes! Heb jij dat ook?
Daarom wil ik de komende posts wat meer delen over 𝙬𝙖𝙖𝙧𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙚 𝙗𝙚𝙥𝙖𝙖𝙡𝙙𝙚 𝙠𝙧𝙪𝙞𝙙𝙚𝙣 𝙠𝙪𝙣𝙩 𝙜𝙚𝙗𝙧𝙪𝙞𝙠𝙚𝙣 𝙚𝙣 𝙬𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙𝙨𝙫𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙯𝙞𝙟𝙣. Heb jij een favoriet kruid?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cress #kruiden #smaakmakers
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor weer een mooie review!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #alternatievegeneeskunde
💚 Hoe en wanneer gebruik je probiotica?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#probiotica #probiotischevoeding
💚 𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙪𝙩 𝙫𝙖𝙣 𝙟𝙚 𝙗𝙡𝙞𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢?
Je blinde darm is 𝘥𝘦 𝘱𝘭𝘦𝘬 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘢 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘥𝘢𝘳𝘮𝘣𝘢𝘤𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦̈𝘯 𝘰𝘱𝘨𝘦𝘴𝘭𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘭𝘪𝘨𝘨𝘦𝘯 voor het geval van nood. Dat is bijvoorbeeld na een aanval van reizigersdiarree of een buikvirusje.
1 van mijn docenten zei ooit; in je blinde darm ligt de blauwdruk van je darmflora. Best belangrijk dus!
Vroeger dachten ze dat de blinde darm geen nut had. Ik kan je vertellen; 𝗲𝗿 𝗶𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁𝘀 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗮𝗺 𝗱𝗮𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗻𝗶𝗸𝘀 𝗴𝗲𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗶𝘀. Alles heeft een functie. Alleen ontdekken we soms pas later welke functie precies.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#blindedarm #blauwdrukdarmflora #darmflora #darmbacterien
💚 Ik ben dol op lezen en studeren! Maar… ik ben niet van de ellelange nieuwsbrieven waarmee mijn inboxen toch steeds voller worden. Eerlijk gezegd vink ik steeds meer nieuwsbrieven af als gelezen. Te veel ongelezen mails storen me ha ha… heb jij dat ook?
Zelf ben ik dit jaar begonnen met 1x per twee weken een kort informatief mailtje te versturen over allerlei soorten onderwerpen. Gelukkig krijg ik 𝗵𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗹𝗲𝘂𝗸𝗲 𝗿𝗲𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝘀 hierop. Laatst vroeg een klant nog tijdens haar evaluatie consult: ‘Krijg ik nu nog wel je mailtjes? Want die vind ik wel heel leuk!”
Lijkt het jou ook leuk om deze mailtjes te ontvangen? Stuur dan even je mailadres via een DM.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lovetoread #nieuwsbrief #kennismail
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Word zo blij van alle lieve klanten die de moeite nemen om een review te plaatsen! Kan jij ook blij worden van een compliment? Laat een 🙏 achter als je hier blij van wordt!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #tevredenklant #blijecoach #EMBtest
💚 Wat is prebiotica en waarvoor is het belangrijk?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#prebiotica #vezels #fiber #voedingvoorjedarmflora
💚 Draag jij nieuwe kleding meteen of was jij ze eerst? 𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗸𝗹𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗷𝗲𝘀 𝗵𝗼𝗿𝗺𝗼𝗼𝗻𝘃𝗲𝗿𝘀𝘁𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗸𝗮𝗻 𝗯𝗲𝘃𝗮𝘁𝘁𝗲𝗻? Was nieuwe kleding daarom altijd eerst! Ook kleding die van natuurlijke oorsprong is. Tijdens het productieproces krijgen ze helaas vaak pesticiden over zich heen. Heeft je kleding een van deze labels: 𝗘𝗰𝗼𝗹𝗮𝗯𝗲𝗹, 𝗚𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗧𝗲𝘅𝘁𝗶𝗹𝗲 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗱𝗮𝗿𝗱 (𝗚𝗼𝘁𝘀) 𝗼𝗳 𝗢𝗘𝗞𝗢-𝗧𝗘𝗫, dan heb je hier geen last van.
𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘬 𝘰𝘮 𝘩𝘰𝘳𝘮𝘰𝘰𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘹𝘪𝘯𝘦𝘴 𝘻𝘰 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘮𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯. We leven tegenwoordig echt in een toxische wereld en dat moet ons lichaam allemaal verwerken! Alle beetje helpen en bedenk wel dat je huid een groot orgaan is. Dus was voor de zekerheid eerst even je kleding! Doe jij dit al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#nieuwekledingeerstwassen #hormoonverstoorders #ecolabel #gots #oekotex
💚 𝘞𝘢𝘵 𝘥𝘰𝘦𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘦𝘪̈𝘯𝘦 𝘮𝘦𝘵 𝘫𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘢𝘱?
Als je cafeïne houdende dranken als koffie, cola, Red Bull etc. drinkt, dan neemt cafeïne op de receptoren in je hersenen de plek in waar adenosine normaal gesproken aandockt. 𝘈𝘥𝘦𝘯𝘰𝘴𝘪𝘯𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘥𝘪𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘳𝘰𝘭 𝘴𝘱𝘦𝘦𝘭𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 ‘𝘢𝘢𝘯𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯’ 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘢𝘱. Adenosine bouw je op: hoe langer je wakker bent, hoe meer adenosine je hebt, hoe slaperiger je wordt.
Neem je cafeïne houdende dranken, dan word je dus minder slaperig. Het duurt ongeveer vijf tot acht uur voordat alle cafeïne uit je systeem is. 𝙃𝙚𝙩 𝙖𝙙𝙫𝙞𝙚𝙨 𝙞𝙨 𝙙𝙖𝙣 𝙤𝙤𝙠 𝙤𝙢 𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙘𝙖𝙛𝙚𝙞̈𝙣𝙚 𝙝𝙤𝙪𝙙𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙧𝙖𝙣𝙠𝙚𝙣 𝙩𝙤𝙩 𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙪𝙪𝙧 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙝𝙚𝙩 𝙨𝙡𝙖𝙥𝙚𝙣 𝙜𝙖𝙖𝙣 𝙩𝙚 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙚𝙣. Doe jij dit?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cafeine #koffie #adenosine #slaap #slaapproblemen
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor deze review en nog blijer met het resultaat!
Kan ik je helpen door alleen een EMBtest uitslag? Nee! Er gaat echt een hele uitgebreide analyse aan vooraf, zodat ik een goed onderbouwd therapieplan kan maken voor je. Deze klant had overigens ook nog uitslagen van een andere therapeut bij zich. Ik analyseer dit allemaal en kom dan tot mijn advies. Voeding is een groot deel hiervan, maar zeker ook ondersteuning qua supplementen en natuurlijk ook leefstijlfactoren als ontspanning en ademhaling. Al met al het hele plaatje!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #allergie #EMBtest #labonderzoek
💚 Hoe ziet de perfecte 💩 er uit?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontlasting #poep #drol #perfectedrol
💚 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘀𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻…
… je hoeft er echt niet voor naar een tropisch eiland. Nee hoor, parasieten hebben we overal; van de zandbak tot de deurklink, van de vakkenvuller van de supermarkt naar een baliemedewerkster… je kan overal besmet raken.
Spannend? Nee hoor, 𝗮𝗹𝘀 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝘀𝗽𝗶𝗷𝘀𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗳𝗹𝗼𝗿𝗮 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗮𝗮𝗹 𝘇𝗶𝗷𝗻, hoef je helemaal niks te merken van een besmetting en lost je lichaam dit zelf op. Maar ja, als dit niet zo is… dan heb je dus wel een probleempje.
Vrij vaak hoor ik dat klanten al hun ontlasting op parasieten gecheckt hebben en dat dit negatief was. Dat kan zeker ‘wel kloppen’, maar 100% garantie is dit niet. Want, 𝗽𝗮𝗿𝗮𝘀𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗽𝗮𝗮𝗹𝗱𝗲 𝗰𝘆𝗰𝗹𝘂𝘀. Er kunnen dus wel parasieten zijn, maar ze zijn dan zeg maar ‘net even niet actief die dag’. En daarbij… er zijn honderden soorten parasieten. Er wordt altijd gecontroleerd op de meest voorkomende. 𝘎𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘯𝘬𝘦𝘭𝘦 𝘯𝘦𝘨𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘴𝘪𝘦𝘵𝘦𝘯𝘵𝘦𝘴𝘵 𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 100% 𝘣𝘦𝘵𝘳𝘰𝘶𝘸𝘣𝘢𝘢𝘳𝘩𝘦𝘪𝘥.
Overigens kan je drager zijn van een parasiet, zonder dat je klachten ervaart. Klachten ontstaan pas als parasieten zich aan de darmwand hechten.
𝘋𝘦 𝘮𝘦𝘦𝘴𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘬𝘭𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯:
- Buikpijn, krampen
- Diarree, maar ook van tijd tot tijd verstopping
- Anale jeuk
- Verteringsproblemen
Parasieten zorgen goed voor zichzelf en vinden het heerlijk in jouw darm! Zorg jij goed voor jezelf zodat je geen ‘gratis hotel’ wordt?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#parasieten #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 𝗚𝗿𝗮𝘁𝗶𝘀 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴!
Om het jaar goed te beginnen, heb ik een gratis mini-training gemaakt voor iedereen die zich weer fit en vitaal wilt voelen, buik- en/of huidklachten heeft!
Link in bio 🖥
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gratistraining #gezond2023 #gezondeleefstijl
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor weer een mooie review!
Toch vrij vaak komen mensen bij mij die ‘𝘢𝘭𝘭𝘦𝘴 𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯’. Wat is het verschil dat ik maak? 𝗜𝗸 𝗸𝗶𝗷𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗮𝘁𝗷𝗲. Darmklachten kunnen bijvoorbeeld niet alleen opgelost worden met probiotica. Nee, we moeten ook kijken naar hoe het met je voorvertering gaat, is er stress, zijn er intoleranties etc. Daarnaast is het altijd heel waardevol om d.m.v. lab onderzoek een kijkje van binnenuit te krijgen. En dan niet op basis van een aantal losse parameters, nee, ook hier gaat het om het hele plaatje!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #fecesonderzoek #labonderzoek
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟱: 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴
De laatste pijler van het Boost Your Health programma gaat over ontspanning. Plan jij elke dag 10 minuten me-time?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #metime #stoptherush #offline
💚 𝗛𝗲𝗹𝗲 𝗳𝗶𝗷𝗻𝗲 𝗳𝗲𝗲𝘀𝘁𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻!
Laat de warmte en het geluk
Die kerst en nieuwjaar met zich brengen
Het hele jaar in je hart gloeien
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#fijnefeestdagen #kerst #kerstmis
💚 𝘝𝘪𝘯𝘥 𝘫𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘰𝘶 𝘭𝘦𝘬𝘬𝘦𝘳? 𝘐𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘦𝘳𝘨 𝘬𝘰𝘶𝘥? 𝘒𝘳𝘪𝘫𝘨 𝘫𝘦 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘳𝘢𝘮𝘱?
Zomaar wat vragen die ik vaak voorbij zie komen als ik iets post over ijsbaden of in de winter in de zee zwemmen. Kramp krijg ik persoonlijk niet, ja het is zeker koud en of ik het lekker vind? Nou eerlijk gezegd niet echt… nee, ik ben zeker meer van een warme douche of bad. En toch doe ik het! Ik doe het echt om mijn lichaam te triggeren. Wat er precies gebeurt in je lichaam staat beschreven in mijn e-cursus. Leuk cadeau voor de feestdagen 😉
Tip! Ga nooit voor het eerst zelf experimenteren met koudetraining. Doe dit de eerste keer zeker onder begeleiding. Mijn 1e ijsbad deed ik 2 jaar terug bij @koudeseminaar. Daarna volgende het zeezwemmen onder leiding van @yvonne_love_respect en @hansiman67 van @estamos_juntos_love_is_all en onlangs heb ik een ijsbad gedaan bij @debbyvandeursen. Allemaal toppers op dit gebied!
𝙃𝙚𝙗 𝙟𝙞𝙟 𝙬𝙚𝙡𝙚𝙚𝙣𝙨 𝙚𝙚𝙣 𝙞𝙟𝙨𝙗𝙖𝙙 𝙜𝙚𝙣𝙤𝙢𝙚𝙣?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ijsbad #koudetraining #zeezwemmen #koualsmedicijn
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Kijk en luister naar de video review over de e-cursus Boost Your Health. Dankjewel voor dat je dit wilt delen!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟰: 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽
De 4e pijler van het Boost Your Health programma is slaap. Hoe jouw dag verloopt, bepaalt de kwaliteit van je slaap!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#slaap #goedenachtrust #uitgerustwakkerworden #sweetdreams
💚 𝗜𝘁’𝘀 𝗮𝗹𝗹 𝗮𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝘆!
Leven kost energie. Alles kost energie! Je spijsvertering, het maken van nieuwe cellen, de opbouw van botten, de productie van hormonen, enzymen, signaalstoffen etc. 𝘡𝘦𝘭𝘧𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦 𝘬𝘰𝘴𝘵 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦!
Heel belangrijk dus dat je voldoende energie kan aanmaken en opnemen natuurlijk. Onze hersenen verdelen de energie. Energie is duur, dus niet alle processen kunnen in het lichaam tegelijk aan staan. Je darmen en spieren kunnen bijvoorbeeld niet gelijk aan staan. Is er sprake van stress of een actief immuunsysteem? Ook dan zal je spijsvertering minder energie krijgen.
Daarom kijk ik tijdens een intakegesprek naar het complete plaatje. Fecesonderzoeken zijn heel waardevol, maar deze interpreteer ik nooit op zichzelf. Een traject bestaat daarom naast voeding- en suppletie adviezen ook uit leefstijladviezen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#energie #energy #healthylife #healthylifestyle
💚 𝘌𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘫𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘫𝘦𝘻𝘦𝘭𝘧…
Hoe vaak doe jij het? Even een momentje van rust voor jezelf nemen? Tegenwoordig staan we bijna de hele dag aan! Voor ons lichaam en onze geest is het heel fijn om dagelijks even ‘niets’ te doen. 𝘌𝘷𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘪𝘭 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯. 𝘉𝘦𝘸𝘶𝘴𝘵 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯.
Vaak hoor ik in de praktijk dat mensen dit moeilijk vinden. Mijn advies is om te starten met elke dag 10 minuutjes me-time in te plannen en te doen wat jij fijn vindt. Persoonlijk ben ik fan van de Meditation Moments App. Er zijn heel veel korte meditaties waardoor je even uit de ‘rush of life’ gehaald wordt en tot jezelf kan komen. Benieuwd naar de app? 𝗔𝗹𝘀 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗠𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗔𝗺𝗯𝗮𝘀𝘀𝗮𝗱𝗲𝘂𝗿 𝗺𝗮𝗴 𝗶𝗸 𝗷𝗲 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗯𝗶𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻. Interesse? Stuur me even een DM.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#ontspanning #meditatie #meditationmoments #momentjevoorjezelf
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗲-𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀
Leuke review over mijn e-cursus Boost Your Health.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #ecursus #boostyourhealth
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟯: 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴
Ademhaling is de 3e pijler van het Boost Your Health programma. Ademhaling zien we vaak als iets vanzelfsprekends, maar het is heel belangrijk om hier aandacht aan te geven. Wat zijn de voordelen van een goede ademhaling? In deze module leg ik het uit.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
P.S. het beeld en de oefening loopt helaas niet synchroon…
#ademhaling #ademhalingsoefening #inademen #uitademen
💚 𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹 𝘁𝘂𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲 𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲?
Een allergie is een reactie van je immuunsysteem op een stof, zoals roodheid, zwelling etc. Dit kan een voedingsmiddel zijn, maar ook pollen, haren van dieren etc. Dit zijn de zogenoemde IgE reacties. Hier kan je dus niets van hebben en in sommige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.
Bij een intolerantie hebben we het eigenlijk over een onverdraagzaamheid. Je krijgt er te veel van binnen voor jouw omzettingscapaciteiten. Klachten kunnen zijn darmklachten, hoofdpijn, eczeem, astma etc. allemaal heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Hoeveel je van een bepaald voedingsmiddel kan hebben is voor iedereen anders. We spreken hier van IgG reacties.
Of je een allergie of intolerantie hebt, is heel makkelijk te testen d.m.v. een bloedtest. Wil je hier meer over weten, neem dan even contact met mij op.
En wil je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen 𝗲𝗲𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝘀 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝟭 𝗸𝗲𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿 𝟯 𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻. Zo voorkom je een intolerantie en varieer je lekker in je voedingspatroon.
Doe jij dit al?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#allergie #intolerantie #IgE #IgG
💚 𝗛𝗲𝘁 𝘇𝗶𝘁 𝗶𝗻 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗻….. Toch met enig regelmaat hoor ik mensen dit weleens zeggen. Maar is het echt zo makkelijk om je DNA de ‘schuld’ te geven van jouw klachten?
Eerder niet dan wel. Ja, het klopt dat jou genen in je DNA opgeslagen liggen. Je DNA is je genotype. 𝗛𝗲𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗲𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗼𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴𝘀𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗶𝗻𝘃𝗹𝗼𝗲𝗱 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗻. Genen doen niets op eigen houtje! Bij omgevingsfactoren moet je denken aan voeding, vitamines, medicijnen, hormoonverstoorders, pesticides etc. Dus ja, we zijn in zekere zin zelf verantwoordelijk voor ons fenotype (= genen + omgevingsfactoren).
Zelf ben ik dankbaar dat mijn wiegje hier gestaan heeft. Ik heb een prachtige onbevangen jeugd gehad. Maar had jij mij na de geboorte, dus met dezelfde genen, in een ander land laten opgroeien was ik een ander persoon geweest….
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#DNA #genen #genotype #fenotype
💚 Yes! Na 17 jaar onderzoek en groen licht van de Europese autoriteiten is er eindelijk een supplement op de markt met de gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila! De wie? De Akkermansia muciniphila! De Akkermansia is een bacteriesoort van de Verrucomicrobia stam en hoort dus onderdeel te zijn van je darmflora. Leuk detail is dat hij vernoemd is naar de Nederlandse onderzoeker Anton Akkermans.
𝗗𝗲 𝗔𝗸𝗸𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝘀𝗶𝗮 𝘇𝗼𝗿𝗴𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗿𝗺𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀. Eigenlijk knabbelt hij een beetje aan je darmslijmvlies waardoor het slijm producerende cellen aanspoort om nieuw slijm aan te maken. Hierdoor versterkt en verdikt je slijmvlies. 𝗗𝗶𝘁 𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀 𝗶𝘀 𝗲𝗿𝗴 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗼𝗺𝗱𝗮𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗿𝗿𝗶𝗲̀𝗿𝗲 𝗶𝘀. De Akkermansia fungeert als een soort bewaker van je barrièrefunctie. Functioneert dit goed, dan kunnen pathogenen niet binnendringen.
De Akkermansia floreert bij vezels. 𝗕𝗶𝗷 𝘁𝗲𝗸𝗼𝗿𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝘃𝗲𝘇𝗲𝗹𝘀 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗼𝗻𝘀 𝘀𝗹𝗶𝗷𝗺𝘃𝗹𝗶𝗲𝘀 𝗮𝗳𝗴𝗲𝗯𝗿𝗼𝗸𝗲𝗻. Extra belangrijk dus om te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. De vezels waar onze darmen blij van worden zijn de vezels uit groenten en fruit (heel eten, niet d.m.v. een sapje/smoothie) en denk aan acacia, psyllium of guarboonvezels bijvoorbeeld.
Hoe het ervoor staat met de Akkermansia is te meten in fecesonderzoek. Tot nu toe heb ik nog bij niemand voldoende Akkermansia gezien…. Belangrijk puntje dus! Heb jij weleens fecesonderzoek gedaan?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#akkermansia #akkermansiamuciniphila #darmflora #microbioom #darmslijmvlies #fecesonderzoek
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟮: 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴
De 2e pijler van het Boost Your Health programma gaat over beweging. Wist je dat je de hele dag zitten NIET kan compenseren door ’s avonds 3 uur lang te sporten? Het is echt belangrijk om elk uur even te bewegen. Zoals je ziet, zijn er genoeg simpele oefeningen die je overal kunt uitvoeren. Zou jij dit durven op kantoor?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#beweging #elkuurevenbewegen #verzuring #zittenishetnieuweroken
💚 Welke vetten zijn goed voor onze hersenen?
𝘉𝘳𝘦𝘪𝘯-𝘴𝘵𝘪𝘮𝘶𝘭𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯:
• DHA, EPA, ALA (alfa-linoleenzuur) = omega 3
• GLA (gamma-linoleenzuur) = goede omega-6
• Extra vierge olijfolie = omega 9
Dit vind je vooral in vette vis, koud water vissen, walnoten, lijnzaad, chiazaad, olijven, avocado etc.
𝘉𝘳𝘦𝘪𝘯-𝘢𝘧𝘣𝘳𝘦𝘬𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯:
• Verzadigde dierlijke vetten
• Gehydrogeneerde plantaardige oliën
• Transvetzuren
Dit vind je vooral in houdbare, verpakte, kant-en-klare producten.
Naast welke vetten je eet, is het ook belangrijk hoe je de vetten eet. Extra vierge olijfolie kan je bijvoorbeeld beter koud gebruiken. In milde olijfolie bak je tot maximaal 180 graden. Kokosolie, reuzel zijn vetten die tegen hoge temperaturen kunnen. Welke vetten gebruik jij om in te bakken?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#brein #brainbalance #hersenen #voedingvoorjehersenen
💚 𝑊𝑎́𝑡?! 500 𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑔𝑟𝑜𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛?!
Ja! Ik adviseer om dagelijks minimaal 500 gram groenten te eten. Neem dus ook vooral bij de lunch al lekker een kopje soep, een maaltijdsalade, omelet met groenten of wat rauwkorst. 𝗜𝗻 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝘇𝗶𝘁𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝘇𝗲𝗹𝘀 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗯𝗹𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻. Ze worden niet zo blij van de vezels uit gluten…
Daarnaast is het eigenlijk beter om de lunch als je hoofdmaaltijd te beschouwen en in de avond een lichtere maaltijd te nuttigen.
Zou dat voor jou mogelijk zijn in combinatie met je werk? Ja = 🥦 en nee = ⛔️
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vezels #groenten #grootstemaaltijd #enzymen
💚 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲
Dankbaar voor alle mooie reviews!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #vitaminetekort #mineralenterkort
💚 𝗣𝗶𝗷𝗹𝗲𝗿 𝟭: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴
De 1e pijler van het Boost Your Health programma gaat over voeding. Alles wat je wilt weten over voeding en welk effect dit heeft op je lichaam. Met lekkere recepten en tips voor jouw ideale dag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voeding #vullenofvoeden #eetjezelfgezond
💚 Wist je dat 𝗵𝗼𝗻𝗴𝗲𝗿- 𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗿𝘀𝘁𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝗹𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁𝘇𝗲𝗹𝗳𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗿𝗺𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗮𝗿𝗺𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗲𝗺 in het lichaam? Wanneer je op bepaalde momenten trek krijgt, heb je waarschijnlijk eerder behoefte aan water. Drink daarom dan eerst een glas water op kamertemperatuur of heet water en kijk of je hongergevoel weggaat.
Krijg je water echt niet weg? Word je er wellicht misselijk van? Dit zijn 𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗸𝗼𝗿𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲𝗻. Je lichaam wil dan niet dat dit nog meer verdund wordt met ‘normaal’ water en als bescherming stoot je lichaam het water af. Neem dan extra mineralen in. Je kan hierbij denken aan een vloeibare mineralen drank maar ook om wat Himalaya zout in je water te doen: neem ¼ theelepel Himalaya zout en los dit op in 1 liter water. Dit is ook aan te raden als je 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗽𝗹𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#honger #dorst #water #wateralsmedicijn #mineralen
💚 Gaat gezondheid alleen maar om gezonde voeding? Nee, zeker niet…. Voeding is natuurlijk een grote speler, maar wat is gezonde voeding? Naast voeding zijn beweging, ademhaling, slaap en ontspanning ook van groot belang!
Daarom bestaat mijn e-cursus Boost Your Health uit deze 5 pijlers: 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴, 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴, 𝗮𝗱𝗲𝗺𝗵𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴, 𝘀𝗹𝗮𝗮𝗽 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 + 2 bonus modules: 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗱𝘀𝗲𝘁. De komende weken zal ik je een inkijkje geven in de e-cursus.
𝑊𝑎𝑎𝑟𝑜𝑚 𝑒𝑒𝑛 𝑒-𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑠?
De e-cursus heb ik gemaakt omdat ik het iedereen gun om voor een kleine investering meer inzicht in een gezonde leefstijl te krijgen. De inhoud van de cursus is gebaseerd op de kennis die ik opgedaan heb tijdens al mijn opleidingen en natuurlijk mijn praktijkervaring.
Wil je meer weten over de e-cursus dan hoor ik het graag!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#gezondheid #gezondheidsprogramma #healthylife #healthylifestyle
💚 Vandaag is het 𝗡𝗼 𝗕𝗿𝗮 𝗗𝗮𝗴 en heel de maand oktober is het borstgezondheidsmaand!! 𝗪𝗮𝘁? 𝗚𝗲𝗲𝗻 𝗕𝗛 𝗱𝗿𝗮𝗴𝗲𝗻? Is dit nog onbekend terrein voor je? Lees dan vooral mijn (opnieuw geplaatste) blog: https://www.behealthycoaching.nl/boost-your-boobies
Loop jij wel eens zonder BH? Laat een 👙 achter.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢 👙
#borsten #borstgezondheid #oktoberborstmaand
💚 Het is weer voorbij die mooie zomer…. 🎼
Jaaaa…. Van de week heb ik nog lekker een paar keer in het zonnetje gezeten tussen de buien door, maar ik denk dat de zomer nu toch echt wel voorbij is. De ‘r’ is ook alweer een maand in de maand aanwezig dus tijd om straks te beginnen met vitamine D!
𝗠𝗼𝗲𝘁 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗗 𝗶𝗻𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻?
Als je hier in Nederland blijft wel ja. Ik ga uitleggen waarom: In de herfst, winter en het voorjaar is de zonkracht hier in Nederland niet sterk genoeg om (voldoende) vitamine D aan te maken. Handige tip: Je maakt vitamine D aan als je langer bent dan je schaduw. Woon je dichter bij de evenaar dan is de zonkracht sterker en zal je minder tot geen extra suppletie nodig hebben.
𝘓𝘦𝘵 𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘭 𝘰𝘱 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘷𝘦𝘵𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘭𝘰𝘰𝘱𝘵, 𝘸𝘢𝘯𝘵 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘋 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘵 𝘰𝘱𝘭𝘰𝘴𝘣𝘢𝘳𝘦 𝘷𝘪𝘵𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦!
De hoeveelheid is afhankelijk van je situatie. De kans op een overdosering is klein (heb je ooit iemand horen zeggen: ‘Ik ga nu even uit de zon, anders maak ik te veel vitamine D aan?’😉), maar laat je wel adviseren door een professional!
Slik jij al vitamine D? Laat een ☀️ achter if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#vitamineD #winterblues #zon
💚 Cortisol is een stresshormoon. Cortisol geeft een seintje aan de lever dat er suiker moet komen. Dit kan door meer te eten, gluconeogenese of door spierafbraak in het lichaam. 𝙅𝙚 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙧𝙘𝙚𝙡 𝙠𝙖𝙣 𝙢𝙖𝙖𝙧 1 𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙡𝙞𝙟𝙠. Als je levercel dus suiker moet maken, omdat er (onbewust) stress is, kan hij geen andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld detoxen. Iets wat heel hip is d.m.v. sapkuurtjes etc. Wil je echt detoxen? Dan moet je wel zorgen dat je geen stress hebt of insuline resistentie. En hoewel we vaak denken dat we geen stress hebben, kan jouw lichaam wel stress ervaren door bijvoorbeeld pathogenen waar jij je niet bewust van bent. Interessant hè?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#cortisol #stress #lever #detox
💚 Deze prachtige review heeft Google helaas niet geplaatst, omdat algoritmes soms legitieme reviews verwijderen (was hun antwoord). Erg jammer! Gelukkig kon de schrijfster nog wel een screenshot maken en mocht ik deze alsnog delen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#review #intolerantie #darmklachten #embtest
💚 Eet jij wel of niet het eigeel op? Mijn advies is om dit zeker wel te doen! 𝙀𝙞𝙜𝙚𝙚𝙡 𝙗𝙚𝙫𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝙗𝙚𝙡𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙟𝙠𝙚 𝙨𝙩𝙤𝙛 𝙘𝙝𝙤𝙡𝙞𝙣𝙚. Uit choline wordt de neurotransmitter acetylcholine gemaakt. Deze neurotransmitter is belangrijk voor je geheugen en leerprocessen. Tekorten kunnen dan ook leiden tot leerproblemen, geheugenverlies, verstoorde automatische handelingen en in het slechtste geval Alzheimer.
Ook dingen als luchtvervuiling, pesticiden, medicatie, tekort aan B12, folaat kunnen acetylcholine beïnvloeden.
Natuurlijk komt er meer bij kijken, maar blijf vooral lekker je eigeel op eten! Doe jij dit? Laat het me weten in de comments 🥚
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#eigeel #choline #acetylcholine #neurotransmitter
💚 Serotonine is een neurotransmitter waardoor we ons blij voelen. Wist je dat 95% van je serotonine in je darm geproduceerd wordt? En slechts minder dan 5% in de hersenen? 𝙀𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢 𝙞𝙨 𝙙𝙪𝙨 𝙤𝙤𝙠 𝙗𝙚𝙥𝙖𝙡𝙚𝙣𝙙 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙢𝙢𝙞𝙣𝙜!
Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan. Voeding waar veel tryptofaan in zit zijn o.a. kip & kalkoen, zalm, pompoenzaden, haver, eieren. Naast gezonde voeding zijn ook ademhaling, bewegingen, slaap etc. belangrijk voor het herstel van je serotonine level. Want als er problemen zijn als pathogene overgroei in de darm, ontstekingen, slaaptekort etc. dan kan tryptofaan hiervoor weg geroofd worden en blijft er te weinig tryptofaan over om serotonine te maken.
Wil jij meer weten over voeding en leefstijl is? In mijn e-cursus krijg je super veel tips op deze gebieden. Meer info zie link in bio.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#serotonine #neurotransmitter #tryptofaan #blij #gelukshormoon #gezondedarm
💚 𝙒𝙖𝙩 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙟𝙚 𝙙𝙖𝙧𝙢𝙛𝙡𝙤𝙧𝙖 𝙢𝙚𝙩 𝙟𝙚 𝙤𝙚𝙨𝙩𝙧𝙤𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡 𝙩𝙚 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣?
Oestrogeen dat in het lichaam geproduceerd wordt, komt de bloedbaan in en wordt naar de lever vervoerd. Hier wordt het oestrogeen geconjugeerd, dat wil zeggen dat het oestrogeen gebonden wordt aan een ander component, vaak suiker. Het geconjugeerde oestrogeen wordt door de lever uitgescheiden naar de gal en via de gal gaat het naar de darmen. Als er verder geen verassingen zijn, verlaat dit geconjugeerde oestrogeen via de ontlasting het lichaam.
Maar, het kan zijn dat het geconjugeerde oestrogeen langs een bacterie in de darm komt die dit als voeding ziet. De bacterie kan gemakkelijk het geconjugeerde afbreken om zichzelf hiermee te voeden, waardoor het oestrogeen ‘naakt’ overblijft. Deze oestrogeen vorm wordt snel geherabsorbeerd en komt weer terug in de lever, waar het proces opnieuw begint. De bacterie bepaald dus of oestrogeen wel of niet ons lichaam verlaat.
𝙊𝙣𝙨 𝙢𝙞𝙘𝙧𝙤𝙗𝙞𝙤𝙤𝙢 𝙗𝙚𝙞̈𝙣𝙫𝙡𝙤𝙚𝙙𝙩 𝙙𝙪𝙨 𝙤𝙣𝙯𝙚 𝙤𝙚𝙨𝙩𝙧𝙤𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡! 𝙒𝙞𝙨𝙩 𝙟𝙞𝙟 𝙙𝙞𝙩?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#oestrogeen #oestrogeenlevel #microbioom #darmflora #conjugatie
💚 Access Bars
Van de week heb ik met een hele leuk groep de access bars class gevolgd. In principe heb ik dit gedaan voor privégebruik, maar wie weet ga ik het in de toekomst ook wel in mijn praktijk inzetten. Heerlijk om even je hoofd te legen! Ik merk dat niet alleen ik, maar ook veel van mijn klanten veel ‘aan hun hoofd’ hebben. En niet alleen volwassenen, maar ook kinderen.
Mijn nieuwe voornemen voor dit schooljaar is dan ook om meer rustmomentjes in te plannen. Doe jij dit ook?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#bars #accessbars #rustinjehoofd #ontspannen
💚 Vlinders in je buik.... Onderbuikgevoelens.... Vast weleens gevoeld! En dat is niet zo gek, want in onze darmwand bevinden zich miljoenen zenuwcellen. Hiervan leiden maar liefst 90% van de signalen naar onze hersenen en slechts 10% ontvangt signalen van onze hersenen. Had je niet gedacht hè?
Heb jij altijd op specifieke plekken last van je darmen? Kijk dan eens naar dit schema!
Naast geestelijke ondersteuning, kan je je darmen en andere organen manueel laten ondersteunen door een osteopaat, acupunctuur of d.m.v. voetreflexologie.
Wat je darmen ook fijn vinden is als je ze zachtjes masseert met de richting mee zeg maar. Je begint dus rechtsonder naar boven, over je buik naar links en dan weer naar beneden. Zo kan je zachtjes een soort cirkeltjes maken over je buik.
Masseer jij je darmen weleens? Drop a 🙌 if you do!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#emotiesendedarm #breindarmas #braingut #braingutconnection
💚 Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat ik mijn praktijk inschreef bij de KvK! Wat gaat de tijd toch hard!
Om dit te vieren geef ik maar liefst 𝟱𝟬% 𝗸𝗼𝗿𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗱𝗺𝗮𝗮𝘁𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀𝗮𝗽𝗽 tot het eind van het jaar. Dat is dus 𝗯𝗶𝗷𝗻𝗮 𝟱 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘀𝗹𝗲𝗰𝗵𝘁𝘀 𝗘𝗨𝗥 𝟮𝟱,-!
De app geeft je dagelijks lekkere recepten 𝙤𝙥 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙟𝙤𝙪𝙬 𝙫𝙤𝙚𝙙𝙞𝙣𝙜𝙨𝙫𝙤𝙤𝙧𝙠𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣 en intoleranties. Tevens kan je doelen stellen als afvallen, spiermassa opbouwen, ketogeen etc.
De app gaat 10 dagen vooruit. Je kan zelfs een boodschappenlijstje maken, porties wijzigen en mocht je geen zin hebben in het recept dan klik je gewoon op de wissel menu knop!
(Let op! De actie is alleen in de maand augustus geldig. Je betaald dus eenmalig EUR 25,- en kan dan gebruik maken van de app t/m 31-12-22. Hoe eerder je aansluit, hoe meer dagen profijt je hebt.)
𝙒𝙞𝙡 𝙟𝙞𝙟 𝙜𝙚𝙗𝙧𝙪𝙞𝙠 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚𝙯𝙚 𝙨𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙚? Stuur dan even een mailtje naar info@behealthycoaching.nl. Dan stuur ik je een betaalverzoek en het inschrijfformulier waar je al je wensen in kan vullen.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#voedingsapp #maaltijdplanner #watetenwevandaag #receptenapp
💚 Do you love to cook? Ik hoop het, want ja, voeding is natuurlijk heel belangrijk. Wat je eet bepaald hoeveel bouwstoffen, vitamines en mineralen je binnen krijgt. En dat is belangrijk omdat je lichaam hieruit opgebouwd is, signaalstoffen hiervan aangemaakt worden, herstel wordt gepleegd etc.
Vind je koken wel leuk, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Volgende week bestaat mijn bedrijf alweer 5 jaar en heb ik een hele toffe actie!
Stay tuned!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#lovetocook #receptidee #voedingstips
💚 Laboratoriumonderzoek is zo waardevol! Hierdoor kunnen we heel gericht aan de slag om de darmen te optimaliseren.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmen #ontlastingsonderzoek #fecesonderzoek #microbioomonderzoek
💚 It's summer time! En gelukkig kunnen we dan heerlijk genieten van de zon. 𝘔𝘢𝘢𝘳 𝘫𝘢, 𝘸𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘯𝘯𝘦𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘤𝘳𝘦𝘮𝘦? De een zegt dit en de ander dat. Zelf "doe ik beide": met en zonder. Zoals je kan zien heb ik een hele lichte huid. Altijd al gehad, hoeveel weken ik ook weg ga, ik zal hoogstens beige worden 😂 Anyway.... als je je gelijk insmeert voordat je naar buiten gaat, maak je geen vitamine D aan. Dus thuis, in het voorjaar laat in mijn huid rustig wennen aan de zon: 20-30 minuutjes zonder zonnebrand ga ik dan in de zon. Daarna smeer ik me wel in, zodat ik van de zon kan blijven genieten. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om vanaf dan de schaduw in te gaan of beschermende kleding te dragen.
Naast het feit 𝙤𝙛 𝙟𝙚 𝙨𝙢𝙚𝙚𝙧𝙩 is het ook belangrijk 𝙬𝙖𝙩 𝙟𝙚 𝙨𝙢𝙚𝙚𝙧𝙩. Feit is dat er veel zooi op de markt is. Probeer zonnebrand met o.a. oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate en avobenzone te vermijden. Kies voor zonnebrand met zinkoxide. Er zijn ook natuurlijke oliën die een SPF bevatten. 𝘏𝘪𝘦𝘳𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘱 5:
1) Frambozenzaadolie
2) Tarwekiemolie
3) Wortelzaadolie
4) Olijfolie
5) Kokosolie
Spannend om over te stappen? Bouw het rustig op. Je kan de olie in het begin ook afwisselen met zonnebrandcreme.
Daarnaast is het belangrijk om je huid van binnenuit te voeden. Eet vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen, bètacaroteen, vitamine C, vitamine E en overweeg astaxanthine als supplement in de zomer. Dat ga ik deze zomer ook proberen. Dus wellicht kom ik nu donker beige terug van vakantie 😉
Smeer jij je in?
Een fijne zomer!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#welofgeenzonnebrand #natuurlijkezonnebrand #natuurlijkezonnecreme
💚 Twee weken terug had ik opleiding voor Neuro-BreinXpert. Het was natuurlijk heel leerzaam en we gingen diep de materie in. Toch kwamen er wederom veel preventieve punten ter sprake. En... de meeste staan in mijn e-cursus beschreven.
Preventie is de toekomst! Investeer jij in je gezondheid? 💪 = ja! Ben heel benieuwd!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#boostyourhealth #kickstart #preventievegezondheid
💚 Toch weer die darmen! Heel blij met de mooie reviews van klanten.
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#darmklachten #darmeninbalans
💚 ** WINACTIE **
Na alle leuke info over aloë vera, mag ik namens @dr.greenaloevera een aloë vera blad weggeven!! Wil jij zelf kans maken of gun je het iemand anders? Laat hieronder een bericht achter! Liken, volgen & delen (vergeet mij niet te taggen) = meer kans! De actie is geldig t/m 1 juli, daarna zal ik de gelukkige winnaar bekend maken. Doe jij mee?
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#aloevera #aloeveragel #aloeveraplant
💚 𝙀𝙣 𝙯𝙤 𝙤𝙤𝙜𝙨𝙩 𝙟𝙚 𝙙𝙚 𝙖𝙡𝙤𝙚̈ 𝙫𝙚𝙧𝙖 𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩!
Na alle info ben je vast benieuwd hoe je dit moet doen. In deze video legt Freek het uit en laat hij het zien. Wil je zelf graag een blad of stekjes kopen, dan kan dat via @dr.greenaloevera Hier vind je ook meer info over het bezoeken van de kwekerij.
Succes met het oogsten!
𝘓𝘪𝘦𝘧𝘴, 𝘔𝘦𝘭𝘪𝘴𝘴𝘢
#aloevera #aloeveragel #aloeveraplant